У дома грижа Големи домакински уреди Грижа за съдомиялна машина

Грижа за съдомиялна машина

Съдомиялните машини днес са се настанили в почти всеки дом, тъй като от изобретението си са в състояние перфектно да се препоръчат. Сега, дори след семейни празници, можете лесно да миете всички съдове едновременно, без да участвате в процеса на миене. Съдомиялните машини, които в момента са на пазара на домакински уреди, са доста икономични, тъй като консумират малко количество вода и електричество. Повечето от моделите са компактни и ергономични, така че могат да се поберат дори в малка кухня. В допълнение, такива устройства са прости и удобни за използване, а цената им винаги остава достъпна. Задачата на всеки потребител е правилната експлоатация и поддръжка, така че експлоатационният живот на оборудването да е възможно най-дълъг. И така, как да почистите съдомиялна машина у дома и какво е необходимо за това?

Как да разберете кога е време да почистите съдомиялната си машина?

как да почистите съдомиялна машина у домаАко искате оборудването да работи безотказно, тогава определени почистващи работи ще трябва да се извършват редовно и най-важното своевременно. В домашни условия това не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед, освен това можете да използвате обикновени евтини перилни препарати. Силно препоръчително е за профилактика, след всяко стартиране, да избършете всички вътрешни и външни повърхности с влажна кърпа и сапунена вода. Трябва да се обърне специално внимание на вратата на устройството и контролния панел. След процедурата трябва да се разхождате по повърхността със суха кърпа или салфетка.

Поддръжката на съдомиялните машини включва почистване на филтъра от остатъци от храна или грес поне три пъти месечно. Остриетата за душ се мият в зависимост от замърсяването и ако започнаха да се въртят лошо, тогава си струва да почистите оста. Уплътненията на вратите трябва да бъдат старателно почистени около веднъж на шест месеца; това може да изисква специален инструмент и можете да го намерите в същия магазин, в който сте закупили кухненските си уреди.

Вижте също - Иновативните продукти за съдомиялни машини на Fairy

Какви са правилните инструменти за почистване на съдомиялни машини?

почистващи средстваВсеки потребител обърна внимание на гамата от професионални продукти за грижа за домашните уреди, особено цената им, която понякога може да бъде доста висока. Въпреки това, импровизираните средства, които могат да се намерят във всеки дом, могат да бъдат не по-малко качествени в почистването и ефективни, така че е задължително да ги използвате. За добро почистване ни трябват целулозни кърпи или обикновени кърпички, сода за хляб, оцет и стара четка за зъби.

  • Изсипете оцет и вода около една до две чаши в голям съд. Поставяме там всички кошници и други подвижни елементи и ги измиваме старателно, след което ги избърсваме на сухо.
  • Ние изследваме всички душ кабини и малки дупки, през които водата влиза в машината. Тези части често са запушени с мазнина или други частици храна и се отстраняват най-добре с пинсети или клечка за зъби.
  • Също така си струва да се обърне внимание на оста, на която са разположени остриетата, тя може да бъде замърсена с храна или мазнини.
  • Сега трябва да изплакнете филтъра, тъй като в долната част на устройството обикновено се натрупва много отломки. Трябва да се отстрани със салфетки и след това да се избърше с разтвор на оцет. Той ще премахне образуваните соли и ще дезинфекцира.
  • На вратата също трябва да се обърне специално внимание: първо, избършете краищата с разтвор на оцет, а също така използвайте четка за зъби за трудно достъпни места. В допълнение, зоните с тежки замърсявания могат да се избърсват със сода паста.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

Ефективно премахване на накип

премахване на котлен камъкКак да обезмаслявам съдомиялната си машина? Тази неприятна плака не само изглежда непривлекателна, но и значително влияе върху работата на оборудването. Първото нещо, което се случва с машината, е много консумация на енергия, тъй като сега ще отнеме повече време за загряване на водата. Ако съдомиялната машина не би могла да бъде спасена от тази беда, тогава тя може да бъде почистена не само със скъпи продукти от магазина, но и с импровизирани такива - лимонена киселина или оцет. Това може да стане по два начина и веднага ще забележите почистващия ефект.

  • Налейте две чаши оцет в долната част на устройството и включете отоплението с вода. В средата на цикъла ще трябва да направите половин час пауза и след това да продължите.
  • Ако по някаква причина не можете да използвате оцет, вземете лимонена киселина, около 200-400 грама и я изсипете в специална тава за почистващ препарат, след това включете най-високата температура и най-дългия цикъл.

Не забравяйте внимателно да наблюдавате процеса на почистване, тъй като големи частици плака трябва да бъдат отстранени навреме от устройството, за да избегнете повреда.

Почистваме от външни миризми

Грижата за съдомиялна машина е лесна, ако знаете как да я направите правилно. Друга неприятност, която може да очаква съвременните домакини, е неприятната миризма на мухъл и самата мухъл. Ако започнете да забелязвате такива прояви, тогава трябва незабавно да предприемете действия, тъй като тези гъбички се разширяват почти моментално. У дома можете да направите следното:

  • Измийте всички части на съдомиялната машина от образуваната грес с добро почистващо средство, след това избършете на сухо и го оставете отворена за една нощ, за да се проветри.
  • Можете също така да използвате редовен белина - вземете малко количество и изпълнете цикъла без уреди, но трябва да бъдете много внимателни с такива домакински химикали.

Почистваме отвора за източване

почистване на дренажния отворОтводнителната дупка е онова труднодостъпно място, където навсякъде попадат всякакви отломки и остатъци от храна. Затова е необходимо да се следи чистотата му много внимателно. За да направите всички необходими манипулации, трябва да изключите захранването и да свалите капака. Всички натрупани там отломки могат да бъдат внимателно отстранени със салфетка, като не позволяват да попадне в самия отвор за източване. Ако мръсотията е много интензивна, поставете кърпа, напоена с разтвор на почистващ препарат около канала. Можете да предотвратите блокирането веднага, като използвате сода и оцет. Поставете ги в канала, затворете капака и стартирайте устройството без уреди.

Сега знаете точно как да почистите съдомиялна машина у дома и лесно можете да се справите с тази доста проста задача. Навременната грижа и стриктното спазване на всички правила за употреба значително ще удължат живота на вашите домакински уреди.Така можете да се застраховате дълго време от неочаквани повреди и скъпи ремонти. Не се страхувайте да използвате инструментите под ръка, те могат да бъдат също толкова ефективни, колкото скъпите домакински химикали. Въпреки това, прости продукти като оцет и сода ще бъдат много по-безопасни от закупените в магазина, особено ако в детето има дете. Между другото, всички домакински уреди, а не само миялна машина, изискват внимателно отношение и внимателна грижа.

3634 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите