У дома Как да изберем Големи домакински уреди Какво представлява системата Know Frost в хладилника?

Какво представлява системата Know Frost в хладилника?

Почетното място в кухнята, разбира се, е заето от хладилника. И той ще бъде обсъден в днешната статия. По-специално ще говорим за такова понятие като No Frost в хладилника. Какво е? Как е подредена и какви са нейните предимства и недостатъци? По-долу ще говорим подробно за всичко това.

Какво е технологията No Frost

Познайте технологията Frost - как работи?

Съвременните модели са толкова напреднали, че практически не изискват грижи и грижи. Преди няколко десетилетия жените прекарвали поне половин почивен ден всеки месец, за да извършват религиозна служба, наречена „размразяване на хладилника“. Днес много млади домакини изобщо не са запознати с тази концепция. Това стана възможно благодарение на новите разработки в областта на охлаждащите системи.

В съвременните агрегати се използват две фундаментално различни технологии за охлаждане: капково и Nou Frost. Първият е много по-често срещан и познат. Но относно второто все още възникват много въпроси.

Ако вярвате на обещанията на производителите, хладилниците на системата No Frost изобщо не е необходимо да бъдат размразявани. Факт е, че замръзване по стените на хладилника възниква поради висока влажност вътре в камерата. Водните капчици замръзват и с времето се превръщат в ледена кора.

Хладилниците със система No Frost работят без образуване на студ и лед. Между другото, самото име на технологията говори за това. „Nou frost“ буквално означава „без слана / слана.“ Този ефект се постига чрез включване на няколко вентилатора в системата. Студените въздушни потоци духат по вътрешните стени на камерата и изсушават капчиците от получената влага. По този начин на стените на практика няма студ, което означава, че просто няма къде да се вземе снежна шапка.

В хладилници, оборудвани с технологията No Frost, изпарителят се поставя извън камерата и се издухва принудително от един или няколко охладителя. Въпреки това замръзване в такива единици се образува, но не в камерата, а върху тръбите и перките на охлаждащата система. От време на време се включва специален нагревател, който независимо размразява системата. Течността се събира в тиган, скрит зад компресора и процесът започва отново.

Въпреки че хладилниците със „замръзване на сухо“ са специално проектирани за използване в страни с доста влажен климат, те се използват широко и в нашия регион.

Вижте също:

Плюсовете и минусите на "Know Frost"

Плюсовете и минусите на системата No Frost

Популярността на системата против замръзване нараства с всеки изминал ден. Но традиционната система за капене също не губи почва. Какви са предимствата и недостатъците на системата „без замръзване“?

Положителни точки

 • Не изисквайте внимателно внимание на домакинята. Достатъчно е да го размразявате веднъж, максимум два пъти годишно. През останалото време просто трябва да избършете рафтовете и вратите.
 • Никога няма да видите слана или капчици конденз по стените на камерата. Никога няма да тече или "плаче".
 • Скоростта на охлаждане на храната също е плюс. Ветроохлажданите хладилници изпълняват задачата много по-бързо.
 • Те имат еднаква температура във всички отделения. Единственото изключение е отделно програмируемата зона на свежест.
 • No Frost не е подходящ както за охлаждащата камера, така и за фризерното отделение.
 • Много бързо възстановете зададената температура след отваряне / затваряне на вратата.
 • Някои модели имат функция за бързо замръзване, която е много популярна при много домакини.

Отрицателни страни

 • Поради вградените вентилатори, подаващи студен въздух в камерата, реалният вътрешен обем на такива модели е малко по-малък, отколкото може да изглежда на пръв поглед.
 • По същата причина, но Фрост консумира малко повече електроенергия от техните капещи другари.
 • Различава се в малко по-шумната работа. Най-модерните модели обаче са оборудвани със система за засилена звукоизолация, така че увеличеният брой децибели е почти незабележим.
 • Въздухът, който циркулира в камерата на хладилника No Frost, източва не само стените, но и продуктите. За да се предотврати този ефект, продуктите трябва да бъдат опаковани в пластмасови контейнери или опаковани с прилепващо фолио.
 • Вероятно най-големият недостатък на такива хладилници е цената, която е малко по-висока от тази на капещите колела.

Трите най-добри хладилници Indesit

 1. Indesit DF 5200 W
 2. Indesit DF 4180 W
 3. Indesit DF 5180 W

Вижте също - Какво е система за капково размразяване за хладилник?

без скреж

Какво е система без замръзване?

Когато купуват хладилник, някои домакини се натъкват на име като Frost Free или Fresh Frost Free. Какво означава това наименование и как се различават тези хладилници от класическия "Know Frost".

Хладилниците на системата "Frost Free" са комбинирана версия. Хладилното отделение и фризерът с тази технология са разделени един от друг, но те работят от един компресор.

Фризерът най-често се намира в долната част и работи съгласно системата "Знай Frost". Но в горната камера се предполага система за капково охлаждане. Температурата в охлаждащата камера на такъв хладилник варира в зависимост от височината и варира от +5 до +8 градуса по Целзий. Влажността се поддържа на 70–80.

Пълна без слана

Друго име, което е съвсем ново за необразования купувач, е системата Full Know Frost. Тук говорим за наличието на две напълно отделни системи, работещи на принципа на No Frost. Всяка от системите има собствен компресор, изпарител, охладители и индивидуално затворен контур.

Грубо казано, това са две отделни единици - хладилник и фризер, поставени една върху друга. Едно от предимствата на такава система е, че ако например компресорът ви във фризера се разпадне, охлаждащата камера на среднотемпературната камера ще продължи да работи така, сякаш нищо не се е случило.

Общо няма слана

Total No Frost технология в хладилника

Тази система е почти идентична с предишната и всъщност се различава само по име. Между другото, тези системи имат още една важна характеристика. Хладилниците с хладилник Full Frost и Total No Frost най-често имат допълнителни канали за циркулация между фризера и хладилното отделение.

От една страна, това поддържа температурата още по-хладна. Но от друга страна, ако не спазвате правилата за съхранение на храна, рискувате да получите кубчета лед за коктейл, който мирише на чесън.

Трябва ли да купя хладилник No Frost

Разбира се, в отдела за домакински уреди най-вероятно ще ви бъде предложен точно такъв модел.Това не е изненадващо, защото вече разбрахме, че хладилниците No Frost са малко по-скъпи, а заплатата на мениджъра по продажбите най-често представлява процент от цената на стоките. Но може би си струва да обърнете внимание и на други модели.

При избора е задължително да вземете предвид всички посочени по-горе недостатъци и да решите дали те са толкова критични за вас. Важен аргумент в полза на закупуването на Nou Frost или смесен хладилник може да бъде система за бързо замразяване на сухо. Ако обичате да берете плодове, плодове и зеленчуци за бъдеща употреба, просто не можете да намерите такава система по-добре.

Бестселъри със системата No Frost

 1. Samsung RB-30 J3200EF
 2. Indesit EF 18
 3. BEKO RCNK 270K20 W

Как да се грижим за единица с такава система

Как да се грижим за хладилника със системата

Въпреки че производителите на хладилници "без слана" обещават, че няма да се налага да се размразяват, не трябва да им се доверявате. Напълно задължително размразяване на хладилника поне веднъж или два пъти годишно е задължително. И не става въпрос за замръзване на студ или лед. Наистина няма да ги видите. Почистването трябва да се извършва по хигиенни причини. Факт е, че няма да можете да измиете старателно и унищожите различни бактерии и микроби в него, без да изключите хладилника от мрежата.

За тези, които никога през живота си не са мили хладилник, предлагаме малка инструкция как да го направите правилно:

 1. Задайте регулатора на температурата в най-ниското (нулево) положение и изключете от мрежата.
 2. Извадете цялата храна и изчакайте, докато температурата в камерата се изравни със стайната температура.
 3. Извадете всички рафтове и чекмеджета и ги изплакнете под течаща топла (не гореща!) Вода.
 4. Избършете на сухо с кърпа от микрофибър или друга кърпа без мъх.
 5. В топла вода разредете определено количество сода за хляб (1 супена лъжица. Л. без пързалка на литър вода).
 6. Избършете вътрешността на хладилника с мека, чиста кърпа, навлажнена с разтвора. Можете да използвате стара четка за зъби с мека четка за почистване на особено труднодостъпни места, канали и цепнатини.
 7. След 15 минути изплакнете хладилника отново със студена, чиста вода, без да добавяте никакви продукти, и след това избършете със суха кърпа без мъх.
 8. Когато всички вътрешни части са напълно сухи, поставете рафтовете и чекмеджетата вътре.
 9. Включете хладилника, задайте желаната температура и сложете храната вътре

Както можете да видите, в процеса няма нищо сложно. Сега знаете какво е Nou Frost в хладилника и ще можете да вземете квалифицирано решение. Въпреки някои доста малки недостатъци, хладилникът Nezamerzayka е много изгодна и полезна покупка.

Вижте също:

45025 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите