У дома Как да изберем Големи домакински уреди Инверторен мотор в пералня - какво е това?

Инверторен мотор в пералня - какво е това?

Почти безшумна работа на уреда, 1600 об / мин по време на въртене, 20% повече енергийна ефективност - съществуват ли такива перални машини наистина? Или това е просто още един маркетингов залог? Нека да разгледаме особеностите на пералните машини от ново поколение - с инверторен тип двигател. В крайна сметка, производителите на домакински уреди неуморно попълват асортимента от магазини с интересни новости - трябва да сте наясно, за да не пропуснете наистина стойностен уред и да направите правилния избор.

Какво представлява инверторен двигател в пералните машини

Двигателят на познатите на всички перални машини се задвижва от тока, подаван към ротора чрез специални четки. В намотката на ротора възниква магнитно поле, което стартира въртенето. Интензивността на работата на двигателя в този случай зависи от напрежението, подавано от електрическата мрежа. А въртящият се елемент на барабана е котвата. Разтривайте части - четки, периодично се износват и трябва да бъдат подменяни. И докато работим, чуваме скърцане, триене и бръмчене.

Инверторният мотор в пералнята е подреден по различен начин и работи на различен принцип. Той няма четки или други елементи за триене, които предават ток. Но има конвертор за променлив ток и от постоянен ток към променлив ток с дадена честота. В резултат на това, независимо от напрежението, двигателят ще работи с постоянно висока скорост, веднага ще вземе необходимата скорост и ще реагира чувствително на оперативните команди. В такъв двигател самият конвертор или статерът действа като въртящ се елемент, който задвижва барабана на пералнята. Нивото на шума е с порядък по-нисък, отколкото по време на работа на конвенционален двигател. Освен това няма части, които да бъдат заменени.

Този тип двигатели бяха представени на пазарите на домакински уреди от разработчиците на концерна LG преди 12 години, през 2005 г. Днес пералня с директно задвижване и инверторен тип мотор се счита за почти идеален модел на тази марка.

Вижте също - Плюсове и минуси на полуавтоматичните перални машини

Основните предимства на инверторните двигатели

В допълнение към по-тихата работа на устройството и липсата на консумативи, инверторният мотор се позиционира като устройство с редица предимства. Нека ги разгледаме по-отблизо.

  • Енергийна ефективност. Посочено е, че използването на инверторен мотор спестява 20% повече електроенергия. Това се дължи на по-високата ефективност на мотора, тъй като в него няма четки за триене.Освен това двигателят почти веднага набира необходимата скорост и когато не е напълно натоварен, той контролира интензивността на въртене на барабана и не "ускорява", ако не е необходимо.
  • Висока мощност и висококачествено въртене при високи скорости. Благодарение на дизайна на двигателя се постига не само висока производителност, но и максимална мощност на устройството. В съвременните перални машини въртенето достига 1600-2000 об / мин - прането излиза от машината почти сухо. Отличен вариант за апартаменти без балкони и през студения сезон. Между другото, добавете, поради високата мощност на устройството, такива перални машини имат голям капацитет на барабана. Средно редовният модел е проектиран за 7-10 кг пране.
  • Прецизен интелигентен контрол. Всички команди, извършвани от уреда, съответстват точно на цикъла на измиване. По този начин се постига ефективно използване на водата и се използва пълният потенциал на устройството.
  • Дълготрайност. Поради липсата на триещи се части и незабавен достъп до необходимата скорост, инверторният мотор е в състояние да издържи много по-дълго от своите предшественици. Обърнете внимание, че пералните машини са проектирани за 5-8 години експлоатация, а гаранцията на производителя за перални машини с инверторен мотор е от 10 години.

Като цяло пералните машини с инверторен тип двигатели са по-модерни и технологично усъвършенствани домакински помощници с богата и оправдана функционалност и отлични характеристики на работата.

Предимства и недостатъци

Ако все още продължавате да се чудите дали си струва да доплащате за наличието на инверторен мотор, нека се опитаме да премахнем истинските факти от рекламата и да разберем дали такъв мотор си струва парите.

Не забравяйте, че пералните машини от този тип трябва да имат по-ниско ниво на шум по време на работа. Но е важно да се разбере, че пералня с директно задвижване може да се счита за наистина безшумно устройство, тъй като инверторът все още излъчва определени звуци по време на работа (около 50 dB), а при високи скорости на въртене издава шум по същия начин като по-остарелите колеги двигатели (около 70 db).

Ако логично разсъждаваме и вземем предвид, че максималното потребление на електроенергия е достигнато в момента на загряване на водата в резервоара на пералната машина, тогава възниква естествен въпрос - за каква инверторна енергийна ефективност от 20% говорим? Всъщност тази цифра е донякъде преувеличена и спестяванията се получават поради високата ефективност на двигателя и интелигентното управление - при условие, че не зареждате постоянно барабана към очните ябълки.

Високите въртящи се обороти са добро нещо, но не винаги. При толкова интензивно въздействие върху тъканта нещата ще се износват по-бързо и ще станат неизползваеми. Разбира се, това е чудесна причина постоянно да актуализирате гардероба си, но ако не сте шопаголик, тогава такава перспектива може да не ви хареса.

Прецизното интелигентно управление и бърз достъп до зададения RPM е много красива фраза. Но в действителност е важно за всички нас да извадим добре измитите неща от машината и колко точно барабанът ще се върти едновременно - дори не мислим.

Липсата на консумативи също е важен плюс. Една страна. От друга страна, в пералните машини тези части - четки - работят спокойно около 10 години при всяка интензивност. А смяната на четките не е много скъпо удоволствие. Единственото извинение за инвертора в тази ситуация е, че той работи стабилно и няма да ви остави без чисто пране в най-неочаквания момент.

Имайки предвид доста високата цена на перални машини с инверторен мотор, струва си да помислите внимателно, преди да закупите уред единствено заради този тип двигатели. В крайна сметка, всъщност вие не получавате обещаните ползи или те не влияят на ефективността на самата пералня. От друга страна, почти всички перални машини с инверторен мотор са машини от ново поколение, което означава, че имат полезни функции, които наистина оправдават цената им.

заключение

Закупуването на пералня само заради инвертор зависи от вас.Но въз основа на гореизложеното можем да заключим, че трябва да обърнете внимание на цялата функционалност на устройството и неговите технически възможности. Само в комбинация с тези параметри инверторният тип мотор се оправдава и заслужава да инсталирате такава пералня в дома си.

Вижте също:

4007 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите