У дома Как да изберем Големи домакински уреди Какво представлява капковата система за размразяване на хладилник

Какво е система за капково размразяване за хладилник?

Трудно е да си представим съвременния живот без хладилник, защото именно това устройство пази свежестта на нашите продукти. Днес това са доста „умни“ единици, които не изискват човешка намеса по време на работа. Но това е така във вашата кухня? Капкова система за размразяване на хладилник е облекчение за домакинята или обратно, допълнителни задължения? Нека да го разберем заедно!

Принципът на работа на системата за капково размразяване

Хладилниците за капково размразяване са най-популярните сред потребителите днес. Те са достъпни и доста удобни за използване. Обърнете внимание, че не е необходимо да се размразява ръчно, като остарелите съветски модели. И сега няма да видите огромна снежна "козина" на фризера или на задната стена на хладилника - благодарение на системата за капково размразяване и електронните сензори вътре в устройството.

Принципът на работа на такъв хладилник се основава на явлението кондензация. Изпарителят е разположен на задната стена на устройството, в тръбите на които се изпомпва хладилен агент. Така вътрешната камера се охлажда и в нея се достига желаната температура за съхранение на храна. В този случай цялата влага вътре в хладилника се превръща в ледени кристали, които се установяват върху вътрешната стена на устройството. Веднага щом се достигне максималната стойност на дебелината на ледения слой, компресорът автоматично се изключва, задната стена на камерата се загрява, ледът се топи и течността се влива в специален контейнер и се изпарява.

При някои модели, когато твърде много лед е замръзнал, се задейства аларма - това означава, че е време да изключите устройството от мрежата и да го оставите да се размразява. Разбира се, автоматичната технология е по-удобна, но простото, ръчното управление е по-надеждно.

Понякога резервоарът за съхранение трябва да се изпразни самостоятелно. И производителите препоръчват да почиствате отводнителните маркучи и отвори от време на време - за да избегнете наводнения по време на размразяване. Преди такава процедура не бъдете твърде мързеливи, за да прочетете внимателно препоръките - как и с какво можете да почистите канализацията, за да не повредите хладилника.

Характеристика на такава система е характерният звук на капеща или течаща течност. Не се тревожете, защото това е знак за правилната работа на устройството, а не обратното. При обикновените хора те често се наричат ​​„плачещи“ - сега разбирате защо.

ТОП 3 най-добри хладилници с капкова система

 1. ATLANT XM 6025-031
 2. Gorenje RK 41200 E
 3. Indesit ST 167

Вижте също:

Сравнение на системи за капково и без замръзване

Производителите на домакински уреди не спират дотук и се стремят да създадат по-удобни и практични уреди за своите клиенти. Друго подобрение на хладилника беше системата No Frost, която уверено твърди, че е лидер в домакинската хладилна индустрия. Нека сравним и двете системи.

Принципът на работа на No Frost е подобен на капковото, охлаждането вътре се постига чрез изпомпване на хладилен агент в изпарителя. Но такъв хладилник е допълнително оборудван с вентилатор, който е отговорен за равномерното разпределение на температурите вътре в хладилника. Поради движещия се въздух ледът по стените на камерата почти не се събира, следователно е необходимо да се размразява по-рядко. Освен това няма да чуете звука от падащи капки, а дренажната система е запушена няколко пъти по-малко. Подобна система обаче е технически по-сложна, следователно, ако се натъкнете на недобросъвестен производител, тогава се подгответе за чести и скъпи ремонти на вашия домакински уред.

Ако сравните и двете системи на хладилника, можете да видите както предимствата, така и недостатъците на всяка от тях. Ако сте принудени да избирате между капкова система и No Frost, тогава вземете предвид следните фактори.

Капелни ползи:

 • надеждност;
 • безшумен;
 • минимална консумация на енергия.

Недостатъци:

 • периодично почистване на дренажната система;
 • ръчно размразяване на фризери;
 • разлика в температурата между горната и долната част на камерата.

Предимства на No Frost:

 • минимална поддръжка по време на работа;
 • равномерно разпределение на температурата;
 • липсата на леден слой по стените на камерата;
 • бързо възстановяване на ниска температура след размразяване.

Недостатъци:

 • шум по време на работа на вентилатора;
 • голямо количество консумирана електроенергия.

В сравнение с моделите No Frost „хвърчащите“ хладилници са по-мощни и просторни - можете да изберете огромен модел за голямо семейство и вграден уред за вашите кухненски мебели. И все пак, продуктите в единици със система за капене не се извиват поради постоянните въздушни потоци, които се изпомпват от вградените вентилатори в устройствата No Frost. Но можете просто внимателно да наблюдавате безопасността на опаковките или да обвиете храната с прилепващ филм - тогава чантирането няма да се случи.

Както можете да видите, няма очевидно предимство на една система пред друга - вашият избор зависи единствено от вашите предпочитания и желания. Преди да купите, трябва да прочетете мненията на експерти, обърнете внимание на рецензиите и различни оценки. Окончателният избор обаче трябва да се основава на баланса на всички предимства и недостатъци на всеки конкретен модел хладилник.

Вижте също - Как да изберем качествена чанта за охладител

Мнение на потребителите

Системата за капково размразяване се използва успешно в повечето съвременни хладилници за домакинство. Именно тези модели са в търсенето сред потребителите и заемат водещите позиции в рейтингите за качество и качество. Клиент, който идва в магазина за устройство с капкова система, може да оправдае избора си с няколко фактора наведнъж:

 • достъпна цена;
 • голямо разнообразие от модели;
 • обмислени технически характеристики.

Също така си струва да се има предвид факта, че на практика няма какво да се счупи в хладилник със система за капково размразяване - системата е много проста и надеждна поради липсата на сложни електронни компоненти. Ремонтът на такива устройства обикновено е най-бързият и евтин.

Единственото предупреждение, което някои клиенти смятат за съществен недостатък на системата за капково размразяване, е високото ниво на влажност в хладилника. Понякога течността се натрупва в долните отделения на хладилника и това е сериозна заплаха за продуктите, които се намират там.Проверявайте по-често рафтовете на уреда и не забравяйте да наблюдавате дренажната система.

Как да размразим хладилника за капкова система

Какъвто и да е "независим" хладилник във вашата кухня - понякога се налага да му обърнете внимание и да изключите устройството за размразяване или почистване. Искаме да споделим с вас някои тайни и нюанси, които ще ви помогнат да улесните своите задължения и да удължите живота на вашия домакински помощник - хладилника.

Ако вашата кухня има хладилник с един компресор, тогава по време на размразяването ще трябва да се грижите за всички продукти, защото и двете камери ще бъдат изключени.

Ако сте собственик на двукомпресорно устройство, можете да размразите само една от камерите. Не забравяйте обаче, че периодично трябва да изключите целия хладилник и да извършите одит и дезинфекция на неговите рафтове.

Ако хладилникът ви има система за предупреждение, просто реагирайте навреме на сигнала на сензора и изключете захранването. Също така си струва разумно да покриете пода около хладилника с парцали и да проверите резервоара с топената вода - за да избегнете наводнение. Бързам? Отворете вратата на хладилника или фризера - топлият въздух ще помогне на уреда да се размрази по-бързо. В никакъв случай обаче не се опитвайте да разбивате лед от стените на камерата или изпарителните тръби - може да повредите устройството. Също така, трябва да се въздържате от агресивни почистващи препарати и твърди метални четки - за да запазите пластмасата на устройството сигурна и здрава.

В по-модерните модели хладилници се осигурява автоматично спиране на компресора и постепенно размразяване. Когато леденият слой изчезне, устройството започва да зарежда хладилния агент сам, за да понижи температурата вътре в хладилника или фризера. За някои потребители тази много технология изглежда изключително ефективна и удобна. Имате ли свободно време? Понякога е необходимо сами да изключите устройството и да проверите резервоарите за съхранение и дренажната система.

За да се отървете от запушването на дренажната система - използвайте спринцовка или гъвкава дълга жица.

Преди да включите размразения хладилник, избършете добре стените и рафтовете на уреда с мека гъба. Съществува мнение, че първо трябва да оставите хладилника да се охлади и да достигне желаната температура и едва тогава можете да започнете да подреждате продуктите по рафтовете на камерата. Това е погрешно схващане, което може да доведе до прекомерни натоварвания и повреди на компресора, следователно заредете хладилника незабавно и едва след това включете захранването.

Надяваме се, че тази статия напълно отговори на въпроса: какво представлява капкова система за размразяване на хладилник? Сега знаете какви са неговите предимства и недостатъци и няма да се откажете, преди да размразите такова устройство. Колко удобен е такъв хладилник, зависи от вас.

Вижте също:

10244 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите