У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералня Ariston - код за грешка F08 (F08)

Пералня Ariston - код за грешка F08 (F08)

Пералнята Ariston спря по време на миене, сензорите мигат и на дисплея светва грешка F8 (F08). Това може да се случи при стартиране на системата, в средата на цикъл, преди или след изплакване. Какво да правя? Какво означава F8 (F08) в пералня Ariston? Как сами да отстраните проблема? В тази статия ще намерите отговори на всички тези въпроси.

Грешка при декодирането

Грешка F8 (F08) в пералнята Ariston

Чрез кода F8 (F08) производителят е шифровал грешка при отопление. Това може да показва неизправност на нагревателния елемент или повреда на температурния сензор и други проблеми.

С тази грешка се показва буквено-цифров код F8 (F08). Ако пералнята е без дисплей, индикаторите на бутоните ще мигат. Последователността на сигнала ще варира в зависимост от модела:

 • на машините на Ariston Margherita лампата за заключване на люка ще започне да свети непрекъснато, като с малка пауза ще се повтори серия от 8 светлини.
 • състав AVL, AVSL ще докладва за неизправност, като мига таймера за закъснение и индикатора за заключване на люка (ключ).
 • при моделите от серията ARSL, ARXL серия от програмни индикатори ще се включи напълно, въртящата се лампа ще свети непрекъснато.
 • за машините Hotpoint-Ariston Aqualtis лампата "500" започва да свети.

Вижте също - Пералнята Ariston дава грешка F9 (F09) - какво означава това?

Проблеми, които не изискват ремонт

Изпратени са TEN контакти

TEN контакти бяха изпратени

Причината за проблема може да е лош електрически контакт. Към нагревателния елемент са свързани три проводника, всеки от тях е свързан към конектора на нагревателя. Ако поне един от контактите е слаб, разхлабен или изпадне, това ще доведе до повреда на машината.

За да отстраните тази неизправност, първо, изключете захранващия кабел от електрическата мрежа. След това извадете задния панел на машината, зад който се намират контактните клеми на TENA и внимателно регулирайте отклонения конектор. След това поставете сваления капак обратно на място и проверете работата на устройството.

Неизправност на контролната платка

За да възстановите нормалната работа, понякога е достатъчно да рестартирате системата за управление. Необходимо е известно време (5-10 минути) да извадите щепсела от контакта. Ако причината за неизправността е отказът на модула за управление, след рестартиране нормалната работа ще се възобнови.

Висока влажност в помещението

Инсталирането на пералнята в помещения с висока влажност влияе отрицателно върху много от нейните елементи. По кутията могат да се появят следи от корозия, а кондензът, образуван върху електрическите контакти, ще доведе до грешки в работата.

За да се избегнат подобни неизправности, машината трябва да се монтира на сухо и проветриво място с подходяща вентилация. В банята, като правило, високо съдържание на влага и по-голяма вероятност от неизправност. Ето защо е по-добре да инсталирате устройството в други помещения, например в кухнята или в килера.

Неизправности в отоплителния кръг

Дефектна TEN

Дефектна TEN

Проблемите в нагревателния елемент са често срещана причина за грешка F8 (F08). Под влияние на вода и прах за пране се появяват твърди отлагания върху нагревателя. Опитвайки се да затопли слоя от неравности, нагревателният елемент е изложен на силни токове и изгаря. Неизправността на нагревателния елемент пренапрежение в електрическата мрежа също може да служи.

Ако грешката F8 (F08) се появи по време на работа на пералнята, тогава можете да определите неизправността, като поставите дланта си върху люка на товарното отделение. Водата с температура над 40 градуса ще загрее чашата.

За да се предотврати образуването на котлен камък, се препоръчва това почистване на машината с лимонена киселина, Премахването на твърди отлагания ще помогне да се увеличи живота на нагревателя и да се предотврати прегряването му. За да направите това, около половин чаша лимонена киселина се излива в празен барабан и режимът на въртене се активира. След завършване на цикъла на измиване, везната заедно с водата ще отидат в канализацията.

Термостатът се е счупил (температурен датчик)

 

Термостатът се е счупил (температурен датчик)

Термостатът се използва за регулиране и поддържане на зададената температура. Неизправността на сензора се определя от следните критерии:

 • Въпреки зададената от режима температура, водата се загрява до състояние на кипене.
 • температурата на стените на корпуса на блока се повишава.

Една от три разновидности на термостата, различни по дизайн, но изпълняващи една функция, е инсталирана на перални машини:

 • биметална
 • РТС
 • напълнен с газ

Да се определете състоянието на термостата, той трябва да бъде отстранен и да се провери съпротивлението на контактите с мултицет. Това ще изисква отваряне на тялото на машината и всеки от трите типа сензор има свои собствени монтажни характеристики, това трябва да се вземе предвид.

Неизправен термостат не може да бъде поправен, той трябва да бъде заменен с нов. Работата на пералнята със счупен датчик на температурата ще доведе до изгаряне на нагревателния елемент, така че този ремонт не трябва да се отлага.

Неизправен линеен филтър, окабеляване или контакти

Интерференционният филтър не е в ред

Интерференционният филтър не е в ред

За да се защитят електронните системи, в пералнята е инсталиран шумов филтър. При силни спадове на напрежението тази част може да се провали. Ако се получи повреда, ще трябва да потърсите ново защитно устройство. Неизправност на филтъра за смущения открива се чрез проверка с мултицет и външна проверка. Ако се намерят изгорени контакти или има мирис на парене, причината за грешката е ясна и се налага подмяна.

Повредено окабеляване или контакти

Честа причина за неизправност е проблем с окабеляването на пералнята. Контактите на нагревателя и електрическите вериги се окисляват от влагата. Повреда на вътрешното окабеляване води до късо съединение и повреда на тялото на машината.

Един щателен преглед на всички проводници и връзки ще помогне да се определи проблема. Ако се установи участък с повредена изолация, той трябва да бъде поправен с помощта на електрическа лента или термоусаждане. Изгорелите контакти трябва да бъдат почистени, а тежко повредените - да бъдат сменени.

Сензорът за нивото на водата се е счупил

Дефектен превключвател за налягане

Този датчик (превключвател за налягане) контролира количеството вода, нивото му в машината и е отговорен за източването на течността. Неизправността на датчика за ниво се определя от следните знаци:

 • липса или излишък на вода при пълнене на машината.
 • пълна липса на вода по време на процеса на измиване.
 • непрекъснат набор от вода с последващо изпускане.
 • пропуснете машинно изплакване.

За да проверите здравето на сензора, е необходимо да изключите захранването, като премахнете задния панел на тялото на машината и изключите всички стойки на пресстата. След това го извадете и проверете контактите с мултицет. Трябва също така да се уверите, че няма блокиране в сензорната тръба.

Неизправен превключвател за налягане ще изисква подмяна, процедурата за инсталиране на ново устройство ще бъде обратна на премахването.

Лош контролен съвет

Лош контролен съвет

Таблото за управление отговаря за работата на всички електронни системи на пералнята, двигателя, нагревателния елемент и др. Основните причини за повреда на модула за управление:

 • спада в напрежението в мрежата и в резултат на това верига на електронните компоненти на платката.
 • изключване на машината от мрежата без първо натискане на бутона за изключване.
 • излагане на висока влажност в помещението.

На първо място, трябва да инспектирате модула. За целта извадете контролния панел с бутони, натиснете задържащите ключалки и изключете всички електрически конектори. Ремонт на таблото за управление, в случай на неговата неизправност е да намери и подмени повредени части. Това изисква определени умения и способности за работа с поялник.

Таблото за управление е много скъпо устройство, следователно работата по неговия ремонт трябва да се извършва от квалифициран майстор.

Вижте също:

10844 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите