У дома Как да изберем Климатична техника Избор на безшумна кухненска качулка

Избор на безшумна кухненска качулка

Всяка домакиня знае, че е трудно да се отървете от външни миризми в кухнята по време на готвене. Ето защо в много жилищни помещения в тези помещения са инсталирани специални кухненски качулки, които решават този проблем. Но веднага се появява друго - шумът от работата на това устройство. Ето защо, когато избирате качулка, чийто обхват е много голям на пазара, е необходимо да се обърне внимание на нивото на шума му по време на работа. За целта беше написан този преглед, който ще ви каже как да изберете качулка с безшумен обхват за кухнята.

Производителност и шум

Не е тайна, че работата на кухненските качулки е придружена от определен шум, който е свързан с работата на електродвигател, въртящ се вентилатор: на пазара все още няма напълно безшумни изпускателни системи.
Следните параметри влияят на генерирането на шум:

 1. Производителността е основната характеристика, която демонстрира колко качулка преминава кубически метра въздух през себе си за 60 минути работа.
 2. Кухненска зона.
 3. Капацитетът на изпускателната система зависи от размера на помещението.

От всичко, което е описано, можем да заключим, че изброените параметри са свързани помежду си и те могат да бъдат изчислени по формулата: височината и площта на помещението се умножават по 12. Резултатът ще покаже колко пъти въздухът в кухнята трябва да се подновява при готвене според съвременните стандарти.
Ако възнамерявате да премахнете замърсения въздух от помещението, тогава полученият резултат също трябва да се умножи по коефициент 1,3, като се вземе предвид дължината на стандартния канал, дълбочината на шахтата и броя на етажите в сградата.
Повечето купувачи се интересуват защо са необходими такива изчисления. Тяхната цел е да изберат оптималната качулка за вашата стая. При закупуване на такава система е необходимо да се вземе предвид необходимата производителност и нивото на шума по време на работа.
Когато купувате, трябва да знаете, че при избора на нова качулка е необходимо да се поеме производителността малко по-висока от необходимата, за да е нормална циркулацията на въздуха.

Вижте също:

Ниво на шум

Производителите все повече работят за създаване на качулки безшумен обхват, за да направят готвенето още по-приятно. Днес вече има специални разработки в тази посока: създават се вентилатори с мотори, които работят тихо. Човек почти не вдига шума от работата на такова устройство.
Всеки ден човек се сблъсква с различен шум и за да разбере неговата сила, имайте предвид следните примери:

 • Разговор с шепот на разстояние един метър - 20 dB.
 • Гласовете на хората в аудиторията - не повече от 30 dB. Обърнете внимание, че това ниво на шум е максимално за многоетажни сгради през нощта.
 • Безшумният разговор създава ниво на шум - 40 dB - тази цифра е лимитът за жилищни помещения през деня.
 • Комуникация на повишени тонове - 60 dB. Обърнете внимание, че за Европа тази цифра се счита за приемлива за офиси.
 • Товарните превозни средства се движат с шум от 80 dB.
 • Гръмотевичните клапи се характеризират с ниво на шум от 100 dB. Имайте предвид, че на това ниво можете да слушате музика чрез премиум слушалки.
 • Звукът от работещ чук произвежда шум в обхвата от 120 dB.

Човек започва да изпитва болка със шум от 120-140 децибела, а работеща качулка работи с шум до 65 децибела, така че няма силен ефект върху органите на слуха.

Вижте също - Избор на надеждна индукционна печка за вашия дом

Колко високо е нивото на шума на качулката

Преди да закупите качулка, трябва да се консултирате за нейната мощност и производителност и какво ниво на шум излъчва с максимална скорост. Тази информация може да бъде намерена в инструкциите, приложени към устройството. Днес повечето производители произвеждат обвивки на изпускателната система от звукопоглъщащи материали, което значително намалява нивото на шума до приемливи нива.
И също не забравяйте за човешкия фактор: за един, 55 dB може да е доста приемлив, но за друг е много силен.
Ако искате да закупите кухненска качулка с минимално ниво на шум, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Не е необходимо да купувате качулка с висока мощност.
 2. Необходимо е да се закупуват изпускателни системи с регулатор на режим на работа. Това може да се обясни с факта, че те рядко функционират в максимални режими.

И също така е необходимо винаги да се извършва поддръжка навреме, обърнете специално внимание на почистването на филтрите и въздуховода. Когато те са запушени, шумът значително се увеличава.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

Иновативни разработки

Когато купувате безшумна качулка, една жена може да бъде завладяна от своя атрактивен дизайн, добра мощност и производителност. По време на процеса на готвене тези системи няма да пречат на техния звук: можете да гледате телевизионните сериали, да говорите по телефона и дори да готвите, когато малките деца спят. Такива качулки са идеални за стаи, в които дневната и кухнята са комбинирани в една стая.
Италианската марка Falmec създаде системата за потушаване на шума NRS, която буквално пленява с иновации и качество на изграждане. Качулките от тази серия са 85% по-тихи в сравнение с подобни системи от други производители. Служителите на компанията успяха почти невъзможно: повишиха ефективността на работата и в същото време намалиха консумацията на електроенергия.
За създаването на тялото и компонентите са използвани звукопоглъщащи материали. Поради тази причина хората, които вече са закупили тези качулки, се радват на готвене.
При създаването на изпускателни системи инженерите са използвали следните необичайни решения:

 • Изпускателен вентилатор - разположен най-отдалечено от всмукателния въздух.
 • Дебели стени на шкафа, така че те абсорбират звук.
 • V-образните капани са изградени от акустичен материал и затова качулката работи тихо.

Качулките от италианската компания създават ниво на шум не повече от 30 децибола, което означава, че работата на тази система е невидима на фона на други звуци в апартамента.

Вижте също - Което е по-добро от индукционен или електрически котлон

Рейтинг на най-тихите качулки

Elica Oretta Wh / A / 60

Тази качулка от италианската марка е безспорният лидер. Характеристиките му:

 1. Производителност в режим на отстраняване на замърсяване 900 m³ / h, по време на циркулационния период - 650 m³ / h.
 2. Нивото на шума е не повече от 32 dB.
 3. Дизайнът е много елегантен, подсветката се осигурява от две халогенни лампи с мощност 25 W.
 4. Контролът на скоростта е стандартен.
 5. Пречистването на въздуха от замърсяване се дължи на висококачествени въглеродни филтри.

Максималната цена за това устройство е

Вижте също - Вградена електрическа фурна: кое е по-добре да изберете?

Ardesia Basic-F 50 W

Този модел струва не повече от 55 долара и както се оказа, той е не само най-бюджетен, но и най-мълчаливият.
Капацитетът на качулката е 190 м³ / ч, така че се вписва добре в интериора на малка кухня. Тази система е с малки размери и много лесна за инсталиране. Работата се извършва тихо, за което свидетелстват отзивите на много клиенти.

Indesit H 161 IX

Добра качулка, която можете да станете собственик за 60 долара. Спецификации:

 • Мощност - 200 вата.
 • Производителност - 250 m³ / h.
 • Ниво на шума - до 50 dB при максимална мощност.

Сред недостатъците може да се различи отсъствието на въглероден филтър в конфигурацията.

Бонбони CCE 16 X

Приблизителната цена на тази изпускателна система е 130 долара. Този модел е каминен апарат и работи в режим на циркулация и изпускане на въздух. Имоти:

 1. Мощност - 150 вата.
 2. Производителност - 450 m³ / h.
 3. Ниво на шума - не повече от 50 dB, което се потвърждава от потребителските отзиви.
 4. Надеждност - способен да работи 4-5 години без ремонт.

Въпреки факта, че този модел е остарял, той все още е в търсенето и затова все още може да се купи на пунктове за продажба на домакински уреди.

Ardesia CN 60 CR

Тази куполна система за изпускане на комини се продава за 150 долара и се характеризира с висока производителност и е в състояние да функционира в два режима: изпускателна и циркулация на въздуха. Той е предназначен за кухня с голяма площ. Спецификации:

 • Производителност - 400 m³ / h.
 • Управление - електронно.
 • Шум - 50 dB при максимална мощност.
 • Висококачествен монтаж.
 • Лесен за поддръжка.
 • Атрактивен външен вид.

В тази статия се опитахме максимално да разкрием темата за различните изпускателни системи, описахме техните предимства и недостатъци. Надяваме се, че това ще ви помогне при избора на най-тихата качулка за кухнята.

Вижте също:

7885 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите