У дома Ремонти Малки домакински уреди Как да поправя дистанционното управление сам?

Как да поправя дистанционното управление сам?

Голям брой съвременни домакински уреди се контролират дистанционно. Всеки от нас изпитва силен дискомфорт, ако внезапно се счупи дистанционното управление от телевизора, климатика или друго оборудване, с което сме свикнали да контролираме дистанционно. Но наистина няма особена причина за притеснение, ако дистанционното управление не работи, тъй като повечето от тези неизправности могат да бъдат поправени, ако направите ремонта сами. В краен случай, ако въпреки това не беше възможно да се реши проблема и дистанционното управление не работи, винаги има изход - да закупите ново устройство за дистанционно управление.

Натискаш бутоните - и никаква реакция

Сложността на ремонта на DIY директно зависи от вида на повредата. Често е доста лесно да почистите устройството от натрупана мръсотия, понякога е необходимо запояване на елементи.

Много често такъв проблем възниква, когато натиснете бутоните, но няма реакция: телевизионните канали не се превключват, нивото на звука също не се променя. Защо дистанционното не работи? В този случай телевизорът и дистанционното управление не установяват комуникация. Проблемът може да бъде причинен от следното:

  1. Пълно разреждане на батерии;
  2. Множество пада върху твърда повърхност.

Ако дистанционното управление не се включи поради разредени батерии, тогава изобщо не са необходими ремонти. В този случай просто трябва да смените батериите и всичко работи отново. Ако това е втората опция, тогава фиксирането на дистанционното управление ще бъде много по-трудно. Най-вероятно на някои места за запояване във веригата на устройството е имало прекъсване, поради това устройството не се включва.

Как да открием неизправност

как да открием неизправност?

Какво да направите първо, когато се установи, че дистанционното не работи? За да проверите активността, имате нужда от мобилен телефон. Активирайте камерата на мобилното си устройство. Насочете дистанционното управление към камерата, както на снимка, и опитайте да натиснете някой от бутоните. Ако има сигнал, ще видите светеща точка на екрана на вашето мобилно устройство. Това показва, че дистанционното управление се включва и отговаря на команди.

Ако не сте виждали сигнала, то дистанционното управление наистина не работи. Трябва да разглобите дистанционното управление, да разгледате таблото и да направите ремонт. Анализът трябва да се направи много внимателно, за да се предотврати повреда на случая и да не се оставят драскотини по него. За начало извадете батериите и огледайте нишата, в която са поставени. Когато намерите винтовете, ги развийте. Затвореното дистанционно управление се отваря внимателно с отвертка или пластмасова карта.

За по-добро проучване на дъската, малки детайли, можете да използвате лупа.Човек с опит в работата с апаратура за запояване ще може да извърши ремонта качествено. Най-честите повреди на платката са падащ светодиод, контактната подложка на батериите, повреда на кварцовия резонатор. Разклатете леко платката и ако чуете шумолене, тогава резонаторът е повреден отвътре и той трябва да бъде сменен. Частта изглежда като малка кутия, прикрепена към дъската. На пазара на радио компоненти, цената му е ниска.

Когато дистанционното управление не се включи, първо трябва да се постави диагноза. Сега знаете как да го проверите за неизправност и сега няма да бъдат много усилия да оправите дистанционното управление. Можете да продължите директно към ремонта.

Вижте също - Как сами да инсталирате телевизор на стената

Едната част от бутоните работи, другата не

някои от бутоните не работят

Защо някои бутони се включват, а други не? Понякога се случва дистанционното управление да се замърси. Напитките се разливат върху него или се намира в помещение с висока влажност и в уреда започва да се кондензира маслена утайка. В този случай дистанционното управление може лесно да бъде поправено на ръка.

  • Разглобете, махнете дъската и избършете внимателно с памучна вата, навлажнена с алкохол. Премахване на плака.
  • Напръскайте ключовите подложки и корпуса с алкохол, за да дезинфекцирате. Не бършете силно, за да не нарушите контактите.

В мрежата можете да намерите отзиви на посетители, които твърдят, че след лечение с алкохол, конзолата престава да функционира изобщо, тоест не се включва. Да, някои китайски дизайни всъщност могат да се провалят. За да избегнете този проблем, опитайте разтвор на вода и препарат за съдове вместо алкохол. Разтворете продукта във вода, намокрете гъбата и внимателно избършете всички части, от които се нуждаете.

Почистете контакта на пружината. Силно замърсена пружина се почиства с шкурка или твърдата страна на гъба. След като частите са напълно сухи, можете да започнете сглобяването. По този начин вие сами ще направите ремонта и всичко работи както обикновено.

Вижте също - Защо телевизорът ми губи звук?

Често използваните бутони не работят

В дистанционното управление, което служи на собственика си от дълго време, най-използваните бутони започват да се износват от постоянно натискане. По-скоро проводящото покритие се разтрива и устройството спира да приема сигнала, всъщност той просто не се включва. Можете да го направите сами, ако устройството за дистанционно управление не работи по тази причина. Разглобете устройството и извадете гумената основа. Залепете парчета фолио към гърба на бутоните, можете да го вземете от шоколад, който има хартия от едната страна и фолио от другата. Използвайте силиконово лепило или "Момент" за залепване. Може да се закупи специално проводящо лепило за осигуряване на контакт, но цената е много по-висока.

често използваните бутони не работят

В магазините за радиочасти е възможно да се закупят комплекти, които включват бутони за лепило и покритие. Тези комплекти за ремонт съдържат всичко необходимо за фиксиране на устройство за дистанционно управление, което няма да се включи със собствените ви ръце. Само вместо износени елементи, трябва да поставите нови върху лепило. Устройството работи по-добре с нови бутони.

Невъзстановими или липсващи дистанционни управления могат да бъдат заменени. На помощ ще ви дойдат универсални дистанционни управления. Ако закупите ново дистанционно управление, подобно на старото, няма да е необходимо да го конфигурирате.

Вижте също:

2783 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите