У дома Как да изберем Големи домакински уреди Перална машина за предно зареждане или горно зареждане - кое е по-добре?

Перална машина за предно зареждане или горно зареждане - кое е по-добре?

Всички модели перални машини на пазара днес могат да бъдат разделени в две широки категории: топ-зареждане и предно зареждане. Те се различават доста значително, но всеки има своите плюсове и минуси. Нека се опитаме да отговорим на въпроса коя пералня е по-добра: предно зареждане или горно зареждане. Ще ги приемем буквално „до костта“ и ще помогнем да се разсеят всички съмнения веднъж завинаги.

Каква е разликата, как са подредени

И така, как да разберете кое е по-добре: пералня с горно зареждане или предно зареждане? За това на първо място е необходимо да разберете как са подредени и как се различават една от друга.

Челна "шайба"

Основната разлика между различните видове единици е разположението на вратата за зареждане. При "предните камери" той е разположен в центъра на предната стена и се отваря отстрани. Много удобно е да зареждате пране в него, тъй като вратата се отваря под ъгъл до 180 градуса.

Когато програмата за пране е включена, люкът за зареждане се блокира от електронно заключване, което предотвратява случайно отваряне. Отключването става само след края на избраната програма или когато машината е напълно изключена от мрежата.

За да се предотврати изтичане на вода по време на измиване, върху отвора за зареждане се поставя плътен маншет. Той е направен от дебел каучук и ще издържи много дълго време.

Контролният панел обикновено се намира в горната част на предния панел. Тя може да бъде устройство с докосване или обикновени бутони.

Процесът на измиване в предните машини може да се наблюдава. За това вратите на почти всички модели са изработени от устойчиво стъкло. Това е много удобно, защото ако чужд предмет попадне в машината, той може да бъде забелязан навреме и отстранен на началния етап на измиване.

Новите модели перални машини с предно зареждане могат да побират до 12 кг пране. Това се дължи на дизайна и местоположението на задвижващия механизъм. Друг плюс на такива "перални машини" е наличието на голям брой различни функции. Някои модели имат вградена система за сушене.

недостатъци:

  • За да поставите прането в барабана или да го извадите оттам, трябва да седнете или да се наведете. За тези, които имат проблеми с гърба или ставите, това може да бъде проблем.
  • Няма да е възможно да съобщите нещата на пералня с предно зареждане, ако процесът вече работи.Такава възможност се предоставя само от някои производители чрез интегриране на специален прозорец в люка.

Вертикален тип натоварване

В автоматичните машини от този тип люкът за зареждане на бельо е разположен отгоре. Под него е монтиран хоризонтален барабан, който от своя страна има врата с конвенционална механична брава.

По време на процеса на измиване можете да добавите неща, които по някаква причина не могат да бъдат изтеглени веднага. Въпреки това няма да работи за наблюдение на процеса, всичко е затворено от непрозрачни панели.

Системата за управление е разположена на горния панел, а при някои модели отстрани.

Почти всички нови “перални машини” са оборудвани с функция за паркиране на барабани. Това означава, че след края на процеса, люкът за зареждане ще спре точно срещу горния капак и ще може свободно да се вземе прането.

Механизмът на задвижване на такива машини ще продължи много по-дълго, а лагерите ще трябва да се сменят по-рядко. Освен това, поради специалното разположение на противотежестите и амортисьорите, вертикалната единица се счита за по-стабилна.

недостатъци:

  • Моделите на стария модел не регулират спирането на барабана, така че понякога се налага да го превъртате на ръка.
  • Вертикалният барабан е по-малко просторен. Трудно е да се намери на пазара единица, която може да измие повече от 5-7 кг пране едновременно.
  • Почти невъзможно е да срещнете вертикална пералня с функция за сушене. И изборът на други опции за измиване в тях също е ограничен.

Вижте също - Предимства и недостатъци на перални машини с резервоар за вода

Размери: колко място заема?

Тъй като баните в съвременните апартаменти не са твърде големи, мнозина се притесняват от въпроса за спестяването на пространство.

Ако всеки сантиметър ви е скъп и няма повече от половин метър за инсталиране на машината, тогава най-добрият вариант би бил да закупите вертикална версия. Размерите в този случай са практически независими от избора на производителя и други параметри. 98% от автомобилите имат ширина 40 см, дълбочина 55-60 см и височина от 80 до 90 см. Така че можете да поставите такъв монтаж дори в най-тясната и най-малката баня. Единственото нещо, което не можете да направите, е оборудването да е вградено, защото капакът се отваря отгоре.

Забележка! Много вертикалнишайби»Имайте специални колела. С тяхна помощ оборудването може лесно да се премести на правилното място..

Предните модели в това отношение са по-променливи. В магазините можете да намерите най-различни модели от много тесни до пълноразмерни. Предлага се и богат избор от вградени уреди. За тези, които подхождат към проблема с икономията на място драматично, се предлагат специални модели стени.

Предният панел на пералните машини с предно зареждане често служи като рафт. Там могат да се поставят тоалетни принадлежности или стек чисти кърпи. Основното е да инсталирате оборудването, така че да не вибрира по време на измиване.

Когато избирате "перални" с предно зареждане, си струва да разберете, че за неговото инсталиране ще ви е необходима ниша с широчина около 60–65 см и дълбочина от 35 до 60 см. Най-малко половин метър неразпределено пространство ще трябва да остане пред машината, в противен случай просто няма да можете да отворите люка.

Кое е по-удобно за използване

Отговорът на този въпрос може да бъде чисто субективен. Ако пералнята във вашия дом се намира в кухнята, най-добре е да предпочетете вградения фронтален вариант. Така получавате още една допълнителна работна повърхност и машината органично се вписва в интериора.

Ако искате да спестите място и нямате много място „за маневриране“, има смисъл да придобиете „вертикала“. Може да се премести почти близо до стената, като същевременно се обръща с всяка страна. И нямате нужда от място за отваряне на люка, защото той е разположен отгоре. Но от друга страна, вертикалният тип на машината не може да бъде адаптиран за допълнителен рафт; нищо не може да бъде поставено върху горния капак.

Друг критерий, който ви позволява да определите коя машина е подходяща за вас, е местоположението на приемника за прах. Вертикалните опции най-често имат кювета, разположена под капака. Това не винаги е удобно. Ако никога не сте имали такова "измиване", в началото ще трябва да се адаптирате. Хоризонталните модели имат по-удобен контейнер за почистващ препарат. Той се намира от лявата страна на предния панел и прилича на малко чекмедже. Между другото, тя може да бъде премахната напълно и измита старателно.

Дизайн и поддръжка

Ако сте неограничени от размера на пространството, тогава от гледна точка на външната привлекателност, хоризонталните "перални" имат определено предимство. На рафтовете на магазините можете да намерите такова разнообразие от дизайнерски решения, че просто очите ви се стичат нагоре. Тук можете да изберете не само стандартни „кутии“ с бял цвят, но и ярки многоцветни модели, които, когато бъдат пуснати, приличат на космически кораб.

Вертикалните автомобили практически не се различават една от друга. А изборът на модели е много по-тесен.

Важно! Сред всички модели, представени на вътрешния пазар, само 15% имат вертикален тип натоварване.

Сега нека поговорим за поддръжка. Съществува мнение, че вертикалните единици "скачат" по-малко по време на работа. Изобщо не е така. Всичко зависи от това колко правилно е инсталиран вашия "домашен помощник". Ако устройството е на ниво, вибрациите ще бъдат минимални.

Не може да се посочи недвусмислено, че определена техника разбива повече. Дизайнът на машините е почти еднакъв и почти всички повреди възникват от прекомерна вибрация. Според експерти този фактор значително зависи от размерите на единицата. Колкото по-малка е машината, толкова повече вибрира по време на работа. Съответно експлоатационният й живот няма да е толкова дълъг.

Трябва да знам! Пералните машини с най-голямо зареждане се счупят по-често и струват повече за ремонт.

Това се дължи на дизайнерските характеристики. Във "вертикални линии" всички вътрешни възли са разположени възможно най-близо един до друг. Това означава, че повишената вибрация засяга всички възли едновременно, предавани от един на друг.

Значителен недостатък на много перални машини с най-високо зареждане е вътрешната врата на барабана. Често потребителите забравят да ги затворят достатъчно здраво, което води до скъсване на колана. Понякога се случва клапите да се отварят независимо, когато се въртят с висока скорост. Ако това се случи, повредите могат да бъдат много сериозни, а ремонтите са ужасно скъпи.

Ако вземем предвид коефициента на надеждност, тогава няма специални разлики. И двамата са в състояние да служат на господарите си дълго време. Но ако имате нужда от ремонт, тогава намирането на части за единици със странично натоварване ще бъде много по-лесно. А майсторите на сервизните центрове обикновено са по-добре запознати с такива модели.

Внимание! Когато купувате пералня от всякакъв тип, уверете се, че вашата общност има сертифициран сервизен център. В противен случай, за гаранционни ремонти ще трябва да изпратите „пералнята” в друг град.

Кое е по-скъпо и защо

Според оценките на самите производители, пералните единици с вертикален план са малко по-скъпи за сглобяване. Така че ценовата марка в магазина също няма да им угоди. Изглежда, че това е свързано не само с покачването на цената на производството, но и с факта, че търсенето на такива модели е много по-ниско. В този сектор практически няма конкуренция, което означава, че можете да зададете всяка цена. Който има нужда от точно такъв компактен вариант, той все още го купува.

Дали обаче увеличената цена означава, че вертикалните „перални машини“ ще продължат по-дълго? За съжаление не. Качеството на измиването също няма да зависи от вида и местоположението на люка за зареждане. Така че дали да преплати или не, всеки трябва да реши сам.

продукция

След като анализираме всичко по-горе, можем спокойно да кажем, че закупуването на пералня с горно положение на люка е оправдано само когато имате нужда от обща икономия на място. Във всички останали случаи изборът на такава техника може да бъде оправдан само от навика и личните предпочитания на стюардесите.

Вижте също:

12310 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите