У дома Ремонти Големи домакински уреди Проблеми с температурата на водата в пералнята: проверка на сензора

Проблеми с температурата на водата в пералнята: проверка на сензора

Пералнята е сложен домакински уред, способен да поддържа няколко режима на пране за различни видове пране наведнъж. Една от основните му характеристики е бързото нагряване на вода за измиване с нагревателен елемент. Контролът на температурата се осъществява благодарение на вградени сензори. Ако водата е прекалено студена или гореща, тогава ще трябва да проверите сензора за температура в пералнята и евентуално да я замените с нова.

Основни датчици за температура в пералнята

Автоматичната машинка за подстригване може да бъде оборудвана с различни видове сензори за наблюдение. Обикновено има няколко разновидности:

  • термистори;
  • биметални;
  • газ напълнена.

Както може би се досещате, те се различават по конструктивните характеристики и принципите на работа. Диагностиката на неизправностите и по-нататъшните ремонти може да зависи от това. Но първо трябва да определите наличието на повреда.

Това обикновено е доста трудно да се направи, защото водата е вътре и не е ясно каква е температурата там. Един от признаците е наличието на голямо количество пара. Това означава, че съдържанието на практика кипи отвътре. Можете също така да разкриете обратния ефект - ако водата се източи студена, тогава машината загрява почти нищо.

Вижте също - Направете сами отстраняване на неизправности на резервоара за пералня

Как да проверите сензора за температура в пералнята?

Обикновено при прости режими на измиване е необходимо загряване до 30 ° C. В някои случаи неизправността води до факта, че сензорът не изпраща сигнал за спиране на нагревателния елемент, така че машината продължава да загрява водата до максимално възможна температура. В такива случаи са необходими ремонти, защото това може да повреди прането или да доведе до високи разходи за енергия.

как да проверите робот на сензор за температура

Неизправност може да се крие не само в термичния сензор, но и в специален програмист, отговорен за автоматичното управление. Характеристиките на проверката зависят от конкретния сорт.

Неизправността на биметалните сензори обикновено се свързва с механични повреди или износване, в резултат на което електрическата верига не се отваря. В резултат на това водата се довежда до критичната точка на кипене. За да проверите състоянието, трябва да направите следното:

  • частично разглобете тялото на пералнята;
  • извадете клемите на проводниците от температурния сензор;
  • използвайте мултицет на контактите, когато избирате различни режими.

Съпротивлението трябва да бъде едно и също, но в случай на неизправност ще се различава при различни условия.

Напълнен с газ термостат е по-голям от биметален термостат и включва медна капилярна тръба.Обикновено неизправността е свързана с повреда на тази тръба с фреон. Ако газът изтича, тогава температурата се определя неправилно. Следните процедури се извършват за проверка:

  • частично разглобете каросерията на автомобила, за да стигнете до сензора;
  • използвайте мултицет за измерване на съпротивлението между клемите;
  • слушайте дали има характерно щракване, когато контактите се отворят, когато нагревателният елемент престане да загрява.

Термичните сензори за пералнята обикновено са разположени на дъното на резервоара. Трябва да се внимава да не се повреди медната тръба по време на ремонта.

Датчиците за температура на пералнята са разположени под резервоара

Съвременните модели перални са оборудвани с електронни термистори. Те измерват съпротивлението с помощта на полупроводници. Конкретната температура на водата вътре в резервоара зависи от съпротивлението. В допълнение към това има специален контролер, отговорен за работата на нагревателния елемент. Такива сортове се считат за най-ефективните, но в този случай ремонтите са по-трудни. Обикновено само подмяната на температурния сензор може да спести.

Такива сензори са пластмасови или метални пръти, които са прикрепени директно към блока на нагревателния елемент. Работната им част се потапя във вода, за да се определи температурата.

Какво е съпротивлението на сензора за температура на пералната машина?

В зависимост от конкретния модел на машината и вида на използвания сензор, съпротивлението ще бъде различно. За моделите Zanussi, Electrolux, AEG при температура 30 ° C индикаторите ще бъдат 17-17,5 kOhm, а при 80 ° C - около 2,1-2,5 kOhm. Като цяло, колкото по-висока е температурата, толкова по-ниско е съпротивлението.

измервания на устойчивост на температурен датчик

Моделите на бонбони в нормални режими имат отчитане от 27,0 kΩ. Машините на Ardo имат около 5,8 kΩ. Аристон има 20,0 kΩ. Съпротивлението на сензорите на Samsung при стайна температура е 12 kΩ.

Тази информация обаче не е 100% достоверна и затова не може да бъде използвана като основа за незабавен ремонт. Необходимо е точно да се установят характеристиките за конкретен модел и едва след това да се извърши подмяна или да се опитате да отстраните неизправностите. Подробности можете да намерите в описанията на машината или на уебсайта на производителя на домашния уред.

Ако се заемете с ремонта на пералнята, ще трябва внимателно да проверите всичко и да подготвите инструментите. Въпреки това, винаги е най-добре да се консултирате със специалист за конкретен модел.

Вижте също:

28944 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите