У дома грижа Големи домакински уреди Правила за грижата за пералнята

Правила за грижата за пералнята

Грижа за перални машиниТрудно е да си представим живота на модерно семейство без такъв помощник като автоматична пералня. Въпреки наличието на "пералня" в почти всеки дом, не всеки знае как да се грижи за нея. Но само правилната грижа за пералнята може да осигури дългосрочното и висококачествено обслужване. И обратно, ако не се грижите за пералнята, не се грижете правилно за нея, тя ще се разпадне много бързо.

 

Какво е грижа за автомобила

Всички препоръки по-долу се прилагат като цяло за автоматичните перални машини. Някои от тях могат да се използват за други шайби, но вероятно скоро ще станат рядкост, затова е по-добре да се съсредоточите върху първата, защото бъдещето все още е тяхно.

 • Основното в грижите за всякакви домакински уреди е да се осигури чистота и за това те трябва да се мият често. Това се изисква и от условията за безопасност и основната хигиена, което е просто необходимо в къщата. Различни микроорганизми, включително патогени, се натрупват в прах и мръсотия, които могат да причинят различни заболявания при живеещите в тази стая. Обикновената лимонена киселина може да помогне тук. Тя едновременно ще почисти устройството и ще премахне излишните миризми.
 • Повърхността на устройството трябва да е свободна: не поставяйте върху него никакви предмети, прахове или съдове. Горният панел трябва да е сух и чист.
 • Важно е да следите дренажната тръба срещу възможни течове. За целта можете да установите многопластова защита.

Вижте също - Как да почистите пералня с оцет от варовик и неприятни миризми?

каква е грижата

Правилна инсталация и свързване на пералнята

Грижата за пералните машини започва с правилната му инсталация. Трябва да се има предвид, че тя трябва да стои перфектно ниво, следователно, за да завършите тази точка, е препоръчително да вземете ниво за строителни работи. Наклоните могат да бъдат елиминирани с помощта на краката, височината на които се регулира лесно. За целта е необходимо просто да повдигнете ръба на вашата пералня и да превъртите крака до желаната дължина.

Необходимо е да се провери дали проводниците, дренажът и входящият маркуч не се огъват, не са прищипани от различни предмети или от самата машина. Ако проводниците са огънати, изолацията им може да бъде нарушена, дори може да се счупи. Що се отнася до маркучите, нарушаването на проходимостта им създава пречки за нормалното пълнене и източване на вода.

правилна инсталация

Как да се грижим за частите вътре в колата

 • Машината трябва да се грижи както отвън, така и отвътре. Всички отдели и отделения на машината се нуждаят от нашите грижи. Важно е да поддържате пипетата чиста.Това е пластмасова тава, в която се изсипват прах и други миещи вещества. Много лесно се получава. Задължително е да се следи чистотата на дозатора, в противен случай отводнителните отвори могат да се запушат с остатъци от прах, който впоследствие се превръща в каменни отлагания.
 • След измиване люкът се отваря леко и не се затваря за известно време, така че цялата влага се изпарява. Ако това не бъде направено, вътре в пералнята ще се появи неприятна миризма.
 • Преди да поставите нещата в барабана, трябва да проверите всички джобове за чужди предмети, като ключове и пръстени и други дреболии, които могат да навредят на пералнята. Цялото пране, което има метална арматура, като нитове, копчета и ципове, трябва да се обърне отвътре, преди да се измие, или да се използва специална торба.
 • Грижата за пералните машини включва измиване на всички нейни компоненти. Това се отнася и за маншета - гумен слой, който се намира близо до барабана и люка. За да го обработите, използвайте топъл разтвор на сапун, не е позволено да измиете маншета с почистващи препарати.
 • Не зареждайте повече от максималното тегло в уреда. Инструкциите трябва да посочват масата, разрешена за измиване. Струва си да се има предвид, че изчислението не се основава на сухо тегло, посочва се, най-често, допустимото количество мокро пране!
 • За да предотвратите появата на мухъл, както и неприятните миризми, трябва редовно почистете изпускателния филтър, Той се намира в долната част на пералнята. Може да събира различни предмети, копчета, коса, монети. Ако това отделение не е почистено, нещата могат да имат мирис на гнило. Ако се грижите своевременно за тази част от машината, тогава няма да има такъв проблем.

Как да проверим качеството на водата

Качеството на водата влияе върху работата на пералнята. Твърдата вода причинява отлагания на варовик, което може да повлияе негативно на нагревателния елемент. Именно поради тази причина пералнята може да се развали. С твърдостта на водата може и трябва да се бори. Как да определим твърдостта на водата? Повечето домашни граждани не трябва да правят това, тъй като водата от нашите водопроводи е далеч от стандарта за качество. Ако все още имате съмнения, можете да определите сковаността, като използвате специални тест ленти, които можете да закупите в магазин за битова химия.

Ние се борим с твърдостта на водата

Рекламите за различни добавки за омекотяване на вода се разпространяват по всички канали. Можете да изберете марката му по ваша преценка. Повечето от тези средства са много скъпи. Но можете да използвате опциите по-икономично.

Сред такива напълно безобидни и евтини средства може да се нарече лимонена киселина. Ще помогне да се отървете от мащаба в машината. За да направите това, трябва да вземете около двеста грама от него. Изсипете лимонена киселина в отделението за прах. След това задайте най-високата възможна температура (най-често тя е 80-90 градуса).

борба с твърдостта на водата
Преди като почистете пералнята с лимонена киселина, трябва да проверите дали има неща в устройството. Лимонената киселина може да съсипе нещата. В края на измиването с лимонена киселина барабанът и всички гънки на маншета се избърсват с мека кърпа. Частиците от варовик често се намират вътре в уреда. Те се отстраняват внимателно. Шайбата ще бъде благодарна за такова "лимоново" почистване.

За да направите водата по-мека, можете да използвате различни омекотяващи филтри. Висококачествените филтри са скъпи, но те могат да пречистят водата за целия дом.

Полезни съвети

Можете да удължите живота на пералнята, ако следвате тези препоръки:

 • използвайте само специален прах за пералня.
 • не пазете мръсни неща в пералнята, трябва да го поставите само преди миене, в противен случай в устройството ще се появи неприятна миризма;
 • мийте цветни и бели елементи отделно.
 • ако трябва да излезете за дълго време, всички устройства трябва да бъдат изключени от електрическата мрежа. Водата също трябва да бъде изключена.

Средно автоматична машина трае от седем до десет години.Най-често причината за нейния неуспех е липсата на подходяща грижа. Правилната грижа за пералнята, редовното почистване с най-малко лимонена киселина, спазването на всички необходими условия на работа, тогава животът й може да се удвои.

7105 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите