У дома Ремонти Големи домакински уреди Когато пералната машина е включена, машината избива

Когато пералната машина е включена, машината избива

Знаете ли ситуацията: когато включите пералнята, всички индикатори изгаснат и електричеството в стаята се изключи? Вероятно изважда щепсели или RCD. Ще ви кажем защо машината избива, когато пералнята е включена и каква е причината за неизправността.

Има ли проблем с захранването или пералнята?

За да претоварвания на мрежата или неизправност в машината да не унищожат напълно оборудването, трябва да установите защо броячът да избие и да отстраните причината за неизправността.

Когато пералнята е в гаранция или трябва да се смени сложен електрически възел, диагностиката и ремонтните дейности трябва да се извършват от специалисти.

Проблеми с захранването или пералнята

Но може би проблемът е в захранването или в контактите? Преди да се обадите на господаря в дома си, трябва да разберете защо броячът се чука, когато включите пералнята.

Първо трябва да изключите самото устройство и домакинските електрически уреди от мрежата и да проверите силовите вериги извън пералнята.

Вижте също - Защо пералната машина скача или вибрира, когато се върти?

Изключва щепселите при включване на пералнята: търсим причината в окабеляването

Поради системата за захранване, RCD избухва в следните случаи:

 • Когато RCD е с лошо качество, с нисък капацитет или неправилно настроен. Това е най-често срещаният вариант, възможно е, когато включите всяка функция на пералнята, дори при източване на водата. За да забравите за проблема, достатъчно е да настроите или подмените самата машина. (Вижте също: Как да изберем автоматично устройство (RCD) за пералня?)
 • Повишено натоварване на електромера. Когато включвате машината, трябва да изключите други мощни електрически уреди, като микровълнова фурна или електрическа печка.
 • Нарушение на целостта на окабеляването или контакта. За да ги проверите, трябва да свържете електрически уред със същата мощност. Когато RCD машината отново излети, това означава, че причината е в окабеляването.

Избива щепсели, когато пералната машина е включена, търсим причина в окабеляването

Регулирането или подмяната на RCD трябва да се извършва от специалисти. В противен случай неправомерната намеса в машината, измервателния уред или щепселите е изпълнена с прегряване на електрическата мрежа и запалване.

Какво трябва да се има предвид при полагането на електрическата мрежа

Пералнята ще работи гладко и надеждно, ако захранването на контакта е правилно конфигурирано:

 1. експертите препоръчват да се използва кабел 3x2.5 с марж при полагане на електропровода VVG;
 2. гнездото трябва да бъде защитено от вода, особено в помещение с висока влажност;
 3. ако е възможно, по-добре е да свържете изолирана UZO машина към пералнята или да разделите всяка стая.

Избива задръствания: причината за неизправности в пералнята

И така, горните опции се проверяват и не се потвърждават, следователно причината е в самото устройство.

Преди диагностициране или инспекция, устройството трябва да бъде обезвъздушено, уверете се, че няма останала вода в шайбата. В противен случай вероятността от електрически и дори механични наранявания е висока, тъй като пералнята има въртящи се единици и възли.

Има няколко причини, поради които задръстванията, RCD машина или брояч избиват:

 • поради повреда на щепсела за захранване;
 • в резултат на затварянето на отоплителния нагревател;
 • в резултат на неизправност на линейния филтър;
 • поради неизправен двигател;
 • поради дефектен филтър за смущения;
 • в резултат на неизправност на контролния бутон;
 • поради повредени и пречупени електрически проводници.

Изважда тапи, причинява проблеми в пералнята

Повреда на захранващия кабел, щепсела

Диагностиката винаги започва с захранващ кабел и щепсел. По време на работа кабелът е подложен на механично напрежение: опънат, припокрит, прищипан. В резултат на повреда щепселът и електрическият контакт не са в добър контакт.

Проводникът се проверява за повреди с мултицет. Подмяната на захранващия кабел е както следва:

 1. необходимо е да изключите пералнята, да затворите входящия клапан;
 2. използвайте маркуч за източване на вода (строго е забранено да преобръщате шайбата);
 3. развийте винтовете, разположени около периметъра, отстранете панела;
 4. извадете линейния филтър от корпуса, като развиете винта;
 5. натиснете ключалките, извадете пластмасовата запушалка, изтръсквайки я;
 6. измествайте електрическия проводник навътре и настрани, като по този начин получавате достъп до филтъра и го изключвате;
 7. внимателно издърпайте захранващия кабел от машината;

За да инсталирате нов кабел, трябва да извършите тези стъпки в обратен ред.

Повреда на захранващия кабел, щепсела

Късо съединение на нагревателя

Поради нискокачествена вода и химикали, нагревателят се "изяжда", различни примеси и мащаб се наслояват. Преносът на топлина се влошава, нагревателният елемент се прегрява и възниква късо съединение. В резултат на това чука брояча и се включва.

За да проверите нагревателя, изключете захранващия кабел и измерете съпротивлението с мултицет, като зададете граничната стойност на около 200 ома. Обикновено съпротивлението трябва да варира от 20 до 50 ома.

Понякога нагревателят се "затваря" върху кутията. За да се отстрани тази причина, изходите и заземяващите болтове се измерват последователно за съпротивление. Дори малък индикатор на мултицета показва късо съединение и това е причината за прекъсването на RCD.

Късо съединение на нагревателния елемент

За да смените нагревателя, трябва:

 1. премахнете задния панел, ако устройството е разположено отзад. Ако нагревателят е отпред, първо се сваля контролния панел, след това предният капак;
 2. развийте гайката на земния болт на около 6 оборота, удавете болта вътре;
 3. с помощта на отвертка отделете нагревателния елемент и внимателно го извадете;

В процеса на подмяна на нагревателния елемент гайката не трябва да бъде здраво затегната, тъй като нагревателят може да се изтръгне от резервоара.

Неизправност на линейния филтър

Филтърът е необходим за стабилизиране на напрежението. Вибрациите в мрежата деактивират възела, когато шайбата е включена, тя изважда щепсели и RCD машина. В този случай филтърът трябва да бъде заменен.

Неизправност на линейния филтър

Фактът, че предпазителят от пренапрежение е затворен, се обозначава от термоядрените елементи на контактите. Филтърът се проверява чрез звънене на входните и изходните проводници с мултицет.

При някои модели захранващият кабел е вграден във филтъра, който също трябва да бъде сменен.

Неизправност на двигателя

Причината за затварянето на окабеляването на двигателя възниква при продължителна употреба на устройството или нарушаване целостта на резервоара, маркуча. Контакторите на двигателя и повърхността на пералнята се редуват, ако се установи неизправност, двигателят се заменя, ако е възможно, поправя се. Течът трябва да бъде отстранен.

В допълнение, щепсели или UZO машина се избива в резултат на износване на четките на двигателя. В този случай те се демонтират чрез премахване на контактите от клемите. След като инсталирате нови четки, завъртете ръчно ролката на двигателя. И ако те са настроени правилно, електрическият двигател не трябва да издава силен шум.

Неизправност на филтъра за смущения

Този възел се намира в началото на веригата. Неизправността му може да се установи по време на проверка, тъй като след затварянето ще останат следи от сливане на контактите. В този случай трябва да се смени електростатичната утайка на пералнята.

Дефектният филтър за шум

Неизправни контакти и бутони за управление

Бутонът за захранване се използва често, така че проверката трябва да започне с диагнозата му. Ако пералнята е нова, по време на проверката се виждат износени и окислени контакти. С помощта на мултицет проверете проводниците и контактите, водещи към контролния панел, двигателя, нагревателя, помпата и други устройства.

За да смените повреден бутон, изключете панела и електрическите проводници. След това внимателно извадете дефектния бутон и задайте друг.

Счупени и изпочупени проводници

Обезкостяването на проводниците по правило се извършва на недостъпно място на пералнята. Когато устройството вибрира при изтичане на вода или изсушаване, електрическите проводници се трият върху панела и след известно време изолацията ще се разруши. Електрическото затваряне на кутията е резултат от задействане на машината. Местата на повреда на проводника се определят визуално: въглеродните отлагания се появяват върху изолационния слой, потъмнели области на преливане. Тези места изискват запояване и повторна изолация.

Счупени и изпочупени проводници

В заключение искам да внимавам: ако автоматичната машина бъде избита при включване на пералнята, има голяма вероятност от токов удар. Много е опасно! В допълнение, дори малки нередности в окабеляването на апарата или в електрическата мрежа водят до запалване.

Затова не се препоръчва да включите машината RCD и да продължите да миете, но е необходимо да се идентифицират и отстранят причините за неизправността.

Вижте също:

51579 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите