У дома грижа Големи домакински уреди Как да почистите барабана на пералната машина от мръсотия и котлен камък

Как да почистите барабана на пералната машина от мръсотия и котлен камък

как да почистите барабана на пишеща машина от мръсотияВ тази статия ще ви кажем как да почистите барабана на пералня от мръсотия и котлен камък. По време на работа на пералнята с течение на времето в нея се натрупват мръсотии и варовикови отлагания, които водят до образуване на мухъл и неприятна миризма. Дебел слой варовик може да доведе до претоварване и задръстване на двигателя, повреда на нагревателя. Следователно, трябва периодично да почиствате барабана на автоматичната машина от замърсявания и отлагания вътре, както и да почиствате изпускателния филтър и маншетите. Можете да направите това сами, без да харчите пари за обаждане на съветника или доставка на устройството до сервизен център.

Преди сами да почистите барабана на пералнята, полезно е внимателно да прочетете ръководството за експлоатация с описание на периодичните процедури за поддръжка.

За да почистите барабана на пералнята, сами трябва да знаете следните неща:

 1. Защо в машината се образуват мръсотия и котлен камък?
 2. Как и как да почистите барабана?
 3. Какво още трябва да се почисти в машината за предотвратяване на повреди?

Как се образуват варовикови и минерални отлагания в машината

Мръсотия, пясък и чужди предмети влизат в резервоара на машината, заедно с пране за пране и вода от чешмата. Мащабните и минерални находища се образуват в резултат на използване и загряване на твърда вода с високо съдържание на соли и метали. Варовикът е вреден, тъй като се натрупва в дебел слой, той дисбалансира барабанния механизъм и може да доведе до засядане и отлагането му върху нагревателния елемент намалява неговата ефективност и води до изгаряне на нагревателя или предпазителя.

За да омекотят водата и да се борят с мащаба, производителите препоръчват използването на специални средства, напримерCalgon за пералнятано те не трябва да се злоупотребяват, тъй като съдържат химически добавки, които съкращават живота на гумените уплътнения и покриват машинните части. Много по-безопасно е да използвате специални филтри за пречистване, инсталирани на входа на водата на водоснабдителната система.

За да се намали проникването на мръсотия, пясък и чужди предмети в резервоара, трябва да се вземат следните превантивни мерки:

 1. предварително почистете всички джобове и ревери от бельо от чужди предмети, парчета изсушена кал, пясък, купчина, боклук и др .;
 2. разклате праха от прането, преди да се сложи в барабана;
 3. измийте прането, като го поставите в торбичка с тънка кърпа.

Вижте също - Как да почистите пералнята си у дома

разклате праха от прането

Как да почистите барабана на пералнята

Барабанът може да се почиства ръчно или автоматично, като се използва един от режимите на пране на машината. За това трябва да използвате различни химикали. Тя може да бъде както скъпи специални почистващи препарати, така и обикновени, познати на всички импровизирани вещества, често използвани в кухнята. Често използваните традиционни почистващи продукти включват:

 1. оцетна есенция;
 2. сода за хляб;
 3. избелващ разтвор "Белота";
 4. лимонена киселина.
 5. специални почистващи препарати

Оцетна есенция

Оцетна есенция разрежда се с вода в съотношение 1: 3. Основните предимства на оцетния разтвор включват:

 • висока ефективност на действие, почиства барабана, резервоара и десетте;
 • не изисква много човешки усилия;
 • евтини и достъпни неща.

Недостатък на оцета е намаляването на експлоатационния живот на гумените части в контакт с него и дългосрочното запазване на миризмата вътре в шайбата след почистване.

Сода за хляб

Вътрешните стени на барабана могат почистете със сода за хляб от масло и мръсотия, без механично действие, содовият разтвор няма да премахне котлен камък върху нагревателя и повърхността на резервоара. За да почистите барабанната машина на машината, ви трябват около 150гр. Газирани напитки. Предимствата на содата включват:

 • безвредност на веществото за пералнята;
 • наличност и ниска цена;
 • липса на миризма и екологична безопасност.

Недостатъкът на използване на сода е необходимостта от ръчно избърсване на частите от замърсяване, както и осигуряване на време за ефективно разтваряне на отлагания в алкален разтвор.

бял

Добрата ефективност при премахване на замърсяването и мащабите се характеризира с хлорни избелвания от типа "Бял", които имат висока химическа активност на съставните компоненти. За напълно почистване на стените на барабана е достатъчно 250 g. Белота. Предимствата и недостатъците на белотата са същите като този на оцета, така че често не се препоръчва използването му за почистване на машината. Можете да използвате продукта веднъж годишно. Освен това изпаряването на хлорния белина е вредно за човешкото здраве.

Лимонова киселина

Най-популярният като почистващ препарат за пералня беше лимонената киселина. Мръсотия, мухъл, мазни отлагания, котлен камък, както от барабана, така и от повърхността на нагревателя и резервоара, може почиства се с разтвор на лимонена киселина, 200гр е достатъчно за почистване на повърхността на барабана. прах. За разлика от оцетния концентрат и белина, лимонената киселина е безвредна за гумените уплътнения и металните повърхности на компоненти и части, така че може да се използва по-често, като се има предвид, че на цена този прах е много по-евтин от конкурентите си. Лимонената киселина не може да се справи само с много дебел слой от солни отлагания.

Специални почистващи продукти

Според оценките и отзивите на потребителите, най-добрите почистващи продукти почистващ препарат за перални машини Счита се флуид за течност Frisch Activ от Германия. Това е абсолютно безопасно за единицата, но много активен инструмент, който може да се използва поне седмично. Той премахва ефективно и бързо мазнините и мазните замърсявания от всички части на машината, с които взаимодейства. В допълнение, той има приятен мирис, който има дезодориращ ефект. Въпреки високата цена на течността, една бутилка с вместимост 250мл. Могат да бъдат извършени до 10 процедури за почистване.

Специални почистващи продукти

Подробни инструкции за почистване на барабана

Ефективността, безопасността и качеството на почистване на пералнята зависи от правилната дозировка и правилното използване на горните средства.

Почистване с оцетна есенция

Оцет, лимонена киселина или белота, разредена с вода, се изсипват в резервоара, след това инсталирайте една от програмите за измиване с продължителност 60 или повече минути без междинно източване на водата, задайте температурата на измиване най-малко 60 ° C и стартирайте машината.След програмата за измиване и източване на водата е необходимо да изплакнете два пъти, за да премахнете напълно останалия разтвор от резервоара. Навременното изпълнение на подобна процедура ще даде отличен резултат: мръсотията и отлаганията от повърхността на барабана ще излязат напълно.

Чиста сода за хляб

За да почистите ръчно стените на барабана със сода за хляб, изпълнете следните стъпки:

 • избършете стените на барабана с влажна кърпа, така че да са леко навлажнени;
 • изсипете прах върху парцал и избършете вътрешната повърхност на барабана, докато мръсните отлагания и котлен камък започнат да се разтварят;
 • направете почивка за половин час, така че содата напълно да изяде лепкавите валежи и мазните петна;
 • продължете да работите по почистването на стените на барабана до пълното отстраняване на отлаганията;
 • в края на работата включете машината за изплакване и изплакнете барабана.

специални препарати за отстраняване на накип

Специален метод за почистване на Frisch Activ

За да почистите машината автоматично специално оборудване Frisch Activ, трябва да изпълните следните стъпки:

 • изсипете едната половина от измерената капачка течност в приемния джоб на машината (кювета за прах за пране);
 • изсипете другата половина на капачката с течност директно в резервоара през отвора на люка;
 • стартирайте режима на измиване с висока температура 70-90С, без да източвате водата;
 • след края на програмата направете пауза за половин час, оставете старата скала да омекне в активен воден разтвор;
 • след това стартирайте машината в режим на изплакване и източете водата.

Съвременните модерни перални машини са оборудвани със специална програма за почистване на барабани, която ви позволява автоматично да я почиствате от мухъл и мазни отлагания. За премахване на накип използвайте този режим с Frisch Activ.

Какво още трябва да се почисти в пералнята?

През отвора на люка можете да извършите визуална проверка на стените на барабана. По своето състояние те преценяват степента на замърсяване на други вътрешни части, които са невидими отвън. Ако варовикът или мръсотията върху барабана са ясно забележими, е безопасно да се каже, че има много повече на резервоара и нагревателя. Следните елементи на пералнята подлежат на задължително редовно почистване на мазнини, кал и солни отлагания:

 • пътека за изтичане на вода с дренажен филтър;
 • маншет за зареждане на врата;
 • резервоар от вътрешната страна;
 • отоплителен тена;
 • шайба на барабанния механизъм.

Също така, според инструкциите, всеки път след измиване е необходимо почистете изпускателния филтър, дренажен маркуч и маншет. Това се дължи на факта, че почти всяко измиване оставя след себе си различен твърд отломки в резервоара: скъсани аксесоари, влакна, конци, коса, парчета плат или хартия, които могат да се забият във филтъра, предотвратявайки изпускането на мръсна вода.

изчистваме ТЕН от измет

В гънките на маншета често се натрупват мръсотия и фин пясък, който, оставайки мокър, е отлична почва за образуването на мухъл и други бактерии. Следователно, за да не са необходими подмяна на маншета на пералнята, в края на измиването, не забравяйте да избършете всички сухи гънки на маншета. Получената плесен може да се почисти с бяло, оцет или меден сулфат, разреден с вода, като внимателно избършете заразената зона с парцал, навлажнен с този разтвор.

В пренебрегвани случаи, когато отлагането се е натрупало през годините и те не могат да бъдат отстранени по методите, посочени по-горе, е необходимо да разглобите пералнята и да почистите ръчно всички посочени части с помощта на професионални почистващи препарати. Трябва обаче да се помни, че само обучен майстор може правилно да разглоби пералнята. Неопитен собственик е по-добре да не се опитва да направи това, тъй като барабанният блок на пералнята - машината е прецизно балансиран механизъм, нарушаването на който може да причини по-нататъшното му разрушаване.

По този начин, за да се гарантира надеждна работа на пералнята и дълъг експлоатационен живот, да се получи високо качество на измиване с приятна миризма на бельо, е задължително периодично да почиствате барабана поне веднъж годишно или дори по-често, в зависимост от интензивността на използване на машината. Сега знаете как да почистите барабана на пералнята от мръсотия и можете да постигнете блестящ резултат в буквалния и образния смисъл.

Вижте също:

39949 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите