У дома Правила за работа Вградени уреди Вреден ли е индукционният котлон?

Вреден ли е индукционният котлон?

Индукционните котлони имат елегантен изискан вид и придават нотка на модерен стил и добър вкус. Много хора предпочитат този конкретен вариант, но има част от обществото, която има опасения относно безопасността на тази печка. Нека да разберем какво е индукционна печка? Как работи? И вредно ли е за човешкото здраве?

Какво е това и как работи

Индукционният плот е вид плот. Тяхната ефективност е почти 90 процента, в газовите печки е приблизително 50 процента, а в електрическите - 70.

Принципът на неговото действие е следният. Токът тече от източника на енергия (изхода) към печката. Токът се влива в индуктивните бобини, което води до образуване на електромагнитно поле около намотките им. По този начин, когато съдовете за готвене влизат в контакт с повърхността на индукционния плот, се нагрява. Има обаче специално изискване за готварските съдове.

За отопление дъното на съдовете трябва да бъде направено от феромагнитни сплави. Поради контакта на чинията с дъното на чинията се получава нагряване.

Вижте също - 10 най-добри стъклокерамични котлони

Вредно ли е за здравето

Първите, които обсъдиха опасностите от тази техника, бяха японците, сред които тази техника всъщност беше най-разпространена. Разбира се, въпросът беше публикуван и беше добре познат на всички. Много учени обработваха тази информация, по-специално швейцарците прогресивно работеха.

От научните изследвания следва, че при правилна и правилна употреба тази техника не може да бъде вредна или по-опасна от други подобни устройства. Разбира се, подобни препоръки важат за цялата техника. Неспазването на правилата за употреба е опасно за човешкото здраве.

Трябва да се спазват инструкциите и препоръките за употреба. Те трябва да бъдат изпълнени, както при всички други домакински уреди. Например, не можете да загрявате храна в микровълнова фурна в метални или позлатени съдове. За целите на пожарната безопасност не се препоръчва да оставяте ютията включена и др. Индукционните печки не са изключение, просто следвайте препоръките на производителя и не може да се говори за вреда за здравето.

Разбира се, има случаи, когато технологиите, макар и в по-малка степен, могат да окажат отрицателно въздействие върху състоянието на определена категория хора. Това са специфични случаи, когато поради нарушение в организма лекарят може да препоръча да се избягва работата на определени устройства.

Предимства на индукционните печки

Съвременният облик на плочата не е единственият й плюс. Има няколко много важни предимства, които доказват това.

  • ЕнергоспестяващАко говорим за консумация на електроенергия, индукционните печки консумират един и половина пъти по-малко от електрическите печки, а степента на отопление е много по-висока. А също така има режим на автоматично изключване след прекратяване на готвенето.
  • Оперативна безопасност. Трудно е да си представим, но в процеса на готвене не можете да се страхувате да се изгорите, повърхността на печката не се нагрява. Не забравяйте, че обмяната на енергия става между горелката и съдовете за готвене. Освен това, от момента, в който съдовете са извадени, горелката ще се затопли още няколко минути, след което ще се охлади напълно. И също така няма риск печката да остане включена, тъй като сте забравили да я изключите. Ако сте извадили чиниите от него, той се изключва автоматично.
  • Екологично чист и минимално разсейване на топлината. По време на процеса на готвене не се отделят продукти от горенето, както е в случая с газова печка, а също и поради факта, че повърхността на печката не се нагрява в кухнята, няма да е толкова горещо. Това е важен момент, защото понякога кухнята по време на готвене се превръща в много гореща стая. При такива условия готвенето става абсолютно неудобно.
  • Лесно се почиства. Представете си, за да го измиете, не е необходимо да премахвате решетки или да изчакате печката да изстине дълго време. Просто се въоръжаваме с кърпа с измиване и избърсваме повърхността с леки движения.

Понякога, с образуването на устойчиви замърсители, можете да използвате специални инструменти и скрепери, които деликатно и без повреди се справят със задачата.

Разбира се, в зависимост от моделите и марките, различните печки имат редица функции, които помагат при готвенето. Например, като таймер, автоматично изключване на захранването и други.

Как да намалим вредата от индукционната печка

За да предотвратят отрицателните ефекти върху организма, учените препоръчват да спазват следните правила:

  1. Изберете правилните ястия. Ако е осигурен метален тиган с феромагнитно дъно, тогава това трябва да се използва. На опаковката или на дъното на чиниите трябва да има специални маркировки относно възможността за нейната употреба.
  2. Дъното на съдовете за готвене трябва напълно да покрива горелката. Тогава възвръщането на енергия ще бъде само между тях.
  3. Не използвайте контейнери, чието дъно е изпъкнало или повредено.
  4. Препоръчва се разстояние на човек от панела не по-голямо от 20 см, което ще предпази от радиация. Проучванията потвърждават, че на това разстояние магнитното поле е равно на нула.
  5. Правилен избор на инвентара. По-добре е да изберете лъжици, шпатули, дървени, пластмасови и метални отпадъци.

В този случай можем да заключим, че тази техника не създава реален риск. И всички приказки за вреди на човешкото здраве са повече мит, отколкото реалност. И ако се придържате към препоръките за неговата работа, тогава митовете са напълно разсеяни.

Вижте също - Оценка на най-добрите индукционни котлони по отзиви на клиентите

11248 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите