У дома Условия за ползване Големи домакински уреди Каква е зоната на свежест в хладилника?

Каква е зоната на свежест в хладилника?

Зоната на свежест в хладилника - какво е това? Наистина полезно нещо или просто поредният каскадьор? Мненията на хората за тази функция се различават драстично, но ние ще се опитаме да ви дадем най-непредубедения отговор.

Как издържат продуктите по-дълго в прясната зона?

Каква е зоната на свежест в хладилника

Настоявайте, факт. И няма нужда да слушате скептици и домашни гурута, които се хихикат: „Те измислиха това… Каква друга зона на свежест? А останалото тогава какво? Зона на застоя? “.

В това отделение температурата се поддържа на 0С, докато в обичайното отделение на хладилника обхватът на охлаждане е от +4 до +7, а във фризера вече има под нула температури.

Зоната за свежест може да се сравни във функционалност с витрината на месарен магазин, има същата степен на охлаждане. Тя ви позволява да запазите храната свежа, предотвратявайки разлагането и развитието на бактерии, като същевременно не замразявате нито една капка.

Ако степента е малко по-висока или по-ниска, такъв резултат няма да работи, по никакъв начин. Има и мнение, че в зоната на свежестта няма нужда. Кажете, задайте общата температура на около +1 - + 2 и ще получите свежа зона, без да плащате допълнително, и освен това не една кутия, а целият хладилник.

Така че - това са глупости. Ако направите това, хладилникът ще "нареди дълъг живот". Е, не е проектиран да работи постоянно при твърде ниски температури. За него има оптимален "вилица" - +5 - + 6 градуса, а всички останали функции се изчисляват от това: автоматично размразяване, консумация на енергия, амортизация на двигателя ...

Следователно, разбира се, няма нужда да „спестявате“ нищо по този начин. Само, много скоро ще трябва да закупите друг хладилник. Затова изчислете колко ще спестите в крайна сметка.

Вижте също:

Суха и мокра прясна зона - каква е разликата?

Зона на суха и мокра свежест - каква е разликата

Производителите предлагат хладилници с тази функционалност в две версии:

 • Зона на суха свежест
 • Мокра прясна зона

Някои единици са оборудвани с една от тях, а други с две наведнъж. Разбира се, тези, които имат и двете зони, са много по-скъпи. Но и с един, хладилникът ще струва повече от обикновено с 50%, не по-малко.

Така че струва ли да се преплати?

Според нас си заслужава. Нека първо разгледаме тези две зони на практика, след което можете да видите сами, че ползите са очевидни.

Мокра прясна зона - предназначени за консервиране на зеленчуци, плодове и билки в първоначалния им вид за достатъчно дълго време. Дори зеленият лук лежи, като не пожълтява поне 1,5 седмици, докато при нормални температури на третия ден той започва да пожълтява, а на четвъртия ден започва да гние.

Ако сложите там измити зеленчуци, тогава те също се съхраняват перфектно, но в обичайния такъв моментално изсъхват или започва процесът на гниене.

Зона на суха свежест - Това е отделение за сурово месо и риба. В обикновен хладилник, знаете, буквално на втория ден месото започва да се покрива с лепкав слой и да се разваля. Веднага - не! Можете да поставите закупеното парче месо и да не бързате да готвите, то няма да изчезне след седмица. И няма да е необходимо да замразявате, като по този начин влошавате вкуса и го лишавате от влага.

Или, например, често срещан случай: размразявам парче месо, планирам да готвя, а след това, внезапно, плановете внезапно се промениха и не остана време за готвене този ден. И трябва да поставите продукта обратно във фризера. А след двойно размразяване няма да има абсолютно никакво месо.

И за такива случаи е много полезна зона на свежест.

Клиентите, които имат тази функция в хладилника си, единодушно се съгласяват, че това е най-удобното изобретение. Може би от сто процента, само един не оцени предимствата и не използва често това отделение. И това не са проучвания на британски учени, а мнения от отворен достъп в Интернет: форуми, блогове. Тоест, те не са предубедени и по никакъв начин не приличат на опънатата похвала на търговците.

Вижте също - Как работи хладилникът

Как да разбера, че продавачите заместват понятията?

Как да разбера, че продавачите заместват понятията

Може би мнението на скептиците се основава именно на факта, че те трябваше да се изправят пред псевдо зона на свежест. Да, има.

Възползвайки се от факта, че това е популярна иновация, в някои магазини безсрамно наричат ​​обикновени кутии за съхранение на зеленчуци, които обикновено се намират отдолу, по-близо до фризера, като зона за свежест. И поради факта, че кутиите са повече или по-малко затворени и са в най-студената част на единицата, зеленчуците се съхраняват там по-добре, отколкото в горните отделения.

Но, това няма нищо общо с истинската зона на свежест! И сложете там парче месо, то ще изчезне толкова бързо, колкото в другите части на хладилника. Още по-бързо, поради факта, че има лош достъп на въздух, но не и вакуум, в никакъв случай.

И така, как можете да определите, че продавачът изневерява, наричането на зоната на свежестта изобщо не е това, което ви трябва? Може обаче да се окаже, че самият той всъщност не знае. Ето защо, както казват: доверете се, но проверете!

Купуването на хладилник не е моментална покупка. Затова препоръчваме първо да отидете в магазина, да разгледате модела, да запомните характеристиките. И вече вкъщи намерете официалния уебсайт на тази марка и прочетете истинската информация за нея. На сайтове с марка те няма да лъжат и разкрасяват, това изобщо не е в техните ръце, тъй като честното име е подкопано. А магазините лъжат как кихаме. Така че, проверете и проверете отново.

Но освен това, трябва да знаете точно как изглежда истински хладилник със зона за свежест.

 • Тя никога не е подвижна
 • Отделни изходи са видими на задната стена
 • При някои модели температурата се регулира в него
 • Изглежда като плътно затваряща кутия
 • Намира се, като правило, в средата на хладилника

Тоест, трябва да разберете, че този раздел не зависи от температурата на самия хладилник и за него има отделни отвори за подаване на студен въздух.

Минуси на хладилници със зона за свежест

Минуси на хладилници със зона за свежест

Разбира се, имаше някои недостатъци. Но според нас тези недостатъци са и условни. Тъй като те се усещат само ако размерът е грешен.

Контейнерът с нулева температура заема доста място. И на мястото, където вратата го докосва, няма рафтове. Това, разбира се, намалява използваемата площ на хладилника. Саксии и всякакви буркани, колби ще се поберат по-малко.

Но този недостатък е забележим само ако хладилникът е с размер 1,80. Ако вземете двуметров, тогава ще има още един, допълнителен рафт и няма да се налага да изтръсквате храна в камерата с трудност.

Друг недостатък на хладилник със зона за свежест е цената.Но това вече е, знаете ...

За останалото, от която и страна да погледнете, е трудно да намерите минусите. Наличието на зона за свежест не влияе по никакъв начин на общото потребление на енергия или на цялостната работа на хладилника.

Как се нарича зоната на свежест от популярните производители на оборудване

Зоните за свежест са наименовани по различен начин за всяка марка. Първо, главно на нашия пазар има чуждестранен производител и преводът на името понякога не е напълно точен. И второ, те очевидно нарочно измислят уникални имена за по-добра запомняемост.

И така, какво различните фирми наричат ​​тази функция?

 • Liebherr - Biofresh
 • AEG и LG - Fresh Zone
 • Hotpoint Ariston - Fresh Box
 • Electrolux - Natura Fresh
 • Indesit - Flex Cool
 • Siemens -Vita Fresh
 • Gorenje - Zero'N'Fresh

Вътрешните производители почти нямат продукти с тази функция.

Как да съхранявате храната в прясната зона?

Ако това са плодове, тогава те могат да се съхраняват напълно без опаковка. Освен това можете да поставите отворени чинии за салата. И ще стоят свежи, дори няма да са изморени!

Но в суха зона, предназначена за съхранение на месо или риба, е задължително опаковането на продукти. Тъй като температурата е суха и ниска, върху месото може да се образува малка снежна кора и, въпреки че няма да има замръзване вътре, тя все пак ще извлече излишния сок от месото, когато се размрази. По-добре - увийте, тогава тази слана ще се утаи върху опаковката.

Сега знаете какво представлява зона за свежест на хладилника. И сега ще имате какво да отговорите в отговор на скептичните мнения на "експерти".

Вижте също:

12553 1

Една мисъл на тема „Каква е зоната на свежест в хладилника?“

 1. Дмитрий:

  Rave. Няма проблем да поддържате +1 или +2 градуса, просто ви трябват други настройки за системата. Фризерът прави ~ -18 и нищо не работи. Освен това, в същия хладилник на същия компресор.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите