У дома грижа Големи домакински уреди Как да почистите керамична печка от мазнини и въглеродни отлагания

Как да почистите керамична печка от мазнини и въглеродни отлагания

Керамичните котлони и котлони стават все по-популярни. Благодарение на естетическия си външен вид, отличните показатели и лекотата на поддръжка, керамичните котлони и котлони успешно спечелиха своето почетно място в кухнята на модерна домакиня. Но с течение на времето появата на въглеродни отлагания и остатъци от храна е неизбежна, така че възниква въпросът как правилно да измиете стъклокерамична печка или котлон у дома. Това е много важно, защото трябва да се грижите за такива повърхности много внимателно и трябва да ги измивате внимателно, като избягвате драскотини и повреди. В тази статия ще ви покажем как и какво да почистите вашия стъклокерамичен плот, за да избегнете драскотини.

Какво трябва да знаете за грижата за стъклената керамика?

Стъклокерамичната повърхност успешно се използва както в електрически, така и в газови печки. Всяка домакиня знае, че по време на процеса на готвене, колкото и да се опитвате да го избегнете, плота се замърсява. Това може да е резултат от изваряване на течността, пръскане на мазнини, дори ако поставите мокър тиган, стъклената керамика ще загуби първоначалната си чистота. Ето защо е необходимо да зададете своевременно въпроса как да почистите стъклокерамичен плот или плот, в противен случай може да се появи мръсотия, която ще причини много трудности по време на почистването.

Важно:

За да почистите керамичния котлон от въглеродни отлагания у дома, не използвайте продукти, които увреждат повърхността. Те включват различни абразиви и метални гъби. Ето защо ще трябва да дадете предпочитание на народни методи или специално разработени домакински химикали.

Има общи правила, които трябва да се спазват за правилната грижа за вашия стъклокерамичен плот. Прочетете тези принципи, преди да миете печката:

 1. В никакъв случай не трябва да започвате да чистите керамичния котлон, докато той напълно се охлади. Това е така, защото можете да се изгорите. В допълнение, в резултат на температурните разлики могат да се появят пукнатини по стъклената керамика.
 2. Недопустимо е използването на метални гъби и всякакви инструменти под ръка, които могат да надраскат плота.
 3. Ястията, в които готвите на печката, не трябва да имат чипове или неравности в областта на дъното. Те могат да повредят или надраскат печката.
 4. Не използвайте обикновени домакински гъби и парцали за почистване на плота от стъклокерамика. Това оставя ивици и петна, които изглеждат изключително неестетично.
 5. Ако купувате стъклокерамичен плот, препоръчително е незабавно да закупите специален скрепер със сменяеми остриета и специални пасти за почистване.

стъклокерамичен плот за стъклокерамични плотове

Съвети:

Прочетете също: Как да почистите решетката на газова печка?

Продукти, подходящи за почистване на стъклокерамика

Ако се чудите как да почистите стъклокерамична печка, тогава първо вземете решение за избора на продукти. За това най-често използваните:

 • Домакински химикали от световни марки, произведени специално за стъклокерамични котлони. Ефективно и бързо ви позволява да почиствате стъклокерамичната повърхност и плота, като същевременно ще бъдете напълно застраховани от деформации и драскотини по стъклокерамиката. Друго предимство е премахването на неприятните миризми.
 • Но има и друг по-прост и много по-евтин начин - използване на сода за хляб. За да се почисти стъклокерамичният котлон по този метод, трябва да се приложи достатъчно концентриран разтвор на сода и да му се даде време за действие. Ще отнеме около половин час. След това можете да го отмиете с топла вода. Но не забравяйте, че не можете да използвате суха сода върху стъклена керамика.
 • Петната и ивиците от вар могат да се почистват с лек разтвор на оцет.
 • Чудесен вариант за почистване на стъклена керамика е меламин гъба.

Важно:

Ако предпочитате да използвате домакински химикали, тогава не забравяйте да се съсредоточите върху това дали те могат да бъдат използвани за почистване на стъклокерамични панели. Това е посочено в инструкциите.

Как да почистите стъклената керамика от въглеродни отлагания?

За лесно и бързо почистване на стъклокерамичната плота от въглеродни отлагания трябва да се спазва основното правило. Това изисква редовно и навременно почистване, което трябва да се извършва след всяка употреба на печката. По този начин е важно да се придържате към следните принципи: (Вижте също: Как да почистите газова печка у дома? )

 1. Не забравяйте да изключите захранването.
 2. Не почиствайте печката, докато е гореща.
 3. Първо, отстранете грубите замърсявания, като избършете плота с мека гъба.
 4. Едва след това нанесете въглеродния препарат и след това внимателно го изплакнете с отделна гъба.
 5. Когато повърхността е чиста, изсушете я с мека суха кърпа.

Важно:

Ако мръсотията не се отдели от първия път, приложете отново отстраняването на въглерода и изчакайте тридесет минути.

керамични почистващи плотове

Полезни съвети

 • Всички домакински почистващи препарати, с които възнамерявате да почистите панела, трябва да бъдат отстранени с много вода, тъй като остатъците могат да унищожат повърхността.
 • Не трябва да се използват груби спрейове или течности, които също могат да корозират повърхността.
 • Можете да използвате почистващи препарати за прозорци и огледала.
 • Въглеродните отлагания около горелките могат лесно да се почистват със сапунен разтвор.
 • Уверете се, че никакви малки зърна пясък, например от зеленчуци или билки, не могат да излязат на повърхността и да го надраскат.
 • Не използвайте абразиви за почистване на стъклената керамика, те могат да я надраскат.
 • Трябва да се внимава при избора на съдове за готвене, дъното му не трябва да има дефекти, които могат да повредят плота. В противен случай ще бъде надраскан.

Разбира се, модерният стъклокерамичен плот е както елегантност, така и функционалност в употреба. Но е важно да се грижите добре за него и да почиствате керамичния котлон редовно. Това е от съществено значение за правилната работа. Следвайки тези прости съвети, можете бързо и лесно да постигнете желания ефект, а вашата техника ще запази първоначалния си вид в продължение на много години. Всички методи за почистване на стъклокерамични плочи, описани по-горе, позволяват ефективна и рентабилна грижа с народни средства за тази доста причудлива техника.

Вижте също - Кое е по-добре: газова или електрическа печка

Вижте също:

31370 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите