У дома Условия за ползване Големи домакински уреди Основни правила за използване на съдомиялната машина

Основни правила за използване на съдомиялната машина

СъдомиялнаСъдомиялните машини на Bosch бяха истинско съкровище, когато започнаха да се появяват в домовете през 1950 г., тъй като дадоха на домакините бърз начин да решат проблема с миенето на голяма партида мръсни съдове с един кратък ход. Въпреки това, толкова отдавна това чудо на домакински уреди се появи на Запад, то завладя нашите пространства сравнително наскоро. Ето защо щастливите собственици, които наскоро са се сдобили с такова оборудване, все още се съмняват как да използват съдомиялната машина Bosch, така че тя да издържи възможно най-дълго.

Разбира се, първото нещо, което трябва да направите, е да отворите ръководството за потребителя, за да разберете как да го използвате. Повечето от нашите редовни читатели обаче се оплакват, че са написани на странен, неясен език, така че няма толкова много смисъл от тях, колкото може да изглежда на пръв поглед, когато погледнете дебелия Талмуд.

Нека да измислим заедно как правилно да използвате съдомиялната машина Ariston, така че тя да служи вярно дълго време на своите собственици.

Основни условия за ползване

сол за съдомиялна машинаПървият включен тест, преди да използвате устройството, трябва да се извърши без натоварване, тоест без табели. Това е необходимо, така че по време на цикъла на измиване всички технически вещества, смазочни материали се измиват от резервоара и механизмите, които са в пряк контакт с съдовете.

Преди първото стартиране също трябва да изсипете специална сол в съответното отделение. Той ще служи като омекотител за вода; Аристон ще го използва при необходимост.

Едва след това можете да започнете да зареждате пералнята и да я използвате по предназначение.

Запомнете основното правило - винаги започвайте да пълните от дъното. Заредете долната кошница, като внимавате да поставите по-високи предмети по-близо до страните, както и отзад на машината, така че да не блокират потока от гореща вода за други елементи в съдомиялната машина на Аристон, като малки чинийки или чаши по-близо до центъра.

Отидете до горния рафт. Също така, не забравяйте да поставите чаши с чаши в горната част, а не в долната част. Кошницата в горната част е проектирана да пасва на стъкления съд, който ще се използва. Пластмасовите контейнери за съхранение на храни трябва да бъдат разположени далеч от нагревателния елемент в съдомиялната машина electrolux за по-късна употреба, така че е най-добре да ги поставите на горния рафт, ако е възможно, или далеч от центъра, ако са на дъното.

Проверете подредбата на чиниите.В идеалния случай най-долната ви кошница ще има съдове или тигани (които са безопасни за съдомиялна машина), високи листове за печене. Но не претоварвайте мивката, за да оставите място за преминаване на вода.

Трябва ли предварително да накисвам чиниите

приготвяне на ястияНезависимо от това дали предварително накисвате, съдовете трябва да бъдат почистени от големи остатъци от храна преди потапянето в съдомиялната машина Ханса. Ако оставяте храната да изсъхне или изгори, вероятно трябва предварително да накиснете съдовете, за да ги измиете по-добре. Това правило е приложимо за собствениците на по-стари модели.

Ако разполагате с модерна миялна машина electrolux, тогава тя е достатъчно мощна, за да борави с дори силно изгорели съдове и тигани, така че предварителното накисване не е необходимо.

Важно ли е пълно натоварване

Много хора вярват, че стартирането на съдомиялна машина Bosch е възможно само когато тя е пълна. Тук може да има опции.

На първо място, вашата миялна машина, като много други уреди в дома ви, е най-ефективна, когато е пълна. Уверете се, че когато стартирате съдомиялната машина, имате достатъчно храна вътре, за да използвате ефективно енергията и водата, които ще изразходват за почистване на храната.

Безопасни артикули за съдомиялна машина

какво не може да се мие в съдомиялната машинаАвтоматичното миене в съдомиялна машина на Bosch може да завърши с лошо качество за редица артикули. Сред тях, на първо място, заслужава да се отбележи дървени продукти, например, лъжици, чинии, шпатули и други. Включени са и дървени дъски за рязане на храна.

Причината, поради която не могат да се мият в съдомиялната машина, е, че в резултат на излагане на високи температури, те могат да набъбнат, структурата им е нарушена и външният им вид също може да бъде сериозно засегнат.

В допълнение, сушенето с горещ въздух ще бъде последната сламка, която ще превърне стилна удобна дървена посуда за домакинство в напълно ненужен боклук.

Античните прибори за хранене, например, сребърно облекло, изискват специални грижи. По време на процеса на измиване върху него ще действат активни агресивни химически реагенти, поради което среброто може да се покрие с трудно отстраними петна, от които след това ще бъде изключително трудно да се отървете.

Различни калаени купи, чаши, стоманени съдове, алуминиеви съдове, тигани, също се отнасят към категорията на предметите, които е нежелателно да се мият в съдомиялна машина, особено ако алуминият със стомана е полиран.

В допълнение към горното, с повишено внимание си струва да изпратите порцелан, фаянс, ценен кристал към съдомиялната машина. Ако по някаква причина все пак трябва да използвате точно такъв метод на измиване, тогава трябва да изберете деликатен режим, като използвате най-мекия препарат, за да не повредите ценни предмети.

Съдовете с ярки цветни шарки, които изпращате към съдомиялната машина, също изискват специално внимание. Под въздействието на високата температура такива предмети могат да загубят яркостта си, ставайки избледнели. Ето защо, преди да купите кухненски прибори, прочетете описанието и препоръките за напускане на производителя, това ще ви помогне да го запазите.

Вижте също - Какви съдове не могат да се мият в съдомиялната машина

Как да изберем почистващи препарати

препарат за миене на съдовеСлед закупуването на съдомиялна машина е важно не само да се научите как правилно да зареждате съдове, да изберете програма, но и да изберете подходящия препарат. Тя може да приеме следните форми:

- хапчета;

- гел;

- прах.

Кой да даде предпочитание е личен въпрос за всеки, тъй като всеки перфектно ще се справи с мисията, възложена му - да мие чиниите. Изберете опцията въз основа на възможностите на портфейла, лични предпочитания.

Понякога подходящият препарат за миене на съдове е също толкова важен, колкото и изборът на правилната настройка, за да сте сигурни, че всички съдове излизат идеално чисти.Трудно е да се даде окончателен съвет, тъй като на пазара има толкова много различни видове, но си струва да опитате различни, за да видите кой препарат почиства най-добре с вашата съдомиялна машина.

Просто се уверете, че действително следвате указанията на бутилката, която използвате. Много хора добавят твърде много, което води до втвърдяване на средствата по стените на съдомиялната машина, остатъци върху чиниите.

Малък лайф лак е да напълните резервоара за изплакване с обикновен бял оцет вместо търговски продукт. Търговските средства за изплакване работят по подобен начин, но струват повече, стар трик, който работи дори в съвременните съдомиялни машини.

Не е необходимо да правите това при всяко измиване, само когато пълните стъклени съдове с пълен товар или резервоарът за препарат за изплакване е празен.

Като се уверите, че използвате правилния препарат, следването на инструкциите ще спести вода, енергия и пари.

Как да изберем правилния цикъл на измиване

избор на програмаАко зареждате няколко чинии или чиниите ви са доста чисти, няма причина вашата съдомиялна машина да бъде включена за „тежко измиване“ или интензивно измиване, само защото сте виждали тази програма някъде на съдомиялната машина с приятелите си.

Запознайте се с наличните настройки, изберете правилния режим за работа. По правило имената на програмите за съдомиялни машини се различават в зависимост от производителя и модела, но като цяло те са сходни по своята същност.

Сред основния комплект ще намерите Интензивната програма (за много мръсни или изгорени съдове), Деликатна (за стъкло и други крехки предмети), Еко миене (спестява енергия и вода, но не трябва да я използвате, ако съдовете са наистина мръсни), Стандартно миене , Ускорена програма.

Някои модели може да предлагат ястия, които предварително се накисват, но не забравяйте, че това ще изисква допълнителна консумация на енергия и вода.

Грижа за съдомиялна машина

грижа за съдомиялна машинаМоже да не мислите за това, но въпреки че сапунът и горещата вода постоянно циркулират в съдомиялната машина, това не означава, че самата съдомиялна машина е по своята същност чиста.

С течение на времето има вероятност да получите натрупване на почистващ препарат, остатъци от мазнини по стените и на вратата, по възможност върху уплътнението на вратата. За да се предотврати това, е необходимо на някои интервали, около 20 цикъла на измиване, да се използва специално решение, обезмасляване на устройството с помощта на специален инструмент.

Освен това е важно също да не забравяте периодично да изплаквате филтъра, който е запушен с остатъци от храна от чинии и други предмети.

Експертите на сервизните центрове също съветват веднъж годишно да почистват машината от котлен камък, за това е необходимо да излеете специален инструмент в съответното отделение и да включите стандартния режим на миене без съдове.

И накрая, не забравяйте да избършете верния си асистент с влажна кърпа след всеки цикъл на измиване, докато използвате мек почистващ препарат, трябва да се обърне специално внимание на уплътнителя, където гъбичките могат да се развият с течение на времето поради постоянна влага.

Надяваме се, че след като прочетете днешния ни материал, ще разберете как да използвате миялната машина и да се грижите за нея, така че тя да работи дълго и продуктивно.

5357 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите