У дома Как да изберем Малки домакински уреди Микровълнова печка: вреда или полза, експертно мнение

Микровълнова печка: вреда или полза, експертно мнение

Преди да закупите микровълнова фурна, малко хора се замислят колко опасна може да бъде използването на устройството за здравето. Комфортът и способността да отделяте възможно най-малко време за приготвяне на храна е много по-важно. Независимо от това, има определена категория хора, които поставят принципите на здравословното хранене на първо място. От тук започват съмненията. Вредна ли е микровълновата храна?

На този въпрос е доста трудно да се отговори еднозначно. Мненията на експертите варират в голяма степен. Да видим: вредата от микровълните - мит или реалност? Как работи микровълновата фурна? Колко вреда може да донесе и струва ли си да пусне този „помощник“ в кухнята си?

Вреда или полза?

Микровълнова фурна в модерна кухня е обикновено нещо, необходимо и много удобно. Ще бъде трудно да се намери домакиня, която мисли по различен начин. Благодарение на това устройство можете да загреете обяд за няколко минути или да приготвите вкусни и „бързи“ топли сандвичи за закуска. Но вредна ли е такава храна за здравето?

Ако разгледаме въпроса от гледна точка на "правилността" на храненето, то тук изобщо не е вредното въздействие на ултракоротките вълни, а проблемът е в продуктите. Хот-доги, хамбургери, удобни храни от най-близкия магазин, пуканки и други „закуски“ сами по себе си е трудно да се класифицират като здравословна храна. И микровълновата в този случай няма нищо общо. Редовната консумация на такива ястия води до нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, храносмилателни проблеми, затлъстяване и други проблеми.

Нека да разгледаме ситуацията от друга гледна точка. В микровълновата можете да готвите, без да използвате масло. Това ще готви храната равномерно и няма да изгори нищо, ако настройките са правилни. В този случай микровълновата печка, напротив, помага да се намали съдържанието на калории в ястията и значително да се намали количеството на мазнините в диетата.

И така, какво ни носи микровълновата? Вреда или полза? Какви аргументи надвишават? Нека да се оправим.

Вижте също - Как да изберете правилната микровълнова фурна за вашия дом

Често срещани митове

Почти всеки човек, когато казват „вълновата радиация“, си представя радиация, радиация, чернобил и ракови тумори. В тази оценка има много различни „истории на ужасите“. Но дали са толкова истински или това е мит?

Всички микровълни са радиоактивни, Всъщност това е доста силна заблуда. Микровълновите единици генерират неионизиращи вълни. Те не засягат нито хората, нито самата храна.

Микровълните променят структурата на клетките и храната става канцерогенна, Няма научно потвърждение и за това твърдение. Такива промени могат да възникнат само в резултат на излагане на радиоактивни вълни. В допълнение, нагряването в микровълновата е много по-бързо, отколкото в конвенционална печка и отнема по-малко време за готвене. А канцерогените могат да се получат просто в резултат на пържене на продукта в обикновен тиган с олио.

Микровълновата радиация уврежда човешкото тяло, Дори и това да е вярно, човечеството трябва незабавно да се откаже от телевизия, мобилен телефон или Wi-Fi. Микровълните също присъстват там. Освен това тези устройства са много по-опасни, защото излъчването изгасва. В случай на микровълнова фурна, всички вълни остават вътре в устройството. Така че, ако случаят е непокътнат и стъклото на вратата не е повредено, рискувате много по-малко. Доказано е, че микровълните не се натрупват в обекти, те изчезват веднага след изключване на устройството.

Микровълновата унищожава витамините, Още едно противоречиво твърдение. Витамините и другите хранителни вещества се унищожават при излагане на високи температури. Няма значение дали готвите в микровълновата или готвите на обикновена печка. Можете да спестите витамини само ако започнете да ядете сурови храни.

Под въздействието на микровълните молекулната структура на продуктите се разпада, Тази теория също не намери научно потвърждение. Досега учените не успяха да докажат този факт.

Редовната употреба на устройството води до различни заболявания., Към днешна дата няма нито едно заключение на лекар, което да сочи, че човек е умрял в резултат на консумация на храна, приготвена в микровълнова фурна.

Вижте също:

Микровълново устройство

Нека да разгледаме дизайна на микровълновите печки, за да стигнем до дъното на истината и да сведем до минимум спора относно техните полезни и вредни свойства.

Основният структурен елемент в това устройство е магнетрон. Именно този възел генерира микровълни, под въздействието на които водните молекули, съдържащи се в храната, започват да вибрират силно. В резултат на това храната се загрява. Ето защо влажната храна се загрява повече и по-бързо от сухата храна. Те просто съдържат повече вода.

Интересен факт! Микровълновото излъчване прониква в продукта на дълбочина около 2-3 мм. Освен това възниква верижна реакция и процесът на нагряване постепенно преминава вътре.

За да се нагреят продуктите равномерно в долната част на пещта, има стойка за диск, изработена от термоустойчиво стъкло. Той се върти бавно с чинията, излагайки всички страни на продукта на излъчването на магнетрона. Тялото на пещта "заглушава" остатъчните вълни и те не излизат извън границите му. Затова проучванията показват, че е съвсем безопасно да бъдете близо до работеща микровълнова печка.

Вижте също - Микровълновата работи, но не затопля храната: какво да правя?

Научно

Значи микровълновата е добра или лоша за човешкото здраве? Какво казват учените по този въпрос?

Всеки знае, че по-голямата част от хранителните вещества в храната се губят по време на термична обработка. Този процес се влияе значително от:

 • температурата, при която се готви храната;
 • времето, необходимо за готвене или пържене на продукта.

Въз основа на това може да се твърди, че храната, приготвена в микровълновата, съдържа повече хранителни вещества, отколкото тази, която се приготвя по обичайния начин. Първо, времето на излагане на топлина в този случай е значително намалено.На второ място, температурата в микровълновата не надвишава сто градуса и това е много по-ниско, отколкото при използване на конвенционална печка.

Съществува обаче друго мнение. Много учени не се уморяват да повтарят, че постоянната употреба на храна, приготвена в микровълнова фурна, може да причини непоправима вреда на здравето. Например хората с пейсмейкър не се съветват да използват микровълнови фурни. Лекарите препоръчват на такива хора да се отказват не само от микровълни, но дори от мобилни телефони и всякакви други устройства, които излъчват всякакви вълни.

Според учените, постоянното излагане на микровълни може да доведе до разочароващи последици, дори ако човек е здрав и няма нужда да използва пейсмейкър.

Какви са последствията?

Дългосрочното и редовно излагане на вълни върху човешкото тяло води до следните последствия:

 • нарушение на съня;
 • често и без видима причина замаяност;
 • повишено изпотяване;
 • нарушена памет, намалена способност за учене;
 • апетитът намалява, наблюдава се гадене;
 • проблемите със зрението се засилват;
 • лимфната система страда, лимфните възли се увеличават по обем;
 • имунитетът намалява, общото състояние на организма се влошава;
 • има жажда, чести главоболия.

Всички тези симптоми са характерни за хората, които са постоянно под въздействието на вълни. Това се случва, когато клетъчната кула или друг мощен генератор се намира в непосредствена близост до дома или мястото на работа.

В случай на микровълнова фурна излъчването ще бъде прекъсващо и краткотрайно, така че най-вероятно човек просто няма да забележи ясно влошаване на здравето. Какво друго може да бъде опасно за микровълновите фурни? Според много експерти, при хора, които са под влиянието на такива лъчи за дълго време, е възможно състава на кръвта да се променя, да се нарушават нервната система и мозъчната кора. Смята се, че хората, които ядат храни, приготвени в микровълновата печка, са изложени на по-голям риск от развитие на ракови тумори. Има редица изследвания, които ни казват за подобни нарушения:

 1. Храносмилателната система, Храната, обработена от микровълни, не се възприема от тялото ни като храна. В резултат на това стомашно-чревния тракт се опитва бързо да премахне „чуждия обект“, напълно не усвоявайки полезни вещества.
 2. Хормоналната система. Смята се, че честата употреба на храна от микровълновата фурна води до факта, че тялото "се заблуждава" и започва да произвежда грешен брой мъжки и женски хормони, което от своя страна води до много проблеми.
 3. имунитет, Микровълновите вълни влияят на функционирането на лимфната система. Инхибирането на лимфните възли води до забавяне на лимфния поток и до цялостно ускоряване на процесите в организма, което означава стареене.
 4. Кръвоносна система, Смята се, че в резултат на постоянната консумация на храна, обработена от микровълни, се наблюдава намаляване на съсирването на кръвта. Това води до бавно зарастване на рани и много загуба на кръв при злополуки. Рискът от рак на кръвта също значително се увеличава.
 5. Концентрация и внимание, Според швейцарски учени, редовната употреба на храна, обработена с микровълни, води до лоша памет и способност за учене, намалено внимание и способност за концентриране върху желания обект за дълго време и намалена познавателна активност.
 6. Трудност при усвояването на минерали и витамини, Фактът, че по време на термична обработка полезните вещества се унищожават, вече казахме. Някои учени обаче твърдят, че под въздействието на микровълните, минералите и витамините не се унищожават лесно, а се модифицират. Освен това „променените“ вещества, постъпващи в човешкото тяло, не само не се абсорбират, но и не се отстраняват правилно от него. Те се натрупват в човешкото тяло, като постепенно създават проблеми в ставите и кръвоносните съдове.
 7. необратимост, Поради факта, че медицината все още не е разработила механизъм за справяне с горните проблеми, всички отрицателни свойства само се натрупват в организма и с течение на времето не изчезват никъде, а само се влошават.

Съвети за използване на микровълновата печка

Макар че няма еднозначен отговор на въпроса дали храната, приготвена в микровълновата, е вредна. Тази теория има както противници, така и защитници. И двамата правят доста тежки аргументи. Да използва това устройство или не, всеки може да реши сам. И ние просто предлагаме редица съвети, за да се сведе до минимум възможните негативни последици:

 • инсталирайте фурната строго в хоризонтално положение;
 • уверете се, че устройството е разположено така, че всички вентилационни отвори в него да са свободни;
 • не използвайте метални съдове;
 • не включвайте устройството на празен ход, без храна;
 • не поставяйте предмети вътре, нагряването на които може да провокира експлозия;
 • опитайте се да загреете поне 200 грама от продукта наведнъж;
 • не използвайте повредени устройства;
 • уверете се, че тялото и вратата на микровълновата фурна не са повредени, дори и малки пукнатини;
 • не включвайте устройството с отворена врата;
 • опитайте се да следвате точно инструкциите за употреба на устройството.

Фатален случай в медицината

В медицинската практика има дори такъв случай, когато кръвта на пациента е била изложена на микровълнова радиация (тя е получила преливане), която нещастната медицинска сестра загрява не в специален апарат, а в микровълнова фурна. След подобна атака прелитата кръв се влоши и уби цялата микрофлора на тялото на пациента, което беше фатално. Това е разбираемо, тъй като радиацията е действала директно върху кръвта, а в домашните микровълнови фурни се нагрява само храна. В този случай ползите биха били безценни, ако медицинските работници знаеха всичко за микровълновата фурна и тяхното въздействие върху околната среда.

заключение

Сега има много различни мнения по този въпрос, броят на невярна и достоверна информация за въздействието на микровълните върху живите същества нараства с всеки изминал ден. Това убеждава някои любители на бързото готвене да преминат изцяло към използване само на фурна MKV, а някои, напротив, да се отърват от нея завинаги. Въпросът все още не е поставен по този въпрос.

За по-голяма безопасност е най-добре да поддържате микровълните до минимум в живота си. Ако имате възможност да използвате други уреди за готвене, правете това по-често.

Вижте също:

18757 0


Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите