У дома Ремонти Големи домакински уреди Сифон за пералня с възвратен клапан: видове, функции, инсталация

Сифон за пералня с възвратен клапан: видове, функции, инсталация

За да се избегнат рискове при работата на пералнята, всички детайли трябва да се вземат предвид при инсталирането му. За да се предпази от ефекта на водата да се изтегля обратно в резервоара, което често се случва, за пералнята е инсталиран контролен клапан. В тази статия ще ви разкажем подробно за видовете контролен клапан (антисифон), за функцията и как да я инсталирате.

Разновидности и функции на възвратния клапан

Мръсната вода може да влезе в резервоара, ако пералната машина не е правилно свързана към канализацията. Това има отрицателни последици: прането се влошава, консумира се голямо количество електроенергия. Антисифонът предотвратява изтичането на отпадни води в резервоара на пералната машина и по този начин предпазва канализационната система от замърсяване.

Устройството осигурява безпрепятствено оттичане на вода от пералнята. Благодарение на специална клапа, водата от канализационната система не прониква обратно в резервоара. Имайки представа за видовете клапани и техните производители, можете да изберете наистина висококачествен дренаж с антисифон. Следните видове възвратни клапани могат да бъдат намерени на пазарите днес:

  • брава;
  • промиване;
  • стена;
  • неотделими;
  • сегмент;

Всички те изпълняват функцията за осигуряване на правилното оттичане на водата и практически не се различават по нищо. Въпреки това, когато инсталирате пералня от определена марка (например LG), може да се наложи сегментен клапан, който може лесно да се разглоби и почисти от различни отпадъци. Неразделимо устройство е подходящо, ако няма твърда вода във водоснабдяването. Но дори и в този случай, в рамките на 2-3 години, той ще трябва да бъде заменен.

препоръки на експерти

Стенният клапан е скъп. Тази опция се използва за инсталиране на дренажни линии в тясна пропаст между гърба на пералнята и стената. Този компактен антисифон има естетически вид.

Когато свързвате директен дренаж към канализационната тръба, най-добрият вариант би бил да инсталирате устройство за всмукване. Възвратният клапан се вкарва в специално подготвена вложка. Измиващият антисифон е предназначен за монтаж във всякакъв вид сифони на мивката.

Вижте също - Как сами да смените лагер в пералня

Кои възвратни клапани препоръчват експертите?

  • Клапан от полипропилен от стенен тип, производство - Чехия, компания Alcaplast. Качествено устройство, достъпно, е подходящо за всякакви маркучи за източване. Използва се като крайно закрепване с канализационна тръба, осигурява надеждно оттичане на отпадни води от пералнята.Хром покрит антисифон с пружинен механизъм и рефлектор, който украсява мястото на закрепване. Приблизителната цена е 8 долара.
  • Проверителен клапан, изработен от полипропилен с вграден тип, произведен в Италия, Siroflex. Механизмът е инсталиран в дупка в канализационната тръба или служи като закопчалка за дренажен маркуч. Устройството е представено от пружина от неръждаема стомана и гумена мембрана. Осигурява ефективна защита на дренажната система. Приблизителната цена е 7 долара.
  • Сегментиран полипропиленов антисифон, производство - Италия, фирма "Merloni". Този възвратен клапан е монтиран под мивката. Може лесно да се разглоби и почисти в случай на замърсяване. Механизмът е пружина с гумена диафрагма. Осигурява нормално оттичане на водния поток от резервоара. Приблизителната цена е 8,5 долара.

Принципът на работа на антисифонния клапан

Възвратният клапан е общ механизъм и работи по прост начин. На канализационна тръба, сифон или дренажен маркуч е инсталирана тръба с определена форма, с пружинен или сферичен клапан. По време на източване водата под налягане навлиза в антисифона и постъпва през него в канализационната тръба. В случай на обратно налягане водата няма да изтече, тъй като механизмът не се отваря вътре.

Когато използвате пружинен клапан, пружина и гумена диафрагма, която създава амортисьор, предпазвайте дренажната система от проникване на мръсна вода. В контролния клапан с топка гумена топка действа като тапа. Притиска се към мембраната под влияние на натиск. Топката се почиства с вградени ребра.

принцип на действие срещу сифон

Антисифонна инсталация

Възвратният клапан може да бъде монтиран на ръка. Но е необходимо да се вземат предвид всички негови дизайнерски характеристики. Въпреки отличителните детайли, във всеки случай работата се извършва по същия принцип.

Антисифонът се състои от тръба с два изхода (от противоположни краища) с различни диаметри. От една страна, тръбата на клапана трябва да бъде свързана към сифон или да бъде монтирана в изрез в канализационната тръба, а от друга, трябва да бъде свързана към дренажния маркуч на пералнята. След това трябва правилно да запечатате всички фуги със собствените си ръце с уплътнител, след което работата може да се счита за завършена.

За нормална работа на пералнята не винаги е необходим антисифон. Експертите казват, че инсталирането на този механизъм е от значение в случай на:

  1. директно свързване на пералнята към тръбата за източване, която е нарязана много ниско и няма начин да я повдигнете;
  2. свързване на маркуча за източване към сифона, разположен под мивката.

Устройство против сифон не е необходимо, ако пералнята е свързана в съответствие с всички правила и тръбата за източване е повдигната до необходимата височина.

монтаж на контролен клапан

Въпреки това той изпитва неприятна миризма от пералнята, а в същото време измитите неща остават мръсни след измиване, е необходимо да се закупи антисифон, инсталирането на което може да се извърши на ръка. В такава ситуация няма алтернативно решение на проблема!

Обобщавайки, трябва да се отбележи, че организацията на оттичането на отпадни води от резервоара на пералнята трябва да се извършва в съответствие с всички правила. Когато се появи "сифон ефект", трябва да се инсталира антисифон механизъм. Въпреки най-простия дизайн, устройството е незаменимо, когато мръсната вода проникне обратно в устройството. Някои перални се продават с възвратни клапани. Но устройството може да бъде закупено и отделно.

Много е важно да изберете типа антисифон, който ще съответства на дренажното устройство. Освен това трябва сериозно да подходите към монтажните работи - необходимо е надеждно да запечатате всички части, така че да няма течове.

Вижте също:

7358 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите