У дома Ремонти Големи домакински уреди Как сами да смените термостата в хладилника, ако той се разпадне

Как сами да смените термостата в хладилника, ако той се разпадне

Не всеки потребител знае, че ремонтът на всички домакински уреди, включително хладилника, може да се извърши независимо, без да се свързвате със сервизен център. Дори начинаещият майстор може да се справи с прости провали. Днес ще се опитаме да разберем как да заменим термостата на хладилника със собствените си ръце. И също така нека да поговорим за това какво устройство е и какви са неговите характеристики и предназначение?

Какво е регулатор на температурата и защо е необходим

Като начало, нека разберем какво всъщност представлява. Термостат е устройство, което следи t˚C във вашия хладилник и дава сигнали на компресора, причинявайки той да се включва и изключва в зависимост от степента на охлаждане в камерата. Работи се много просто. Регулаторът на температурата е реле. От едната му страна е разположена специална херметично затворена тръба, пълна с фреон. От друга страна, контактите на електрическата верига се използват за управление на компресора.

Вижте също - Как да настроите термостата (термостата) в хладилника

Принцип на работа

Всичко работи много просто. Краят на капилярната тръба е прикрепен към изпарителя. Тъй като той се пълни с хладилен агент, например, фреон, след това с увеличаване на t˚C вътре в хладилната камера, налягането в него се увеличава. Това затваря съответните контакти на релето и включва компресора. След известно време t˚C в отделението за хладилник намалява, налягането в тръбата на сигела спада и контактите се отварят. Компресорът се изключва.

Друг важен компонент на термостата е пружината, компресираща и разкачваща нейните контакти. От него зависи как и кога ще работят. Например, за да отворите контактите при ниско налягане в системата (ниско t˚C), са необходими по-малко усилия, за големи - повече. Напрежението на пружината се регулира с помощта на копчето за смяна на термостата. Ето как се променя температурният режим в хладилника Atlant и други модели с механично управление.

Някои модели хладилници са оборудвани с електронен термостат. Състои се от температурен датчик и контролен модул. В съвременните модели могат да бъдат инсталирани няколко сензора за всяка охладителна зона. Ако хладилникът ви има електронен режим за регулиране на температурата, може да са необходими специализирани знания, за да го поправите.

Вижте също - 5 модела хладилници, които не ви препоръчваме да купувате

Къде да търся термостата на хладилника

Е, анализирали сме устройството и характеристиките на устройството, преминаваме към следващия въпрос. За да поправите термостата със собствените си ръце, първо трябва да го намерите.

хладилен термостат
Това не е трудно да се направи.Термостатът винаги е свързан с копче или бутон за настройка на температурния режим в камерата. В зависимост от модела на хладилника, термостатът може да бъде инсталиран:

 • вътре в хладилника;
 • извън хладилника.

Вътре

Тази подредба е типична за по-ранните модели хладилници Atlant и други. Ако отворите хладилника, можете да видите малка пластмасова кутия, поставена на един от панелите. Това е термостатът. За да стигнете до него, просто трябва да извадите копчето на температурния превключвател и развийте защитния калъф.

извън

Съвременните хладилни агрегати са подредени малко по-различно. В тях устройството, от което се нуждаем, се намира извън камерата на хладилника. Обикновено се намира в горната част на хладилника, над вратата. Но може да е на друго място.
Във всеки случай принципът е същият - регулаторът на температурата е разположен на същото място като копчето на превключвателя. За да стигнете до него, трябва да премахнете всички защитни части.

Вижте също - Защо хладилникът се нуждае от стабилизатор на напрежението

Признаци за повреда на температурното реле

И наистина имаме ли нужда от терморегулатор? Може би причината за разпадането е напълно различна? Най-често признаците на повреда на термично реле са очевидни: (Вижте също: Защо хладилникът не замръзва - какво да правим? )

 • хладилникът работи без спиране и не се изключва независимо;
 • агрегатът започва да замръзва силно в отделението за хладилник, където в нормален режим трябва да има ниска, но все пак положителна температура;
 • хладилникът се изключва спонтанно и вече не издава никакви звуци.

Всяка от тези неизправности може да бъде причинена от регулатора на температурата. За да не харчим пари за обаждане на специалист, ще се опитаме да поправим повредата със собствените си ръце.

Хладилникът не се изключва сам

хладилникът не се изключва самЗа да сте сигурни, че регулаторът на температурата е причина за неизправността на хладилника Atlant или който и да е друг, трябва да направите следното:

 • изключете хладилника от захранването;
 • премахнете цялата храна от нея и я размразете добре;
 • преместете копчето на терморелето в положение "Max" или разрешете замръзване, ако има такова;
 • поставете термометър на средния рафт на хладилното отделение (не във фризера), най-добре е, ако той също има отрицателна скала за измерване;
 • включете хладилния агрегат (празен, без храна);
 • изчакайте 2 часа, след което бързо извадете термометъра и оценете неговото отчитане.
  На "термометъра" трябва да видите поне 6-7˚С. Ако не, ремонтът е неизбежен. И ако термостатът във вашия хладилник е електронен, тогава ремонтите, направени сами, е малко вероятно да успеят.

Прекъснат и безшумен

хладилникът се изключва и не се включваМоже да има само 3 причини:

 • счупен термостат;
 • релето за стартиране на двигателя е изгоряло;
 • двигателят на хладилния агрегат изгоря.

Последните две причини, разбира се, са много сериозни. Но сега се интересуваме от първия. За да сте сигурни, че трябва да замените термичното реле, трябва да го проверите:

 • изключете хладилника от мрежата;
 • намерете местоположението на термостата и свалете защитните капаци;
 • проверете внимателно устройството.

Най-често терморегулаторът има три до четири цветни проводника. Единият от тях обикновено е жълт с надлъжна зелена ивица. Това е заземяване. Не ни е нужен, така че го преместете настрани, за да не случайно го закачите. Всички проводници, които пасват на корпуса на термостата, се късат директно един към друг. Ако след включване на хладилника чуете равномерно шумолене на двигателя, това означава, че регулаторът на температурата не е в състояние и трябва да го замените с нов.
Между другото, проводниците, подходящи за термостата, имат следната цел:

 • оранжево, червено или черно - свързва термостата към мотора;
 • кафяво - нула, проводникът, водещ към изхода;
 • бяло, жълто или зелено - води до светлина, показваща, че хладилникът е включен;
 • райе жълто-зелено - заземяване.

Снежно палто в хладилника

Ако откриете такава неприятност, може да има няколко причини за това. Така че първо трябва да направите всички действия, описани в първия параграф. Ако показанията на термометъра са били + 6 ° C или по-малко, бързо завъртете копчето за регулиране на термостата, докато хладилникът не бъде изключен.
Ако хладилникът се изключи - всичко е наред. Не? Той ще бъде заменен. В случай, че хладилникът е изключен, оставете го да работи без храна поне 5-6 часа. След това започваме да маркираме интервалите от време между включването и изключването на компресора. За правилно работещ хладилен агрегат този период трябва да бъде приблизително 40 минути. Ако имате по-малко, добавете малко студено, тоест завъртете превключвателя малко надясно, по посока на часовниковата стрелка.
Ако всичко мина добре, можете да заредите продукти. Не? Температурният регулатор все още ще трябва да бъде сменен.

Как да сменим температурното реле

направете сами подмяна на термостатаНаправи си сам ремонт на термично реле няма да отнеме много време. Например вземете хладилника на запазената марка Atlant:

 • махнете капака на горната панта и развийте болтовете под него;
 • извадете вратата на отделението на хладилника;
 • след това извадете щепсела на покрива на хладилника и развийте един винт (най-често той има вграден шестоъгълник);
 • развиваме винтовете, държащи покрива (разположен отзад) и го отстраняваме;
 • махнете копчето за регулиране на температурата;
 • извадете регулатора на температурата, като развиете 2 самонарезни винта, които закрепват скобата;
 • променете възела на нов и извършете всички действия в обратен ред.

Вижте също - Как да сменим крушка в хладилник: видове крушки и как да ги сменим

процедурата за подмяна на релетоПо принцип, където и да се намира термостата, неговият ремонт ще изглежда приблизително същото:

 • стигнете до детайла;
 • изключете капилярната тръба от тялото на изпарителя;
 • внимателно го издърпайте от кутията;
 • изключете самото реле;
 • внимателно поставете нова тръба със силен камък и я здраво закрепете към изпарителя;
 • свържете всички необходими проводници и прикрепете релето на място.

Бакшиш:

Ако правите този вид работа за първи път, правете снимки на всяка стъпка, която правите с телефона или камерата си. Снимките ще помогнат много при сглобяването, ако забравите какво и къде беше свързано.

Вижте също:

131317 120

120 мисли на тема „Как самостоятелно да сменим термостата в хладилника в случай на повреда“

 1. Анатолий:

  когато включите хладилника, чувате силно щракване защо?

  1. amaksil1:

   Ако чуете щракване, когато изключите или включите хладилника, най-вероятно е звукът на регулатор на температурата. Някои модели температурни сензори са по-звучни и могат да се чуят доста добре. Това не се счита за разбивка.Но ако това е точно вашият случай - хладилникът трябва да щракне във вашия дом от първите минути на работа.

   Ако кликванията не са били наблюдавани преди или в допълнение към странни звуци виждате други аномалии в работата - например хладилникът щраква и не замръзва - тогава е възникнал някакъв срив. Прочетете повече за възможни неизправности в нашата статия - Хладилникът щраква и изскача, когато е включен и работи

 2. Виктория:

  От около седмица и половина хладилникът работи напълно безшумно за мен. Преди можехте да чувате периодично включването и изключването на мотора, но сега моторът изобщо не издава никакъв шум. Хладилникът работи, но не много добре. Съществуващият лед не се топи във фризера, но храната не замръзва. Тоест фризерът работи много малко и капацитетът му не е достатъчен за замразяване на храна, а тези, които вече са замразени след няколко дни, започнаха да се размразяват малко. След като термостатът беше включен, тоест в началото той беше изключен, докато щракне, а след това след няколко часа отново беше включен, хладилникът внезапно издаде шум и отново спря да показва признаци на живот. Тоест, охлажда се, но само леко, а фризерът не е в състояние да замрази храната. С какво може да се свърже? Поправете какви подробности са необходими тук?

  1. amaksil1:

   Здравейте! Във вашия случай може да има редица повреди. Но най-вероятно са дефектни следните части: 1. Термостатът (термостата) на фризера не е в състояние. Неизправният регулатор на температурата не информира „мозъка“ на хладилника, че във фризера е топло. 2. Понякога в еднокомпресорни хладилници със система Noufrost и плачещ изпарител превключвателният клапан се проваля. Той "залепва" в положение "охлаждане на хладилника и фризера", в резултат на което няма достатъчно мощност за охлаждане на фризера. 3. Имаше изтичане на фреон.

 3. Влад:

  Здравейте! Такъв проблем, Моят хладилник спря да се включва, добре, тоест, когато замръзне, той се изключва нормално и след това, когато дойде времето отново да замръзне, той се включва с тъпо-бръмчащ звук за 5-10 секунди и се изключва, той не може да стартира напълно, т.е. само когато изключите захранващия кабел от контакта и изчакате около 5 минути, все още можете да чуете, че има някакво щракване, след това само след това щракване може да се включи и докато щракването стане, когато го включите, също се чува тъп звук и умира, а не може да се включи Тоест, трябва да се включи ръчно, само след щракване, но в автоматичен режим не може да се включи сам, какво може да е това боклуци? Моля те кажи ми.

  1. amaksil1:

   Здравейте! Може би термостатът ви се е счупил (сензорът е отговорен за определяне на температурата в хладилника) или неизправност на релето за стартиране.

 4. Константин:

  Здравейте. След размразяване при мен работи само фризерът. охлаждането не работи. какво трябва да се направи?

  1. amaksil1:

   Здравейте! Във вашия случай може да има няколко причини за неизправността, например: капилярната тръба в хладилника е запушена, температурният сензор или термостат е счупен. Можете също да прочетете статията „Хладилникът спря да замръзва - какво да правя?„, Може би в него ще намерите начин да решите проблема.

 5. Олга:

  Здравейте! Имам хладилник Westfrost SW312m?, Купен преди 9 г. В хладилника, както каза майсторът, имаше теч на фреон, изпарителят беше заменен.След това цикълът на хладилника започна да работи за 4 минути, 12 почиваше. И в положение на термостата 2 и 3 показва температура + 8. Нормално ли е? Какво не е наред?

  1. amaksil1:

   Добър ден!
   Проблемът е най-вероятно с компресора или температурните сензори. Такава работа на хладилника не може да се нарече „нормална“. Във всеки случай ви съветваме да се свържете с капитана. Не можете да разрешите този проблем със собствените си ръце.

 6. костен:

  Здравейте! моля, кажете ми, че имаме дисплей хладилник и на регулатора, където показва температурата свети кръст в долния ляв ъгъл, за да може да означава?

 7. Олга:

  Здравейте! Имам такъв проблем - тюркоазеният хладилник с две отделения работеше правилно, после 4 месеца не го използвахме и той просто стоеше там, после решихме да го включим, преди това го измих вътре, след като изсъхне, включих го и се оказа, че само фризерът работи, в самия хладилник топло. Кажете ми какво може да се счупи и каква е причината ???

  1. amaksil1:

   Здравейте! Във вашия случай може да има една от няколко неизправности - счупен термостат или температурен датчик, блокиране в охладителната система или изтичане на хладилен агент. Можете да прочетете повече за причините за разбивката на нашия уебсайт - "Хладилникът работи, но не замръзва: какво да правя?"

 8. Александър:

  Здравейте! Атлант, два компресора В НС еднакво снежно покритие и компресорът шумоли тихо (работи) и не се изключва. Когато изключих MK компресора, за да слушам компресора XK. Той изключи НС с термостат, включи го след 15 минути, компресорът се включи без щракване (като с друг компресор) и снежната покривка започна да работи бавно отново. Също така няма размразяване (както преди). Подобна работа (два месеца) стана след замяната от капитана на компресора (който изгоря, както каза). Каква може да е причината за такава работа на НС и да не изключва компресора: реле, термостат или вътрешен теч?

  1. amaksil1:

   Добър ден. Само след цялостна диагноза може да се определи неизправността.

 9. Игор:

  Щастие на теб! На старата Бирюса, след размразяване и последващо включване, термостатът се запали. Аутопсия разкри изгорял и разтопен корпус на термостата. При включване хладилникът работи без да се изключва постоянно. Мога ли да заменя Buryus с нови модели? За стария има само 2 заключения.

 10. Denis:

  Добър ден. Смених термостата. Но компресорът все още работи постоянно. Изключено, ако компресорът е изключен с копчето на термостата. Каква може да е причината?
  Благодаря.

 11. Леонид:

  Добър ден! Имам проблем, хладилникът Indesit работеше както трябва, купихме нов, старият стоеше на балкона 2 години, на другия ден го донесоха вкъщи, измиха го и го включиха. Компресорът работи един час, но тръбите са студени. Каква може да е причината.

  1. amaksil1:

   Здравейте! Възможно е да има блокиране в охладителната система или изтичане на хладилен агент.

 12. Василий:

  Добър ден. Кажете ми, имам хладилник с два компресора, компресорът на фризера работи добре, а другият не се включва периодично, възникват кликвания, трябва да го изключа през реле или от контакта за 10 минути, понякога се включва след кликвания, интервалите, през които се включва, са различни, зависят от времето на деня и когато изглежда, че се е възстановил, може ли времето за замръзване да се промени?

  1. amaksil1:

   Добър ден! Трябва да смените или поправите компресора.

 13. Татяна:

  Имам прекрасен хладилник, постоянната температура в хладилника е +4 градуса, но имам нужда да е +8 (съхранение на лекарства - няма пари за фармацевтичен хладилник). Как можете да повишите температурата ?!

  1. amaksil1:

   Използвайте термостат в хладилното отделение.

 14. Татяна:

  Здравейте! Термостатът е настроен на максимална температура, ако го включите допълнително, хладилникът се изключва

 15. Василий Алексеевич:

  хладилникът на стария модел Smolensk-2 от 1980 г., работи перфектно на дачата. Охлажда се и замръзва много добре за едно устройство. Сега тя спря да се включва. По препоръка сложих термометър в празен хладилник и включих хладилника за 2 часа при максимално охлаждане (7), след което термометърът беше нулев градус, но самият хладилник не се изключи.Моля, кажете ми каква е причината.

 16. Василий Алексеевич:

  На моята дача старият модел Смоленск 2 издание 1980 работи перфектно. На единица тя се охлажда и замръзва много добре. Сега той спря да се изключва. По препоръка сложих термометър в празен хладилник и включих хладилника два часа за максимално охлаждане (7), след което термометърът беше нулев градус, но самият хладилник не се изключи
  Аз съм

  1. amaksil1:

   Здравейте!
   Възможно е да има много причини, като се има предвид възрастта на хладилника. Но най-вероятно компресорът започна да работи по-зле. Или фреон изтичане

 17. Женя:

  Здравейте. Моля, кажете ми, че фризерът частично замръзва (тоест в началото на захранването) и компресорът работи постоянно. Какъв може да е проблемът?

  1. amaksil1:

   Добър ден. Изтичане на фреон или термично реле не е в ред. Възможно е да има и други неизправности, но те са най-честите.

 18. Александър:

  Здравейте, хладилникът Atlant спря да замръзва. Двигателят работи, каква може да е причината, тръбите са непокътнати

  1. amaksil1:

   Atlantes се предлагат с 1 компресор и два. Един от компресорите често не работи.
   Ако компресорът работи, тогава най-вероятно проблемът е в термостата на хладилника. Вижте първо

 19. Сергей:

  lg ga-b489yvqz
  студен въздух не влиза в хладилника,
  премахна стената пред вентилатора - всичко е чисто
  вентилаторът работи
  фризерът замръзва -20
  свободни дупки
  ПОМОГНЕТЕ С ДЪЛЖИТЕЛНИ СЪВЕТИ?

  1. amaksil1:

   Добър ден. Те вече са отговорили повече от веднъж и статията е за това. Най-често, ако става дума за хладилник с един компресор, термостатът се проваля. Камерата на хладилника просто не се включва за вас.

 20. максима:

  Здравейте BEKO хладилник, две отделения. НЕ се изключва. Замръзва забележимо в горната стена на хладилната камера. Ако го изключите от контакта и го включите след няколко секунди, след това, когато започне да работи, веднага чувате щракване и то се изключва, но след това, след като го включите отново, не се изключва. Случва се и ако завъртите регулатора на нула вътре в хладилника, след което го зададете обратно на 1 или 2 и т.н. Кажи ми, моля те, какво може да бъде ???

  1. amaksil1:

   Проверете термостата. Освен това, ако той не реагира по някакъв начин на промените в разпоредбите.

 21. Лиза:

  Здравейте! Хладилникът на Десани не работи, термостатът се е променил, все още не работи, той започна след смяна на фрина. по това време хладилникът работи безкрайно и когато термостатът се изключи ръчно, той също работи, изключвате термостата, само светлината се включва

  1. amaksil1:

   Две опции:
   1. Или термостатът не е инсталиран правилно.
   2. Или е намерен нов дефект.
   Симптомите са подобни на срив на треморегулатор.

 22. Шурик:

  Има ли разлика в свързването на проводниците на термостата TAM-133 и K-59 H2800. Хладилник Atlant MXM-268. Преди това стоеше-133 връзката на проводниците беше: 6-черна, 4-кафява двойна, 3-ти контакт е празен. Но диаграмата K-59 Ranco говори за разликата във връзката на проводниците. Неразбирам ли нещо или тази схема е просто грешна?

 23. Василий, водопроводчик.:

  Благодаря ви, разбира се, че е ясно, но какво друго мисля, ако изключите термо.r. и го поставете в контейнер с лед и вода, тогава той трябва да отвори контактите или не правилно, това е според логиката на неговата работа. И нямам щракване, че то се е изключило и е в правилното крайно положение. Не разбирам, затова той лаеше.

  1. amaksil1:

   Да, правилно сте разбрали "Значи той лаеше"

 24. Александър Владимирович:

  Здравейте, хладилник Beko, компресорът се стартира, работи за 10-15 секунди и се изключва, след известно време процесът се повтаря. Измерихме съпротивлението на намотките - оказа се 19-22-41, какво може да бъде?

  1. amaksil1:

   Бихме препоръчали да вземете компресора за ремонт. Не можем да даваме съвети по този въпрос от разстояние

 25. Владимир:

  Здравейте. Хладилникът Electrolux след ремонт започна да работи, без да се изключва. Замръзва добре. Задната решетка става много гореща. Чува се сякаш шум от течност, която се търкаля вътре. Когато термостатът се превключи на нула, хладилникът се изключва. Няма оплаквания и за преминаване към други температурни режими. Единственият въпрос е какво не се изключва автоматично. Вкъщи проверката на термостата показва, че той работи. Страничният лост щраква. При свалянето на термостата забелязах, че тръбата на долфера не е фиксирана по никакъв начин и излиза лесно от хладилника. Трябва ли да се оправи? На термостата има три винта за регулиране. Възможно ли е проблемът да е с неправилната настройка на новия термостат? Какво друго може да бъде?

 26. Валентин:

  Добър ден! Може ли да ми кажете какво би могло да се случи с хладилника? Атлант беше изключен като ненужен за месец и половина. Сега, когато го включите, светлината светва, чувате щракване и много бързо щракнете отново. Оказва се, че се включва и изключва веднага?

  1. amaksil1:

   Здравейте! Ако чуете щракване, когато включите хладилника, а моторът изобщо не се включва, най-вероятно термостатът не работи. Обикновено този датчик предава информация за температурата към контролния модул, което дава на двигателя команда да се включва или изключва. Термостатът винаги работи със звуци при щракване, но в случай, че двигателят не се стартира и не започне да вдига шум поради неизправност, щракването се чува особено ясно. Термостатът се нуждае от подмяна.

   Може да бъде и - щракване се чува, когато хладилникът е включен, двигателят се опитва да стартира, но след това спира, светлината в хладилника е включена. Явно мотор-компресорът е повреден. Счупеният мотор започва да работи, бръмчи за кратко и след това прегрява. В резултат на това стартовото реле се активира и с характерно щракване изключва компресора. Необходима е смяна на мотор-компресора.

 27. Валери:

  Добър ден!
  Хладилникът Atlant KShD 256 спря да се изключва. Температурният превключвател беше настроен на 5. Хладилникът беше на около 15 години.
  Каква може да е причината? Ако е реле, можете ли да го тествате сами?

 28. Евгений:

  Добър ден. Хладилник Ariston noufrost. След като изключа и размразявам, пускам хладилника, той работи нормално половин ден, амортисьорът се отваря и в горната част на хладилника се подава студен въздух. Вентилаторът работи. През нощта фризерът работи нормално, няма лед. Но в горната камера няма подаване на студ. Прекъснете връзката за 5 минути. И след рестартиране всичко е наред. Третият път не помага. Размразявам го и всичко се повтаря. Благодаря ви предварително!!!

 29. Валери:

  Здравейте. Indesite с един компресор. Топлинното реле беше сменено (стопяема връзка, която е отговорна за включването на нагревателния елемент-дефростер във фризера). След това във фризера температурата се повишава циклично до +25 и след това пада до -10. Каква може да е причината? Как да проверя всеки контакт на термичното реле (4 пина)?

 30. Галина:

  Имам двукамерен хладилник Westfrost.Хладилната камера започна да замръзва много. Смених компресора, започна да бръмчи, работих една седмица и след това всички продукти замръзнаха. Кажете ми какво да правя.

  1. amaksil1:

   Проверете дали реагира на температурните промени на регулатора в хладилника. Ако не, тогава има проблем с термичното реле.

 31. ZOOonyanya:

  Здравейте. След размразяване на хладилника (един компресор Atlant) мина един ден, едва тогава той започна да събира студ (отгоре на стената) и да се изключи както обикновено. Фризерът веднага започна да замръзва. Тогава забелязах и премерих, че във фризера и на студа е -30. камера +9 (колелото е на 3). Преди всичко това хладилникът дълго време работеше със звук точно като тиктакането на часовник. Какво се случи с хладилника? : ((. Къде мога да прочета отговора?

  1. amaksil1:

   Моля, свържете се с капитана. Малко вероятно е да го поправите сами. Първото нещо, което трябва да проверите, е адекватността на термостата, поставете го в позиция 1 и измерете температурата, колко ще се промени.

 32. Олга:

  Добро утро, имаме хладилник Atlant, хладилникът не замръзва и фризерът работи добре. Размразих го, включих го, след 4-5 часа хладилната камера започна да се охлажда, след това след 2-3 дни отново спря. Превключвам отново, след 4-5 часа отново работи и по-късно отново. Какво е? Какво е счупено?

  1. amaksil1:

   Атланта най-често е двукомпресорен. Когато хладилното отделение спре да замръзва, проверете дали компресорът работи.
   Според вашите симптоми препоръчваме да проверите термостата и стартовото реле на компресора, който отговаря за хладилника. Най-вероятно той се стартира веднъж, когато е включен, вдига температура, изключва се и не започва повече.

 33. Дима:

  Здравейте, indesit b18fnf спря да изключва компресора.

  1. amaksil1:

   Аварийно реле или сензор за температура най-често е едно и също нещо. Много честа неизправност в хладилника

 34. Олга:

  Здравейте, хладилникът е indesit, когато за първи път беше включен преди месец, копчето за настройка и активиране заработи, т.е. когато позицията беше изключена, светлината не изгаря, от седмица преди 1.5 светлината беше изключена през нощта, проблемът: когато дръжката е изключена, хладилникът не се изключва, не мога да настроя температурата, но се замразява, изключва го (щраква се щракване), включва се, за да замръзне отново, но ме тревожи този регулатор с искра, трябва ли да се ремонтира или можете без него?

  1. amaksil1:

   Добър ден, зависи от вас. Можете да го използвате така. Променете регулатора на температурата в бъдеще.
   Основното е, че храната в хладилника не замръзва, не е удобно.

 35. Владимир:

  Здравейте. Хладилник nord 244-010, когато се прибрах видях блато под хладилника, светлината вътре беше включена, компресорът не излъчваше признаци на живот. Регулатор каквото и да каже някой, нищо не се случва. И ако изключите регулатора, докато щракне, светлината угасва естествено и след това я изключите от мрежата за пет минути, включете я отново, след това включете регулатора, хладилникът ще започне да работи и ще започне да замръзва, но след известно време той ще се изключи отново и няма да се включи отново, но ако настроите регулатора на максимум, тогава хладилникът ще работи безкрайно. Докато не завъртя регулатора от позиция три на две, тогава ще се чуе щракване и хладилникът ще се изключи и също така няма да се включи отново, изчаках два часа и не изчаках да се включи.

  1. amaksil1:

   Здравейте. Опитайте да замените термостата, най-вероятно проблем с него.

 36. Галина:

  Хладилник-фризер Beko A + CNMV5270KCOS. Не е ясно къде се намира термостата на фризера. Според паспорта препоръчителното t трябва да бъде -16, но всъщност: -22 и не може да бъде намалено, няма t регулатор. Помогнете ми моля.

  1. amaksil1:

   Потърсете техническата документация за вашия модел, само от документацията или чрез анализ можете да определите местоположението.

 37. яхт клуб:

  Здравейте, хладилник Atlant. Изключва се и не се стартира сам, той започва само с удар (горе вдясно там, където са включени светлините). Кажи ми, какво може да бъде?

  1. amaksil1:

   Термично реле, в 90% от случаите. Можете да го замените сами или да се свържете със сервиза, ремонтите няма да са скъпи.

 38. Мило Тач:

  Тюркоаз 22-1. Не се включва. Затворих директно компресора - той работи. Пробвах 4 броя стартови защитни релета, включително ново от магазин за тюркоаз, има подозрение, че са го продали. Как да проверите стартовото реле за безопасност p1 за работа извън веригата и как да проверите термичното реле? Благодаря.

 39. Cold-to Bosch kgv 33 × 95, той замръзва от 2 седмици и се изключва само 2 пъти за половин час, има електронен регулатор на температурата, кажете ми какво да правя!

 40. Александър:

  кажете ми, моля. Купих нов термостат, но хладилникът не се стартира, когато контактите са затворени без него, компресорът стартира и работи безпроблемно.Има термично реле и пускащо реле на компресора. Има ли причина за тях? и как да разбера кое реле точно не е. благодаря! хладилник yuryuzan 207 компресор vc52 ajg

 41. Олга:

  Хладилник ZANUSSI, с камера 50L. Топлолюбиво, където стои - готино е и се изключва. Не иска да се включва на + 15 *. Специално за него тя включи климатика, работи.Когато изключа климатика, температурата на въздуха пада до + 15 * и той се изключва. По-рано това не беше така, той работеше при + 5 *. Какво стана? Можеш ли по някакъв начин да го измамиш, за да не е толкова чувствителен?

 42. Емил:

  Добър ден.Хладилник Vestfrost NKF-330. Двукамерен с 2 мотора. Горната и долната част не работят. Светлините са включени. Какво може да бъде?

 43. Константин:

  Добър ден, ако старият хладилник замръзне в хладилното отделение лошо, термостатът е счупен? Ако го промените, няма ли да е необходимо Freon да се презарежда?
  Благодаря за отговора.

 44. Олга:

  Сменен термостатът, хладилникът работи 2-3 минути, изключен 4-5, има 3мин работа, почивка 4-5. Какво е

 45. Александър:

  Здравейте. Имам стар хладилник с две отделения на Samsung. Фризер отгоре. Преди месец забелязах, че фризерът замръзва, но хладилникът не го прави. Обадих се на господаря. Хладилникът работеше без да спира. Оказа се, че фризерът е запушен с лед. Размразен лед и промени някои детайли зад хладилника отдолу. Правоъгълен детайл. Отне 2 седмици пак същото. Фризерът е запушен с лед, така че студът не слиза в хладилника. Но хладилникът се изключва от време на време, за разлика от първия случай. Какво може да бъде. Не мога да се свържа с господаря.

 46. Андрей:

  Добро време! Хладилник nord 2003, един компресор, моторът беше безшумен, хладилникът се размразява, светлината на захранването на горния капак не свети (bs 1m), закачих дистрибутора при компресора към огъня в кутията, сега замръзва с максимална скорост, когато го изключа от контакта, той се изключва и след това го включвам, той започва след 15 минути и отново замръзва колкото е възможно повече, мисля, че терморегулацията е покрита
  И се оказва, че го хранех директно без терморегулация.

 47. Александър:

  Здравейте.хладилникът е indesit.проблемът е, че той работи, но той се включва всеки друг път. Със слаб удар таймерът се включва. Таймерът е електронен

 48. Валери:

  Добър ден!
  При транспортирането на хладилника те забравиха да вземат яйцата, които безопасно се счупиха и се разпространиха из целия хладилник. Всичко беше измито, решетките вътре в хладилника бяха извадени и също измити от залепения жълтък.
  След всичко това храната започна да замръзва на долния рафт. Водата не се натрупва. Стените не са замръзнали. Релето е развито до минимум.
  Какво може да бъде?

  1. amaksil1:

   Здравейте! Във вашия случай може да има няколко причини - термостат или термостат е счупен, капилярна тръба е запушена, фреон изтича.

 49. Алексей:

  Хладилникът whirlpool 4046 wbc работи правилно повече от 5 години. Отначало на дисплея периодично се появява грешка AL2. След продължително изключване проверката на съединителите е включена - компресорът работи, във фризерното отделение -20 с комплекта -16, в хладилното отделение - 0 с настройката 8. При измерване на съпротивлението на сензорите на съединителите на пулта за управление на фризера - 28kOhm, охлаждане - 5.8kOhm. Тен чува топло, в хладилника се появява лед, компресорът никога не се изключва.

 50. Алексей:

  И още един въпрос - релетата на платката са еднакви или има някои нюанси. почтително

 51. Владимир:

  хладилник mhm 16107-80, закупен използван, След 30 минути работа се изключва, след 20-25 минути се чува щракване и светлината "внимание" светва, но нищо не се случва, изгасва след 3 минути. след включване на хладилника след 30-35 минути. Тоест работи 30 минути, почива 60 минути с включено „внимание“. Фризерът не тече. Каква е причината за тази работа?

 52. Саша:

  Здравейте. Имам ATLANT KShD 152, един хубав, спря да работи, помисли си, че смени стартера не работи, после смени термостата, просто не се изключи. Каква може да е причината?

 53. Сергей:

  Здравейте!
  Възможно ли е да направите охлаждащ шкаф от хладилник с постоянна температура +15?
  Еднокамерен хладилник без фризер.

 54. максима:

  Здравейте!
  В старата ми Атланта краят на капиляра беше прикрепен с пластмасова щипка между изпарителя и задната част на камерата, като ефективно докосва изпарителя. Правилно ли е? И къде трябва да го поправите?

 55. Олег:

  Здравейте, не казвайте на vetel 385 на хладилника, че светлината на rezetka е изключена, но вниманието е включено. Хладилното отделение не работи, но фризерът работи? почтително

  1. amaksil1:

   Здравейте! Възможно е да има няколко причини:
   1.капилярно блокиране във вътрешността на изпарителя;
   2. изтичане от системата за изпаряване;
   3. повреда на датчика за температура.

   Прочетете повече за причините за неизправността в статията Фризерът работи, но хладилникът не е: причини за неизправност

 56. Amil:

  Добро утро, имам хладилник Atlant, два компресора. хладилната камера замръзва (има замръзване на задната стена), а компресорът тихо бръмчи (работи) и не се изключва, индикаторът постоянно мига „H”, след изключване и размразяване компресорът се включва отново, без щракване (като друг компресор) и също започва да работи тихо и отново снежната козина на задната стена мига „H“ на дисплея. Също така няма размразяване (както преди). и фризерът работи добре. Каква може да е причината за подобна работа на НС и да не изключва компресора?

 57. здравей, проблемът е следният: indesit хладилник TA 18R. изключва, но не се включва. Включвам го с превключвателя на термостата и не винаги за първи път.

  1. amaksil1:

   Добър ден. Опитайте се да замените релето, в 90% от случаите то помага

 58. Aliriza:

  Здравейте, проблемът, който имам с хладилника Orsk 220, е следният. Просто спрях да го включа. Проверих компресора, изглежда, че няма късо съединение.Задействащият стартер също провери, но не се включва. Кажи ми какво да правя.

  1. amaksil1:

   Проверка:
   1. Компресор
   2. Стартирайте релето
   3. Термостат
   4. Подайте напрежение към компресора и релето за стартиране.

   Това са основните причини хладилникът да не стартира.

 59. Paul:

  Добър вечер. Хладилник Атлант компресор. Багажната стая спря да работи, фризерът работи по същия начин. На дисплея остават само часовникът и дисплеят на температурата на фризера. Дисплеят за температурата на съхранение не се показва. И също така светлината не свети, усуках я като работник, антените всички са на мястото си. Каква може да е причината? Компресорът работи много по-тихо, изключва се и работи стабилно. Къде се намира термостата в него? Хладилник Atlant XM-4425-089ND.

 60. Вера:

  Здравейте! Добро здраве на всички. Можете ли да ми кажете какво не е наред с нашата Атланта. През нощта започнах да работя много силно. Изключен, размразен, включен след 10 часа, работи тихо, замръзва, но не се изключва. Замръзва както преди. Релето полетя, вероятно или нещо друго може? Благодаря ви предварително.

  1. amaksil1:

   Всичко е правилно. В 90% от случаите това е проблем с реле.

 61. Алексей:

  Добър ден! Кажете ми как да добавя обикновен фризер (например ATLANT M 7402-100) с термостат, за да мога да задавам необходимата температура (интерес представлява диапазонът от -4 -6 градуса)?

 62. Светлана:

  Здравейте. Фризерът Indesite know от замръзване не реагира на понижаване на температурата с копчето на регулатора, не се изключва. Благодаря.

  1. amaksil1:

   Добър ден. Сменете термостата, най-вероятно той е неизправен.

 63. Вера:

  Добър ден. Купихме нов хладилник Indesit lTF120x. В първия работен ден не забелязах нищо необичайно. Работи тихо. И на следващия ден щракването се чуваше същото, както при стартирането на хладилника.Хладилникът работи около час, след което се изключва (когато изключите щракването, не можете да го чуете, както когато е включен). След това на всеки 8-10 минути се чуват щраквания, както при включване. И тези кликвания се чуват на този интервал в продължение на един час, докато хладилникът почива. По време на кликванията светлината мига леко в полилея. Хладилникът беше свързан чрез реле за напрежение. Няма оплаквания за работата на хладилника, но тези щраквания са неразбираеми ... Това е неизправност?

 64. Вера:

  Здравейте. В новия хладилник Indesit ltf 120 x постоянно има ненужни щракания, когато компресорът е включен, с честота 8-10 минути. Хладилникът на свекър работи около час, след 10 минути щракна и така в продължение на един час, докато не се включи. Това е неизправност?

 65. Олга:

  Здравейте. Кажете ми Донбас-111. Два термостата се стопиха на термостата, каква е причината?

 66. Алексей:

  Хладилник Atlant 1842-38, електронен, двукамерен, двукомпресорен. хладилникът работи, фризерът не замръзва, въпреки че компресорът работи. Кондензаторът на фризера не се нагрява. Предполагам изтичане на фреон или по-скоро запушване на капилярната система. Но бих искал да изключа термостата (изглежда, че отсъства в този модел), което означава датчик за температура. Можете ли да го проверите по някакъв начин? може да се затвори директно без него.Благодаря

 67. Андрей:

  Добър ден! Моля те кажи ми. Има хладилник с електронен контрол на температурата. Разделен на три секции: хладилник, зона за свежест и фризер. За всяка секция има три сензора за температура.

  Така в зоната на свежестта замръзва храната, но не винаги.

  Какво мислите - може да са грешки в контролния блок? Или, най-вероятно, температурният сензор в зоната на свежест е „бъги“. Благодаря предварително за отговора!

 68. Андрей:

  Добър ден! Моля те кажи ми. Има хладилник с електронен контрол на температурата. Разделен на три секции: хладилник, зона за свежест и фризер. За всяка секция има три сензора за температура.

  Така в зоната на свежестта замръзва храната, но не винаги.

  Какво мислите - може да са грешки в контролния блок? Или, най-вероятно, температурният сензор в зоната на свежест е „бъги“. Благодаря предварително за отговора!

 69. Андрей:

  Забравих да напиша хладилник с два компресора

 70. Николай:

  Кажете ми, Stinol 242g, светлината вътре не светва, купихме нова крушка, тя е обслужваща, не гори. Самият ник-хол ник редовно замръзва. Мога ли сам да го разбера? Омръзна ни да търсим продукти с фенер.

  1. amaksil1:

   Проверили ли сте сензора на вратата? Най-често той е механичен, когато вратата е затворена, бутонът се затяга - светлината угасва. Проверете този момент.

 71. Вячеслав:

  Здравейте, проблемът е в това, добре, по-точно, функция на работа, моделът на хладилника snaige rf310 1663a охлажда хладилника, фризера с гръм, но той се управлява в железен гараж, където през лятото температурата вътре в гаража е над 40+, вие сами разбирате, че това не е нормално и студът върши постоянно, защото задният радиатор не е достатъчно охладено пасивно, допълнително слагам подов вентилатор, за да духа през задната стена, през нощта всичко е наред, той е в покой, но през деня компресорът е горещ, суровината на въпроса! какво точно от гърба на хлада трябва да се охлади, за да се изключи, повтарям през нощта всичко е наред и се включва и изключва, разбирам, че проблемът е в стаята, където е хладът, какво бихте посъветвали при моя проблем? Благодаря ви предварително

 72. Александър:

  Фризер Канди. Копчето на термостата не се върти добре и не регулира температурата - в камерата има горчив студ, но компресорът периодично се изключва ... Ще сменя термостата. Може ли да бъде инсталиран всякакъв тип механичен термостат, или точно такъв за този модел?

  1. amaksil1:

   Промяна на термостата 100%.Няма разлика дали характеристиките съвпадат и съответства на контактите вместо на вашите. Идеален вариант за закупуване на същото, но не е необходимо.

 73. Матвей:

  Добър ден! Хладилник Biryusa, той не се изключва, релето е сменено, няма смисъл, той се изключва, ако включите термостата, включете го и работите без да изключвате, докато не удари сензора или го включи, което е причината, съветникът го нарече, че трябва да се добави, той замръзва добре, всичко е покрито с лед в горната камера. Благодаря ви предварително

  1. amaksil1:

   Странно е. Трудно е да се диагностицира дистанционно, като се има предвид, че вече сте имали съветник и не сте помогнали. Но логиката на капитана е ясна, ако температурата не бъде достигната в хладилника, термостатът няма да работи. Извод - или проблем с един от компресорите (ако има 2 от тях), или няма достатъчно фреон.

 74. Gulnaz:

  Здравейте!
  Stinol-103L, двукамерен, двупроцесорен.
  Когато е включен:
  1 компресор остава студен, а вторият компресор се загрява.
  Задната решетка се нагрява.
  Отсекът за фризер охлажда въздуха, докато отделението за хладилник остава топло.
  При включване няма кликвания, чува се само бръмчене, явно моторът.
  Ще бъда благодарен, ако можете да дадете съвет. Благодаря предварително!

  1. amaksil1:

   Изводът е прост. Имате проблем с този компресор. Проверете първо термостата на хладилника. Подозирам обаче, че може да има проблем с компресора. Защото имате го бръмчи и загрява, но не дава студ.

 75. Dmitro:

  Добър ден! Имаме хладилник Atlant MXM-1717-01 KShD-350 \ 115, в хладилника има огромна снежна капачка на задната стена, регулаторът е на 1! Какъв може да е проблемът? Ако в регулатор, кой модел регулатор се използва в този модел?

  1. amaksil1:

   Добър ден. Свържете се с магазина за SC или части, ще можете да изберете съвместим регулатор на температурата според модела.

 76. Дмитрий:

  Здравейте! Хладилник Pozis Светът е двукамерен с един компресор. Работи непрекъснато, без да спира, зеленчуците в долните тави замръзват. Когато термостатът се завърти в крайни положения, хладилникът продължава да работи. Ако хладилникът е изключен от контакта, тогава компресорът не се включва, тогава се чува щракване и продължава да работи, без да спира. Какъв може да е проблемът? Ако има термостат, кой може да се достави освен оригинала?
  Благодаря ви предварително!

  1. amaksil1:

   Добър ден. Сменете термостата, той ще работи неправилно!

 77. Алексей:

  Здравейте!
  Моля, кажете ми хладилника BEKO DSK25000. След като се преместих в нов корпус, работех около ден и спрях да охлаждам и фризера, и хладилника. Светлината гори, но не бръмчи и не се охлажда; нямаше локва. Той свали стартовата щафета и видя потъмнели петна. Може би заради него проблемът? Ако е така, проблемът е, че не може да се намери същото реле. Компресорна компания TEE R600 NTH90MT. Сменете компресора напълно?)

  1. amaksil1:

   Свържете се с всеки сервизен център. Не може да има съвместими релета, които да заменят вашите.

 78. Ala:

  Добър ден ! Имам хладилник Daewoo FR-270. След като смених мотора, започнах да вдигам шум, той се включва и изключва често и моторът се загрява. Каква е причината ?

  1. amaksil1:

   добър ден
   Често проверявали ли сте как се е нагрявал предишният мотор? Най-често потребителите не проверяват това преди ремонт. Вероятно е всичко да е наред. А фактът, че често се включва и изключва, означава, че моторът започна да работи по-добре и да набира температура по-бързо.
   Вторият вариант е, че сте инсталирали нискокачествен компресор.

 79. Станислав:

  Здравейте. Имам двукамерен Nord. 93 години. Преди месец инсталирахме нов компресор с реле. Днес термостатът спря да се включва. Само насила, в смисъл да го включите на нула и след това да го включите. Работи, не се включва след изключване. Какво трябва да направя?

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите