У дома Как да изберем Големи домакински уреди Каква е разликата между двукомпресорния хладилник и еднокомпресорния

Каква е разликата между двукомпресорния хладилник и еднокомпресорния

За много хора, които не са много запознати с технологиите, може да бъде доста трудно да разберат кой хладилник е по-добър: с един или два компресора. Това наистина е много труден въпрос. В крайна сметка пазарът на домакински уреди предлага такова разнообразие от модели. Всеки от тях има както своите предимства, така и недостатъци.

Днес ще ви кажем какви са основните разлики и ще ви помогнем да разберете кой хладилник е идеален за вас.

Сравнителни характеристики

Външно е почти невъзможно да се разграничи еднокомпресорния хладилник от новите модели, оборудвани с два мотор-компресора. За да направите това, трябва да разгледате задния панел на хладилника. По този начин можете да видите 2 контролни блока и 2 отделни охлаждащи вериги. Докато традиционните модели с един компресор работят от една верига и към хладилника, и до фризера. Двукомпресорният хладилник се захранва от два индивидуално инсталирани блока. Всъщност това са две отделни устройства, поставени едно върху друго. Това е основната разлика.

Ако обаче подходите към въпроса по-отговорно, трябва да се спрете на всяка от характеристиките по-подробно.

Брой охлаждащи системи

Какво влияе този параметър? Съвременните хладилни агрегати имат поне две изолирани системи: замразяване и охлаждане. Ако вашият хладилник е оборудван с един компресор, тогава тези камери са свързани чрез един охлаждащ кръг. С тази опция няма да можете да регулирате параметрите в тях независимо един от друг.

Ако хладилникът има два компресора, температурата може да се регулира отделно за всяко отделение. Това значително подобрява общата ефективност на хладилника.

Ниво на шум

Повечето съвременни хладилници за бита имат доста удобно ниво на шум. Показателите могат да варират от 40 до 45 dB. Ако вашият апартамент има изолирана кухня и не сте в тази стая през цялото време, такива индикатори са съвсем нормални и шумът няма да е досаден.

Ако планирате да инсталирате хладилник в студио апартамент, по-добре е да изберете опция с два компресора. Въпреки наличието на толкова, колкото два компресора, те, колкото и да е странно, излъчват много по-малко шум. Ако в стаята работи телевизор или няколко души говорят, звукът на работещ хладилник може да не се чуе изобщо.

Спестяване на енергия

Колкото и изненадващо да звучи, хладилникът с два двигателя "консумира" по-малко електроенергия от колегата си с един компресор. Факт е, че всеки от компресорите поотделно е по-малко "ненаситен" от този, който е инсталиран в едножилна система. Тъй като ние използваме фризер много по-рядко от хладилник, вие също ще харчите много по-малко електроенергия. Това се дължи на факта, че компресорът, който управлява фризера, се включва много рядко.

Функционалност

Наборът от функции за модели с два компресора често е много по-голям от този на агрегати с един двигател. Основната "полезност", с която могат да се похвалят двойните вериги, е, че ако желаете, една от камерите може да се изключи напълно, ако не ви е необходима. Възможен е и друг вариант. Можете да накарате фризера да работи по-интензивно. Това е много полезно, ако трябва бързо да замразите големи количества плодове, билки или плодове за зимата.

В допълнение към суперфриза, трябва да обърнете внимание на такива полезни "лосиони":

 • Без система за замръзване - с нея не е нужно да мислите как да размразите хладилника.
 • Прясна зона - отделение за съхранение на продукти, които трябва да се съхраняват по-дълго, но не искат да замръзват. В него можете да поддържате индивидуално ниво на влажност и да зададете по-ниска температура, до 0 С.
 • Super Cool - ускорено охлаждане на вода и други напитки.

Такива функции могат да имат както еднокамерен, така и двукамерен блок. Всичко зависи от производителя, модела и, разбира се, цената на хладилника.

Разходите

Разбира се, двукомпресорните агрегати са много по-скъпи от едномоторните хладилници. Понякога разликата може да бъде до 25%. И това е в случая, когато функционалното съдържание на моделите е приблизително същото. Два компресора най-често се инсталират на по-нови и по-скъпи модели. Това означава, че в случая няма нужда да се говори за спестявания.

За да решите кое е по-добре: 1 или 2 компресора в хладилника, струва си да вземете предвид предимствата и недостатъците на всяка от опциите.

Вижте също:

Плюсове и минуси на моделите с единични компресори

Повечето хора смятат еднокомпресорните хладилници за единици с вместимост не повече от 150 литра. Имат малък вграден фризер, а понякога и никакъв. Всъщност това не е вярно.

Съвременните хладилници, оборудвани с един компресор, могат да бъдат доста големи и просторни. Те имат много полезни функции, а някои са способни да превключват работата на компресора само на една от камерите по желание. Това се постига чрез инсталиране на специален електромагнитен клапан в системата. Той прекъсва една от веригите и част от системата вече не се доставя с хладилен агент. Много съвременни модели имат и отделна система за термичен контрол. Това означава, че можете независимо да регулирате температурата както във фризера, така и в хладилното отделение.

Сред недостатъците са следните:

 • малко по-високо ниво на шума поради работата на по-мощен мотор-компресор;
 • невъзможността да изключите напълно една от камерите, ако трябва да размразите хладилника, ще трябва да го изключите напълно;
 • мощен компресор изяжда малко повече електричество.

ТОП-3 най-добри хладилници с един компресор

 1. ATLANT XM 4214-000
 2. Bosch KGE39XW2AR
 3. NORD NRT 144-032

Вижте също - Кой хладилник е по-добър - капков или No Frost?

Плюсове и минуси на двукомпресорните хладилници

Основният недостатък на двукомпресорните модели е тяхната надценка. Купувачът ще трябва да плати за два мотор-компресора наведнъж, вместо за един. В такива условия може да бъде много трудно да направите избор. В края на краищата, функционалността на модерна "odnushka" може да не е твърде различна. Така че струва ли си да платите увеличената цена?

Професионалисти:

 • замразяването на храната е много по-бързо;
 • възможно е, ако е необходимо, напълно да изключите отделението на хладилника, ако заминавате някъде;
 • ако един от компресорите не работи, можете да използвате второто отделение и да не изгубите напълно хладилника;
 • компресорите с ниска мощност работят най-често на свой ред, така че всеки от тях произвежда много по-малко шум;
 • само един от моторите работи постоянно, следователно такъв хладилник "изяжда" много по-малко енергия.

Минуси:

 • при едновременната работа на два компресора (което се случва много рядко), шумът може да бъде сравним с работата на един мощен компресор;
 • вероятността от повреда се увеличава, тъй като колкото повече части има дадено устройство, толкова по-голяма е вероятността някоя от тях да се провали;
 • разликата в цената при един и същ набор от функции може да достигне 25-30%.

ТОП 3 най-добри хладилници с два компресора

 1. ATLANT XM 6025
 2. Liebherr SBS 7212
 3. Vestfrost VF 910 X

Кое е по-добре да изберете?

За да определите точно отговора на въпроса кой хладилник си струва да купите за вас, трябва да направите малък списък на условията на работа и нуждите. Ако не направите такъв анализ, съществува риск от преплащане на значителна сума за онези предимства и функции, които никога няма да ви трябват.

Колко храни обикновено имате в хладилника си? Купуването на огромен хладилник с два компресора "за растеж" и съхраняване на пакет масло и килограм колбаси в него очевидно не си струва. Но ако искате да се запасите с храна за бъдеща употреба и хладилникът винаги е пълен до капацитет, тогава определено не можете да направите без единица с двойна верига. Ще ви помогне да спестите много.

Къде ще стои хладилникът? Ако имате много малка кухня или студио апартамент, помислете за закупуване на уред с два компресора. Ако кухнята е голяма и прекарвате малко време там, тогава няма смисъл да преплащате само за тишина.

Планирате ли да направите подготовка за зимата? Ако искате да замразите зеленчуци и плодове за в бъдеще или фризер е запушен с риба или месо, трябва да помислите за закупуване на хладилник с две вериги. Така че лесно можете да осигурите разлика в камерите до 30 С. При еднокомпресорните модели такъв фокус няма да работи.

Колко често изключвате светлините във вашия район? Много съвременни модели хладилници са в състояние да поддържат дадена температура в продължение на 24 часа след изключване. Но сега, след като електричеството се появи отново, компресорът отново започва да „наваксва“ температурата, което означава, че работи с пълна сила. И това не е твърде добре. Ако ситуацията се повтаря на всеки два до три месеца, няма да се случи нищо лошо. Но ако светлината е „прекъсната“ със завидна редовност, трябва да помислите за закупуване на хладилник с два компресора. В тази ситуация максималното натоварване на всеки компресор ще бъде по-малко. Оказва се, че те ще ви служат много по-дълго.

Колко често трябва да напускате дълго време? Ако сте вкъщи през цялото време и никога не изключвате хладилника за кратка ваканция, не трябва да преплащате за възможността да работите всяка от камерите поотделно. Но ако не сте били вкъщи от седмици, но искате постоянна доставка на продукти, тогава оставянето на фризера може да бъде много полезно.

продукция

Разбира се, наличието на втори компресор дава определени предимства на хладилната технология. Но дали те наистина са толкова значими, е чисто индивидуален въпрос. Невъзможно е еднозначно да се отговори на въпроса кой хладилник е по-добър: с един или два компресора. Всичко зависи от това какъв резултат искате да постигнете. Наистина се надяваме, че нашите препоръки и обяснения ще ви помогнат да направите правилния избор, а новият хладилник ще ви зарадва с всичките му качества.

Вижте също:

10450 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите