У дома грижа Вградени уреди Как да почистите без усилие вашата кухненска качулка: съвети и трикове

Как да почистите без усилие вашата кухненска качулка: съвети и трикове

В тази статия ще споделим с вас най-популярните методи за почистване на качулката в кухнята, използвайки евтини и достъпни инструменти, които бързо ще постигнат желания ефект у дома и без допълнителни усилия. Сода, оцет и лимон със сигурност ще намерите у дома във всяка кухня.

Подготовка на качулката за почистване

Първото нещо, което трябва да направите е разглобете качулкатаза да го почистите от сажди, мазнини и мръсотия. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Деактивирайте качулката.
 2. Извадете решетката, разположена непосредствено над газовата печка, зад която има изпускателни филтри, след което я поставете в сапунен разтвор.
 3. Извадете и почистете тръбата, която води до канала.
 4. Почистете външната и вътрешната повърхност на аспиратора.
 5. Измийте филтри, аспиратор.
 6. Изсушете всички измити части, след което сглобете цялото устройство в обратен ред.

Народни средства срещу мастни натрупвания

Има много начини да почистите качулката в кухнята. Използването на горните препоръки ще избегне необходимостта от закупуване на скъпи почистващи продукти и бързо премахване на мазнини от частите на качулката без излишни разходи, импровизирани средства.

 • Най-лесният начин е да накиснете всички подвижни части на устройството (мрежа, филтър, решетка) в разтвор на сапун или препарат за миене на съдове. При производството на разтвора трябва да се използва почистващ препарат и вода в съотношение 1 до 4. След известно време частите трябва да се изплакнат с вряла вода и да се измият с гъба, след това да се изсушат и инсталирайте в качулката на място.
 • Почистване със сода. Ако мрежата и филтърът са силно замърсени, те могат да бъдат почистени чрез варене в разтвор на сода. За целта вземете голям контейнер, в който можете да поставите целите части, напълнете го с вода и го поставете на печката. Когато загрявате водата, трябва постоянно да добавяте сода в съда, като бъркате постоянно, така че тя да се разтвори. След като сместа заври, е необходимо да се сложи мрежа и филтри в нея, след което се вари около половин час. Това ефективно ще премахне дори упоритата грес от частите.
 • Почистване със сапун за пране. Обикновеният сапун за пране лесно ще се справи с мазна плака. За да направите това, разтрийте сапуна в съд с гореща вода и поставете частите на качулката там, за да се накиснат. След известно време е необходимо да извадите филтрите и решетката от контейнера и да отстраните останалата грес с твърда гъба или скрепер.
 • Почистване на частите на качулката с оцет. Ефективно премахване на мазнини от частите на качулката ще позволи такъв достъпен инструмент като оцет.Използвайте само неразреден оцет, за да постигнете максимален ефект на почистване. Необходимо е да се работи с оцет с ръкавици, за да се избегне дразнене на кожата. Нанесете оцет върху подвижни части и оставете за 15-20 минути, за да се разтвори мръсотията. След това измийте останалата мръсотия с гъба и старателно изплакнете скарата и филтрите с течаща вода.
 • Използвайте лимонена киселина за почистване. Освен оцетна киселина, лимонената киселина ще свърши добре измиването на екстракта, подходящ е и лимонов сок. Както в случая с оцета, продуктът не трябва да се разрежда, за да не намалява ефективността от употребата му. Лимонената киселина или изцеденият лимонов сок трябва да се нанесе върху отстранените части на качулката, изчакайте да се разтвори мазнината, след това избършете с гъба и изплакнете с вода. Ако първият път не беше възможно да се премахнат всички замърсители, манипулацията ще трябва да се повтори няколко пъти.

Вижте също:

Почистване на качулката

В допълнение към необходимостта от почистване на "вътрешностите" на аспиратора у дома, също е важно почистването на външния корпус на устройството. Отлагането на прах и мазнини върху повърхността се слепва и изсъхва. Нови слоеве от мазнини и прах се утаяват върху тази кора и в резултат на това може да бъде трудно да се почисти външната повърхност на качулката. Следователно капачката на устройството трябва да се обработва редовно.

Измиването на външната повърхност не е трудно, когато следвате прости препоръки. Първо вземете разтворител за мазнини (напр. Препарат за миене на съдове), нанесете върху повърхността и оставете за известно време. След това използвайте гъба, за да почистите качулката на устройството. В случай, че останат малки следи от мръсотия, можете да опитате да ги премахнете със специален пластмасов скрепер. Неприемливо е да се използва метал в този случай: той може да надраска повърхността.

Почистване на качулката

Можете също да опитате да премахнете упоритата мръсотия с лимон: за да направите това, нарежете плодовете наполовина и обработете упоритата мръсотия наполовина. Излагането на лимонена киселина дори ще се справи с устойчивото замърсяване, но не забравяйте, че разреждането на лимонов сок е неприемливо: това ще намали интензивността на излагане на киселина.

Колко често трябва да се почиства качулката?

Честотата, с която качулката трябва да се почиства, зависи от интензивността на готвенето и, съответно, от времето на работа на устройството. Времето, достъпно за домакинята, играе важна роля: ако желаете, можете да миете качулката достатъчно често, но няма нужда от ежедневно почистване, въпреки редовната употреба на това устройство.

Общото почистване на помещенията и почистването на кухненската качулка се препоръчва поне веднъж на тримесечие. Всички компоненти на аспиратора трябва да се измият, включително тръбата, която води до канала. Особено внимание трябва да се обърне на поддържането на решетката на аспиратора чиста: най-добрият вариант е да измивате тази сменяема част поне веднъж месечно.

Колко често да почиствате качулката в кухнята

Някои модерни качулки са оборудвани с подвижни филтри за еднократна употреба: тези части могат просто да бъдат заменени с нови, след като старите се замърсят. В повечето от старите модификации тази възможност не е предвидена, следователно измиването на скарата е неизбежна необходимост. Отличен вариант би било редовно да миете решетката в съдомиялната машина: това ще спести време и енергия и ще донесе желания резултат.

Вижте също:

65281 3

3 мисли на тема „Как да почистите качулката в кухнята без допълнителни усилия: съвети и трикове“

 1. Оля:

  Наистина не мога да почистя аспиратора и няма да мия фурната по никакъв начин ((

  1. amaksil1:

   Здравей Оля! Помолете някой от мъжете да свали качулката и след това с помощта на нашите съвети можете лесно да я почистите. Можете също да прочетете статията на нашия уебсайт, как да почистите фурната от стара грес и сажди.

 2. Елена:

  Днес варено със сота и домакински сапунен решетка. Много е удобно да направите това в тава за печене от фурната и след това да изплакнете с Karcher. Като нов)

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите