У дома Как да изберем Климатична техника Избор на електрическа камина за къща или апартамент

Избор на електрическа камина за къща или апартамент

Камината е истински лукс в дома. Присъствието му добавя шик и богатство. И основното е да създадете уютна домашна атмосфера. Но не всеки има възможност да оборудва дома си с такъв атрибут на интериора. Първо, дори там, където има възможност за подреждане на естествена камина, това е доста старателно и скъпо удоволствие. Второ, в обикновен апартамент, възможността за инсталирането му е ограничена.

Не се лишавайте обаче от удоволствие. Сега има страхотна алтернатива - електрически камини. В допълнение към естетическото удоволствие, той обикновено служи за отопление на стаята. За да разберете как да изберете електрическа камина, струва си да разгледате по-подробно техните видове и характеристики.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Видове електрически камини

Електрическите камини се търсят отдавна и успешно, затова има голям избор в зависимост от производителя, механизма на работа, дизайна и други подобни, а изборът на този не е толкова лесен. Ако имате проблем да купите модерна изкуствена камина, тогава трябва да знаете как се различават една от друга.

По принципа на работа

Освен за украса на стаята, електрическата камина служи и като нагревател. Според принципа на тази функция те се разделят:

 • Спирала - топлината идва от нагрята намотка. Въпреки това, нивото на неговото нагряване може да бъде критично високо и това причинява пресушаване на въздуха и намаляване на нивото на влага в помещението.
 • Инфрачервено - нагряването по този начин има мек ефект. Този тип не влияе върху състоянието на микроклимата, не изгаря кислород. Следователно той се счита за преобладаващ.

По метод на инсталиране

 • Електрическа фурна. Самостоятелна камина По стил са възможни различни екзекуции. Основното предимство обаче е неговата преносимост. Лесно се придвижва на закрито, без допълнителни усилия. Обикновено тя има тяло на печката и изглежда доста впечатляващо в домашен интериор.
 • Огнище. Това е безрамков тип електрическа камина. Такова устройство може лесно и удобно да бъде вградено на всяко място. Обикновено такова място за него е портал, ниша, стена. Много добър тип за всяко дизайнерско решение. Тя може да бъде рамкирана, за да отговаря на всеки стил.
 • Електрическа камина на стената. Това е много просто и сбито решение за домашна камина. Той е компактен, монтиран на стена, като плазмен телевизор. Ако предпочитате този тип камина, тогава можете да я инсталирате сами без никакви проблеми.
 • Вградена камина. Тази електрическа камина е трудно да се разграничи от жива. Той произвежда такъв ефект чрез визуално задълбочаване в ниша или портал. Тоест това електрическо устройство се нуждае от задължителна рамка.Доста добър вариант, защото може да се използва във всеки стил. Интересни дизайнерски решения са монтирането му в мебели или стена.

Вижте също - Какви радиатори за отопление са най-подходящи за къща или апартамент

сортове

Всички видове камини, с изключение на електрическа печка, изискват добра рамка (портал, ниша). В магазините можете да изберете калъф специално за типа електрическа камина. В тази връзка има много опции, които ще отговарят на всички вкусове.

Можете също да направите портала сами. Не е много трудно и разходите са ниски. Ако обаче имате свой собствен поглед върху подреждането на камина, тогава с помощта на импровизирани средства (гипсокартон, декор) и въображение ще направите оригиналната камина на вашите мечти.

По ефекта на жив пламък

Електрическите камини за къща или апартамент трябва да бъдат избрани, като се има предвид колко реалистично те възпроизвеждат жив пламък. Производителите в този смисъл напредват. По-специално е възможно да се закупи камина, оборудвана с различни механизми:

 • Ефектът „пламък“ се възпроизвежда чрез вибриране на червени ивици и фолио.
 • Пламък - възпроизвежда се от изображението на екрана и звука от пукане на дърва за огрев.
 • Вграден аромат, който придава естественост поради миризмата на изгоряло дърво.
 • Парна електрическа камина. Този механизъм най-реалистично възпроизвежда отблясъците на пламъка. Това се дължи на халогени - жълти и червени подсветки в комбинация с пара. Освен това той изобщо не изсушава, а по-скоро овлажнява въздуха.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Предимства и недостатъци на електрическите камини

Подобно на истинска камина, електрическата камина има своите плюсове и минуси.

професионалисти

 1. Чудесен начин да подобрите дизайна, да направите стаята стилна. В допълнение, те са доста безопасни и не изискват допълнителна поддръжка като естествена камина. Например собствениците са лишени от тежестта да го почистват от сажди след всяко запалване.
 2. Лесна инсталация. В повечето случаи просто трябва да се включи в контакт. Не изисква прекомерна подготовка на мястото за камината: основа, печка, качулка.
 3. Сейф. Те не отопляват интериорни предмети наблизо и не се нагряват сами.
 4. Цена. Закупуването на декоративна камина е много по-евтино от инсталирането на естествена версия.
 5. Новите модели електрически камини са в състояние да предадат ефекта на огъня съвсем естествено, което е трудно да се разграничи от реалния.
 6. Този тип е непретенциозен в грижите, за разлика от опцията за изгаряне на дърва.
 7. Не изисква допълнителни средства. Работи от електрическата мрежа, докато истинската камина се нуждае от постоянна сеч.
 8. Той не само украсява интериора, но и служи като отоплително средство.

недостатъци

 1. Въпреки че възпроизвеждането на пламъка е възможно най-близко до истинското, това не е естествен пожар.
 2. Самата камина консумира малко електроенергия, но когато е свързана отоплителната функция, консумацията се увеличава значително.

Как да изберем

Когато избирате електрическа камина, има значение с каква цел я закупувате. Ако само за интериорна декорация, тогава ще се интересувате само от нейния дизайн и качество на възпроизвеждане. Но ако се интересувате и от неговите практически аспекти, тогава трябва внимателно да подходите към избора. Във всеки случай, за да може този атрибут в къщата да достави естетическо удоволствие и да бъде практичен, обърнете внимание на следните точки.

 • Ел. Не всички изкуствени камини имат функция за отопление. Ето защо, ако имате нужда от нея, разберете дали тя е предвидена в избраната от вас електрическа камина и каква мощност е (каква зона е в състояние да отоплява).
 • Параметри. Изберете електрическа камина според размера на стаята. Не избирайте гигантска камина за малка стая. Така само подчертавате скромното му пространство.
 • Стил. Основното е, че хармонично се вписва в съществуващия интериор: подчертава и допълва.
 • Разберете дали е възможно да се разделят функциите за симулиране на огън и отопление. И също така, възможността за регулиране на мощността на отопление.
 • Backlight.Има модели, предвиждащи възможността за регулирането му: по-ярки, по-димни.
 • Sound. Тя може да бъде вградена в камината или не. Попитайте за наличността на тази функция в избрания модел или за възможността да я интегрирате допълнително.
 • Най-добрият вариант с овлажнител. Такава камина много реалистично възпроизвежда пламъка и в същото време е овлажнител.
 • Framing. За това има различни материали, както естествени, така и изкуствени. Вярно, мраморът и дървото ще бъдат по-скъпи, докато пластмасата ще е по-евтина. Изберете достъпна опция, но се уверете, че е безопасна.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Избор за стила на интериора

Стил е основният проблем при избора на камина. В крайна сметка с негова помощ искате да направите дома си изящен, с красив дизайн. За целта използвайте общите указания.

 • Ако дизайнът на стаята е класически, изберете същата рамка за електрическата камина. По-добре да го направите правоъгълен. Като материал за рамкиране, моделиране, мраморът е най-подходящ.
 • Златният ефект е добър за барока.
 • За всекидневна или кабинет, успешно оборудвайте английския стил. В този случай порталът на камината може да бъде украсен с дървени дъски.
 • Камъкът (естествен или изкуствен) може успешно да се използва за оборудването на камина в селски стил.
 • Ако това е стил на таванско помещение, тогава тухлата е просто незаменима.
 • Керамичната рамка успешно ще подчертае епоса.

Електрическата камина със сигурност не е истинска камина и разходите за нейното инсталиране са несравнимо по-малки. Но все пак трябва внимателно да подходите към избора, така че присъствието му в къщата да изглежда неразделно и да създава положителна атмосфера.

Вижте също:

3357 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите