У дома Инсталиране / настройка Големи домакински уреди Къде са и как да свалите транспортните болтове на пералнята

Къде са и как да свалите транспортните болтове на пералнята

Транспортните болтове в пералнята са инсталирани във фабриката по време на подготовката за предварителна продажба и са проектирани да фиксират положението на масивния товарен резервоар по време на транспортиране на уреда.

Защо са ни нужни и къде са транспортните болтове

Тъй като в процеса на транспортиране и доставка на машината до мястото за монтаж е възможно да се накланя в различни равнини, болтовете се монтират от четири страни на резервоара, ограничавайки движението му във всички посоки от работното положение. Това е необходимо, за да се предотврати повреда на части около резервоара, но, което е особено важно, за да се предпази самият резервоар от най-малката деформация, да се промени неговата геометрия или изместване от зададеното положение.

Точното подравняване и балансиране на резервоара спрямо оста на въртене е от решаващо значение, тъй като в режим на въртене резервоарът се върти с висока скорост и най-малкият дисбаланс на балансирането води до повишена вибрация на машината, високи натоварвания на лагерите и амортисьорите, което намалява техния експлоатационен живот.

Когато разопаковате и монтирате пералнята на постоянно място на работа, е необходимо да отстраните транспортните болтове. Много хора питат какво ще се случи, ако не извадите транспортните болтове от пералнята? Ако забравите да ги премахнете, по време на работа резервоарът ще докосне болтовете и ще се повреди или деформира.

В зависимост от модела на пералнята, дизайна и местоположението на резервоара, транспортните болтове на пералнята са разположени на задния панел или под горния капак на машината. Броят на болтовете обикновено е ограничен до 4 броя. Те са удължени болтове с къса резба в края с уплътнителна шайба и пластмасови или гумени предпазни уплътнения, които осигуряват резервоара. При някои модели машини могат да се използват метални щифтове вместо болтове.

Вижте също - Инсталирайте сами пералнята

Как да свалите транспортните болтове

Често неинформирани купувачи, купувайки пералня, отказват услугите за доставка и монтаж, спестяват пари, надявайки се на собствените си сили и транспорт. В резултат на това, като не намерят текста на руски език в ръководството за експлоатация и се пренасят чрез свързване на маркучите, не знаят защо са нужни транспортни болтове, те забравят да ги извадят. Последствията могат да бъдат много тъжни, тъй като сервизният център, въпреки гаранцията, ще откаже извършването на безплатни ремонти поради нарушение на ръководството за употреба на машината.

Демонтирането на транзитните болтове е много лесно. За да направите това, имате нужда от обикновен гаечен ключ, обикновено 10-14 мм. Болтовете не могат да бъдат затегнати с големи усилия, следователно те трябва да се развият обратно на часовниковата стрелка с малка начална сила. Извадете всички четири болта заедно с шайби и дистанционери. На мястото на останалите отвори се монтират специални пластмасови тапи, които са прикрепени към инструкциите за експлоатация, като напомняне за необходимостта от сваляне на транспортните болтове (не ги гледайте изненадано, мислете къде да ги поставите?).

Как да премахнете предпазните болтове от пералня

Щепселите, с изключение на декоративни цели, предотвратяват навлизането на влага от устройството отвън и заглушават звука от работата на двигателя. Ако на мястото на болтовете в машината са поставени предпазни щифтове, те се отстраняват с помощта на клещи. За да направите това, вземете главата на щифта с клещи и го завъртете на 90 градуса от двете страни. В този случай изпъкналостите на щифта ще съвпадат с изрезите в тялото на машината и той може свободно да бъде отстранен от мястото си. Препоръчва се отстранените крепежни елементи да се съхраняват заедно с принадлежности за повторна употреба, ако е необходимо да транспортирате машината за ремонт или до друго място за монтаж в случай на преместване.

Как да транспортирате пералня

Ако решите да транспортирате пералнята, тогава тя трябва да бъде почистена, всички маркучи изключени, а останалата вода - източена. След това трябва да инсталирате транзитните болтове на място, като първо сте извадили щепселите. За да направите това, трябва да ги допълнете с уплътнителни шайби и защитни облицовки, които бяха отстранени по-рано. Когато инсталирате крепежните елементи, е важно точно да монтирате краищата им в резбовите отвори във вътрешността на кутията, което ще изисква определено умение. Не забравяйте, че транспортирането на пералнята без транспортни болтове може да доведе до необратими последици.

Как да транспортирате пералня

Възможно е да са необходими някои усилия, за да ги завиете в седалките, тъй като резбата може да се запуши по време на работа. Ако резервоарът пречи на точната инсталация на болтовете, трябва да го завъртите малко ръчно. Машината трябва да се транспортира в изправено положение, като се избягват остри удари. При носене е позволено да се преобръща в различни позиции, като се спазва предпазливостта и плавността на движението.

След монтажа на ново място, не забравяйте да премахнете предпазните крепежни елементи!

Вижте също:

11016 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите