У дома Как да изберем Големи домакински уреди Кой хладилник е по-добър - капков или No Frost?

Кой хладилник е по-добър - капков или No Frost?

Отдавна е минало времето, когато собствениците са се ръководили само от собствените си възможности при закупуване на хладилник. За сегашния потребител е много по-трудно да реши. В крайна сметка, съвременният технологичен пазар предлага толкова широк избор, че купувачът често изпада в ступор. Най-неразрешимата дилема е нещо подобно: „Познай слана“ или капков хладилник? Кое е по-добро и защо?

За да отговорим на този въпрос, нека да разберем какви точно са характеристиките на всяка от системите, да разгледаме техните предимства и недостатъци, а също и да направим малка оценка на най-добрите хладилни агрегати.

Разлика между капково и хладилник Know Frost

Отличителни характеристики на системите за размразяване

Днес в магазините за домашни уреди можете да намерите просто огромен избор от марки и модели. Всички те обаче могат да бъдат разделени само на две диаметрално противоположни групи:

 1. с охлаждане на капки;
 2. Без слана

Всяка от системите има както своите предимства, така и недостатъци, за които ще говорим малко по-долу. Междувременно нека разберем какво коренно се различава една система от друга.

Основните разлики се крият в самата схема на работа на блока. Хладилникът "No Frost", както подсказва името, работи "без замръзване". Въпреки че в него със сигурност присъства "слана" или по-скоро под нулевата температура, в такова устройство никога няма да видите капачки от замръзнал сняг и ледени висулки, висящи от тавана на фризера. Това е така, защото неговият дизайн предвижда специална система за циркулация на въздуха, която се осигурява от вентилатори, скрити вътре в кутията. С такава система за охлаждане стените винаги ще останат сухи, което означава, че просто няма да има къде да вземете снежно палто.

Системата за капково охлаждане е напълно различна. Задната стена на такъв хладилник е изпарител, по стените на който се образува кондензат - влага, отделена при охлаждане на продукти. След известно време се натрупва толкова много течност, че хладилникът започва да "плаче". Капките бавно капят в специална тава, от която след известно време отново се изпаряват. Процесът е цикличен и като цяло практически не изисква никакво участие на потребителя. Въпреки че при такива хладилници понякога се случва инцидент. Ако не избършете прекалено внимателно вътрешността, отводнителният отвор може да се задръсти с течение на времето. В този случай рискувате да намерите неприятна локва, например, под кутия зеленчуци.

За да направим избора още по-лесен, нека изтъкнем най-важните плюсове и минуси на всяка от системите.

Вижте също:

Капкова система

Предимства:

 • Поради липсата на вградени вентилатори, хладилниците с такава система имат малко по-голям обем на вътрешната камера.
 • Богат избор от модели, което означава, че цената им може да варира значително в зависимост от други параметри.
 • Повечето от тези модели са практически безшумни в експлоатация.
 • Поради наличието в дизайна на по-малък брой енергоемки елементи, те са малко по-икономични.

Недостатъци:

 • Изисква периодично размразяване поне 2-3 пъти годишно.
 • Неправилната грижа може да създаде неприятен "басейн" вътре в охлаждащите камери.
 • След отваряне на вратата, хладилникът с капково охлаждане отнема много повече време, за да набере температура.
 • Ако работните параметри са зададени неправилно, кондензатът на задната стена може да замръзне и ще трябва да го размразявате още по-често.
 • Температурата в камерата не е равномерно разпределена: горната част е по-топла от дъното. Това трябва да се има предвид при поставянето на продукти.

ТОП 3 най-добри хладилници с капкова система

 1. ATLANT XM 6025-031
 2. Gorenje RK 41200 E
 3. Indesit ST 167

Вижте също - Какво представлява системата Know Frost в хладилника?

Хладилници със система No Frost

Предимства:

 • За разлика от предишния тип, системата No Frost може да се похвали със същата температура в цялата камера, с изключение на специално определени зони за свежест.
 • Размразяването на такъв хладилник е, въпреки че е необходимо, изключително рядко. Достатъчно е тази процедура да се провежда само веднъж годишно за превенция.
 • Такова устройство не изисква никаква поддръжка, освен хигиенно избърсване на рафтовете.
 • No Frost няма рекордна скорост на замръзване.
 • Реактивира зададената температура буквално няколко секунди след отваряне / затваряне на вратата.
 • Такава система е най-подходяща за използване във фризери.

Недостатъци:

 • По правило тези модели хладилници са малко по-скъпи.
 • Поради своите дизайнерски характеристики вътрешният обем на камерата е малко по-малък от този на братята „плачещи“.
 • Наличието на вентилатори в охладителната система предполага малко по-шумна работа.
 • Тъй като в системата има повече енергоемки възли, тя "изяжда" малко повече електроенергия.

Внимание! В хладилниците No Frost понякога можете да забележите малко количество конденз на гърба на камерата. Въпреки това, в сравнение с капковата версия, количеството му е минимално и показва, че сте държали отворена вратата на хладилника дълго време или сте поставяли храни с много висока влажност в камерата.

ТОП 3 най-добри хладилници No Frost

 1. Samsung RB-30 J3200EF
 2. LG GA-B499 YAQZ
 3. BEKO RCNK 310K20 W

Знай Фрост: митове и реалност

В допълнение към изброените предимства и недостатъци, някои предразсъдъци са свързани със системата за сухо охлаждане. Нека да обсъдим някои от тях и да разберем как е положението в действителност.

Неприятни миризми и бързо изсушаване на продуктите

Някои домакини смятат, че благодарение на циркулацията на въздуха, осигурена от вентилаторите, продуктите могат да „изветрят“ и да изсъхнат малко, а неприятните миризми от риба или лук се разпространяват по-бързо в цялата камера. Това е доста противоречиво.

 1. Оставянето на продуктите отворени дори в хладилника просто не е хигиенично.
 2. Ако поставите силно миришещи продукти в торба или специален контейнер, никакви миризми няма да бъдат страшни.
 3. Почти всички зеленчуци и плодове се съхраняват много по-добре при наличие на въздушен поток, тъй като високата влажност води до естествен процес на гниене.

No Frost изобщо не изисква размразяване

Това твърдение все още не е вярно. Разбира се, трябва да размразявате Know Frost толкова рядко, че не бива да говорите за това. Но все пак е необходимо да се направи това, дори само поради съображения за хигиена. Почти невъзможно е цялостно измиване и дезинфекция на работещо устройство.

"Сухият" хладилник е опасен за здравето

Този мит се основава на факта, че за работата на хладилници от този тип се използва някакъв специален, особено опасен хладилен агент. Това не е истина. И компресорите, и охлаждащата течност са еднакви и за двата вида хладилници. Единствената разлика е в прилагането на един и същ въздух, който дишаме всеки ден.

В допълнение, характеристиките на всяка охладителна система са такива, че хладилният агент е в херметически затворена система и изобщо не влияе на околната среда.

Няма „Познайте студове“ с големи камери

Разбира се, феновете заемат малко място, но това не е толкова критично. В крайна сметка, когато избирате модел, можете просто да закупите хладилник по-висок или по-широк, като се съсредоточите конкретно върху вътрешния обем на камерата.

Хладилниците на тази система са много шумни.

От една страна, това е вярно. Но ако не сте прекалено стегнати във фондовете, дайте предпочитание на по-новите и по-скъпи модели, които са оборудвани с отлична шумоизолация. Такъв хладилник ще работи дори по-тихо от капков хладилник.

"Но слана" консумира повече електроенергия

Но това по принцип не е мит. Нефризерите наистина черпят повече електроенергия. Разликата обаче е толкова малка, че вероятно няма да направи голяма дупка в бюджета ви. Това важи особено за моделите от текущата година.

Съвети за избор и класиране на най-добрите

Е, още няколко съвета за тези, които ще избират хладилник. За да не сбъркате с избора, трябва да разгледате ситуацията малко по-широко. Не е достатъчно само да вземете решение за вида на хладилника. Също така трябва да обърнете голямо внимание на други параметри:

 • цената на конкретен модел;
 • максималните размери на единицата, която вашата кухня може да побере;
 • ниво на пестене на енергия;
 • наличие на система за „сухо замразяване“, ако е необходимо;
 • вътрешно оборудване, наличието на достатъчен брой рафтове, чекмеджета и отделения;
 • проектно решение;
 • наличието на система за окачване на врата;
 • възможност за бързо и лесно получаване на гаранционно обслужване, наличие на сервизни центрове.

Представяме на вашето внимание някои от най-добрите хладилници според потребители и експерти:

LG GA-B489 TGRF

Отличен дизайн единица, оборудвана с най-новия линеен инверторен компресор. Той може значително да спести консумацията на енергия. Дизайнът включва Opti Temp система, която ви позволява да зададете оптималната температура по ваш избор. Има и зона с нулева температура, която ви позволява да запазите месото и морските храни дълго време. Изключително просторен и технологичен блок, той работи почти безшумно.

Liebherr CBNef 4815

Супер икономичен хладилник от консумация на енергия от клас A *, който не може да се нарече твърде бюджетен. Моделът има смесен тип охлаждане: капково за хладилната камера и "без замръзване" - за фризера. Има система за супер замръзване и супер охлаждане, защита от деца и е възможно автономно поддържане на зададената температура при изключване от мрежата до 24 часа. Работи много тихо, не повече от 38 dB.

Gorenje RK 6201 FW

Един от добрите бюджетни модели, характеризиращ се с увеличен капацитет и високо качество. Типът на охлаждане е капещ, така че хладилникът е много тих. Може автономно да задържа студено до 30 часа. Има вграден йонизатор за въздух, който ви позволява да съхранявате храната свежа по-дълго време в хладилник, залепен със сладко. Клас на консумация на енергия A +.

Bosch KGV39XK23

Отличен хладилен агрегат на доста достъпна цена. Двукамерен хладилник със система за охлаждане No Frost и полезен обем на охлаждащата камера от 257 литра. За тези, които обичат да замразяват храна за бъдеща употреба, се предлага и просторен 351 литров фризер.

Има допълнителна кутия със зеленчуци, билки и плодове с отделен контрол на нивото на влажност. Ако е необходимо, вратите на хладилника могат да бъдат окачени в удобна посока, рафтовете са от удароустойчиво стъкло.

Експертно мнение
Алексей Ярошин
Технологичен консултант. Опит в Mvideo - 7 години
Въз основа на моя опит като консултант в Mvideo, мога да ви уверя, че моделите No Frost са по-популярни сред купувачите. Лично съм проверил над 100 отзива на клиенти на хладилника. Въз основа на потребителския опит направихме две препоръки:

 • ако искате комфорт, трябва да платите - No Frost не е по-скъп, но по-удобен
 • не виждате причина да преплащате за лек дискомфорт по време на размразяването - купуваме капково

Вижте също:

15784 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите