У дома Правила за работа Големи домакински уреди Как да премахнете писалка от дрехите

Как да премахнете писалка от дрехите

Колко хубаво беше за съветските ученици! Униформата беше тъмна и рискът от замърсяване беше минимален. Изцапах сменяемите маншети - изхвърлих ги и шиех нови. И сега, ако ученик е оцветил бяла блуза, майка ми трябва да помисли: как да премахнете химикалка от дрехите си, защото купуването на такива неща често е излишно ...

В тази статия ще разгледаме много ефективни методи, използвани от опитни домакини. Основното, което трябва да запомните, е това: колкото по-рано откриете и изтриете петното, толкова повече са шансовете за пълното му унищожаване. Старите петна от химикалка върху дрехите не се отстраняват много добре.

Също така, важна подробност: трябва да измиете петното в студена вода и едва след това да повишите градуса. Ако веднага накиснете такова петно ​​в гореща вода, тогава то ще изяде още повече.

Характеристики на тъканите и подбор на средства въз основа на тяхната структура

дръжка петно

На първо място, трябва да запомните, че без значение какво означава магия, той лесно може да съсипе структурата на тъканта, ако се окаже твърде агресивен към нея.

Най-устойчиви са естествените материи, изработени от лен и памук. Следните вещества са доста подходящи за тях:

 • Ацетон, бял дух
 • Етанол
 • оцет
 • Лимонова киселина
 • амоняк
 • Разварено мляко
 • Сапун за пране

По-малко корозивни вещества са подходящи за вълна и коприна:

 • разтварям в терпентин
 • Лимонов сок
 • Крем за бръснене
 • талк
 • алкохол

Но можете да премахнете пастата от дръжката от синтетика с много слаби вещества, тъй като разтворителите могат просто да я разтворят, в буквалния смисъл на думата, напълно оправдавайки нейното име. Ето защо за такива тъкани се препоръчва да се използват:

 • Сапун за пране
 • Течност за миене на съдове
 • Сода за хляб
 • Водороден пероксид
 • алкохол

Разбира се, говорим за домашни лекарства, но има и такива, купени от магазина. Предлагат се за голямо разнообразие от тъкани и не причиняват никаква вреда. Но, както често се случва, в най-неподходящия момент, а именно, когато петното от химикалка  трябва със сигурност и бързо да се оттеглиш, необходимите средства не са ти под ръка и за да отидеш до магазина или късно, или, банално, няма пари.

Именно тук идват домашни опции. И, трябва да кажа, те действат не по-лошо от готовите!

Бели дрехи. Как да се мият и да не се развалят?

премахнете петно ​​върху бели дрехи

Ако е малко по-лесно с цветните тъкани, тогава бялото е проблем. Често петното просто ще се размие и ще остави синкав оттенък върху материала (или не синкав, в зависимост от оригиналния цвят на петна от мастило).

По-добре е да измивате такива неща с продукти, закупени от магазина. Но ако няма абсолютно никакъв начин да ги купите, опитайте тази опция:

 • Нанесете кисело мляко върху петното и оставете да кисне за два часа. След това изплакнете със студена вода, а след това с топла вода.
 • Можете да нанесете петна от оцет от писалката, да я оставите 10 минути и след това изплакнете обилно.
 • Смес от сода и амоняк помага много. Направете каша от тези вещества, нанесете върху петното, изчакайте 10 минути и след това измийте.
 • Течна смес за бели дрехи: 1 част амоняк и 2 водороден прекис. Навлажнете петното от писалката с получената течност, изчакайте 20 минути, след което изплакнете.

Също така, не забравяйте за такова прекрасно нещо като сапуна Antilyapin. Излиза много по-изгодно от фондове като Vanish. И го грабва дълго време. Затова има смисъл да го имате винаги на склад.

Сега знаете как да премахнете писалка от белите дрехи, но сега, нека да поговорим за мръсотията върху други дрехи. Цветните ризи, якета, панталони и прането им не се различават от белите неща. Единственото в случая е да изсветлите малко следата от мастило, тя става почти невидима. Следователно всичко е дори по-лесно, отколкото изглежда.

Как да премахнете петна от мастило от химикалки и хелиеви химикалки

петно ​​с мастило

Петната от химикалки са различни, както можете да си представите. Зависи от оригиналната формула на самото мастило. Някои се излюпват добре, но други „седят“ здраво и нищо не ги взема.

Но, във всеки случай, трябва да опитате всичко. Започнете с най-неагресивните лекарства от списъка по-горе и само ако не работят, използвайте по-силни.

Ако нанасяте течно средство за отстраняване на петна върху петното, включително всички домашни средства, трябва да поставите някаква подплата под тъканта и след това да я накиснете добре. И, не използвайте избледняване на плат! В противен случай, вместо да премахнете малко петънце мастило, ще засадите още по-голямо петно ​​от багрило. Което, между другото, е много трудно да се оттегли.

Затова най-добре е да използвате парче бял плат за това.

В края на статията бих искал да спомена един метод, много често срещан сред домакините. Ние не включихме специално този инструмент в общия списък, така че той ще изглежда напълно неразличен.

Така че, за да премахнат мастилото, те често използват ... почистващ препарат за тоалетна. Не се смейте, но като цяло това е силен концентрат на белина. И защо да отидете да си купите отделен пакет, ако той вече е там, а петното е много малко.

Но, бъдете изключително внимателни с този инструмент. Той е най-силният! Тя ще извади каквото поискате. Но, за да не рискувате, първо го нанесете върху парче плат, което е невидимо от предната страна. Да речем по шева. Ако след 5 минути всичко е наред с тъканта, тогава - продължете!

Е, сега знаете как да свалите химикалка от дрехите си. И наистина се надяваме, че няма да се скарате на студента си твърде много, защото премахването на такова петно ​​изобщо не е трудно.

3232 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите