У дома Ремонти Големи домакински уреди Какво става, ако пералнята не се отвори след измиване?

Какво да направите, ако пералнята не се отвори след измиване?

В края на процеса на миене ключалката на вратата се освобождава за около три минути, след което собствениците получават достъп до измитите вещи. Понякога обаче се случва процесът на измиване внезапно да бъде прекъснат по време на изпълнението на някоя от програмите, машината спира, но вратата не се отваря. Ако пералната машина не се отвори три минути след спиране, тя най-вероятно е дефектна. Опитът да отворите люка със сила може само да навреди на ситуацията. По-долу ще разгледаме какво да правим в случаите, когато е невъзможно да отключите вратата на колата.

Причини за повреда

На първо място, нека да разберем основните причини, които могат да причинят тази ситуация.

Тези причини включват:

 • Вратата е заключена поради характеристиките на пералнята;
 • дръжките на люка се счупиха;
 • наличието на вода в барабана за измиване;
 • отказ на интелигентния UBL модул;
 • повреда на устройството за заключване на вратата.

Само специалист може да се справи с някои от изброените проблеми, но има някои, които могат да бъдат елиминирани сами. Ние разглеждаме всеки конкретен случай по-подробно.

Вижте също - Сифон за пералня с възвратен клапан: видове, функции, инсталация

Повреда на заключващото устройство

Причините за повреда на устройството за заключване на люк на покрива (UBL) могат да бъдат различни. Ако се сблъскате с такъв проблем, внимателно изучете инструкциите за експлоатация на машината, в която пише какво да правите, ако вратата е затворена и няма реакция на сигналите на интелигентния модул. Незначителните повреди можете да поправите сами.

 • Доста често причината за неизправността е неизправност в сигнала. Понякога вратата на люка не се отваря, ако машината е напълно изтощена.
 • Как да отворите пералнята, ако дръжката е счупена или люкът просто не се отвори? Можете да опитате да отключите вратата на люка ръчно с помощта на специален кабел. За да направите това, трябва да стигнете до изпускателния филтър, да свалите капака му и да намерите кабела за аварийно освобождаване. Обикновено е лесно да се намери, тъй като е боядисан в оранжево. Ако кабелът е издърпан, люкът трябва да се отключи.
 • Ако в модела на вашата машина не е предвидено наличието на такъв кабел, тогава ще трябва да намерите ключалката UBL и да я изключите сами. За да направите това, трябва да отворите горния капак и леко да наклоните машината назад. Тогава барабанът също ще се премести назад и можете да стигнете до резето, за да го освободите.

Дефектна UBL на пералнята

Подмяна на заключващото устройство

Онези собственици, които имат уменията да ремонтират домакински уреди, могат самостоятелно да заменят неуспешен UBL.

За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Извадете заключващия ръб и освободете десния сегмент на маншета на вратата.
 2. Развийте двата самонарезни винта, които закрепват UBL и внимателно го извадете.
 3. Инсталирайте нов UBL и като извършите стъпките в обратен ред, го поправете.

Много е важно да запомните реда за изключване на проводниците от UBL, така че когато свързвате ново устройство, да не го нарушавате. След инсталиране и свързване на новия UBL, трябва да тествате работата на машината.

Как да сменим UBL на пералня

Вода в барабана

Вратата на люка може да не се отвори, дори ако в барабана остава вода. Това е доста сериозна повреда. Причините за такава неизправност могат да бъдат следните:

 • Неизправност на модула за управление;
 • Счупване на сензора за контрол на водата;
 • Блокада в дренажната система;
 • Неизправност на помпата (помпата).

Не трябва да се опитвате сами да отстраните неизброените неизправности, тъй като неправилните действия могат допълнително да влошат проблема.

Вратата не се отваря поради естеството на машината

Този случай е най-простият. Всеки модел перални машини има свое време, през което ключалката на вратата се отстранява след спиране. Някои машини правят това веднага в края на програмата, други правят пауза до 5 минути. Доста често нетърпеливите домакини започват да дърпат дръжката на вратата, още преди системата да освободи ключалката. Понякога това води до счупване на дръжката на люка. За да избегнете такава грешка, внимателно проучете инструкциите за експлоатация на вашия модел на машината, която ясно показва кога е освободен ключалката.

Повреда на хеч дръжката

Причината за тази неизправност може да бъде както прекомерните усилия на собствениците на пералнята при отваряне на все още заключения люк, така и физическото износване на частите. Последователността за поправка в този случай ще бъде следната:

 1. Извадете вратата на машината от пантите;
 2. Отстранете винтовете, които свързват ръба на капака, след което внимателно разглобете вратата;
 3. Разгледайте механизма на дръжката, който е на един от джантите. Важно е да се провери дали резето работи. Това не трябва да създава затруднения, тъй като механизмът на заключването е доста прост. След като разберете принципа на заключването, няма да е трудно да отстраните неизправността;
 4. Обърнете процедурата за сглобяване на вратата и проверете как работи.

Горните препоръки ще кажат на собственика какво да прави в ситуация, когато вратата на машината не се отвори. Ако обаче, дори след манипулациите, вратата на люка все още не се отваря, по-добре е да потърсите помощта на квалифициран специалист.

Вижте също:

7512 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите