У дома грижа Големи домакински уреди Как да се отървете от миризмите на съдомиялни

Как да се отървете от миризмите на съдомиялни

Дори един помощник като съдомиялна машина, който е предназначен да помогне за почистването на къщата, сам по себе си се нуждае от грижи. Именно защото в оборудването се поставят мръсни съдове, това може да допринесе за образуването на неприятна миризма. Миризмата не се появява веднага, но ако не предприемете никакви действия за почистването й дълго време, тогава бъдете подготвени рано или късно да се появи миризма. Понякога чужда миризма може да има и технически произход. Нека разгледаме по-подробно причините за появата на неприятна миризма и как да ги премахнем.

Причини за неприятна миризма

Причината за миризмата е непочтената съдомиялна машина. По-специално, ако се появи, обърнете внимание на най-често срещаните точки, където остатъците от храна могат да се натрупват и да причинят неприятна миризма.

Изцеждащ филтър. Често отпадъци се събират в него и след известно време се появява неприятна миризма. Първо вземете инструкциите и разберете местоположението му. За висококачествено почистване на изпускателния филтър е необходимо да го развиете, да извадите багажника и да изплакнете под течаща вода. След това избършете филтъра с чиста кърпа и го поставете отново.

Гумено уплътнение на вратата. Уплътнението, разположено на вратата, може да събира различни замърсители. Но е достатъчно лесно да се почисти, от време на време венеца трябва да се избърсва с мокра гъба, може да се третира с почистващ препарат. След това избършете подсушете чистата подложка. В допълнение, съдомиялните имат специална програма за изплакване, която служи точно за промиване на замърсяванията. Трябва да се започне, когато чистите съдове се отстраняват.

Изпускателен маркуч. Ако маркучът е запушен с хранителни частици, които се натрупват по време на измиване, появата на неприятна миризма е неизбежна. Това може да бъде само когато самият маркуч е неправилно инсталиран. Неправилното позициониране причинява застой на мръсните отпадни води. Ако това е причината, тогава просто трябва да се изключи и почисти. След това инсталирайте правилно на височина 40-100 см от пода, за да избегнете подобни ситуации в бъдеще.

Останки от вода. Ако водата остане в съдомиялната машина, това може да допринесе за образуването на неприятна миризма на влага и може да се появи и мухъл. Затова винаги трябва да обръщате внимание на това. Опитайте се да изсушите мивката след всяка употреба, избършете на сухо и оставете вратата отворена за циркулация на въздуха.

Миризмата на пластмаса и лепило. Този вид миризма може да възникне, когато поставите съдове, които не са предназначени за миене в съдомиялна машина, или зададете настройката за висока температура.Ето защо, особено при високи температури, такива ястия могат да излъчват специфична миризма.

Вижте също - Таблетки за завършване на съдомиялна машина

Методи за почистване

Лошата миризма от колата е проблем, но понякога може да се реши без много усилия. Не се тревожете, последното нещо, от което се нуждаете, е помощта на специалист. Струва си да знаете прости трикове как да се отървете от миризмата в съдомиялната машина.

 • Почистване на сода. Обичайният абсорбиращ, помощник във всички случаи е сода. Основното му свойство в този случай е премахването на миризмите. За да направите това, изсипете чаша сода върху дъното на машината и започнете цикъла на измиване. Стартирайте програмата без ястия.
 • Почистване с оцет. По време на работа могат да се образуват мащаби и други замърсявания, които с течение на времето могат да провокират миризма. Следователно те също трябва да бъдат изтрити. За да направите това, можете да използвате хапка, да излеете чаша оцет в дъното на мивката и да стартирате програма при висока температура. Това трябва да стане без съдовете в съдомиялната машина.
 • Специални химикали. Съществуват редица специални перилни препарати за съдомиялни машини. Почистващите продукти също се продават отделно. Те са силно насочени и следователно много ефективни. Те професионално се занимават с отстраняване на мазнини, мръсотия, котлен камък. Обикновено трябва да плащате за такива средства повече от използването на битови методи. Правилната грижа обаче е дългосрочна и добре координирана работа на вашата техника.

Как да предотвратите неприятните миризми

За да не си задавате въпрос в бъдеще и да не решавате как да премахнете миризмата от съдомиялната машина, струва си предварително да извършите превантивна поддръжка и да се погрижите правилно за оборудването. По принцип процесът на използване на шайба изисква:

 • Извадете остатъците от храна от чиниите преди да ги поставите в пералнята.
 • След края на програмата за миене, когато сте извадили чиниите, проверете дали има замърсявания и частици храна. Избършете сухата машина.
 • Използвайте специални химикали за почистване на машината. Правете това редовно, около веднъж на два месеца.
 • Пазете цедка чиста. Проверете за запушване.
 • Не се препоръчва да държите заредена мивка с мръсни съдове за дълго време. Като алтернатива, ако не планирате да се миете, тогава поне включете изплакването. За да предотвратите появата на неприятна миризма, можете да използвате специални аромати за измиване.
 • Поставете резен лимон в отделението за уреди и лошата миризма няма да се появи.

Ако всичко е направено правилно от първите дни на работа на оборудването, тогава проблеми с появата на неприятна миризма никога няма да възникнат изобщо.

4024 1

Една мисъл на тема „Как да се отървем от миризмата в съдомиялната машина“

 1. слава:

  Съдомиялната машина също имаше неприятна миризма и не можеше да се справи с нея. Тогава те посъветваха OdorGone Home и едва тогава всичко изчезна. Сега остава само неутрална миризма и това е всичко.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите