У дома Как да изберем Големи домакински уреди Характеристики на директно задвижване в пералня

Характеристики на директното задвижване в пералнята

Изборът на пералня е отговорно занимание, защото искаме да купим най-доброто от гледна точка на съотношение цена-качество. Пералните машини с директно задвижване са ново допълнение към магазина за домашни уреди. Какво е, какви предимства имат? Трябва ли да ги купувате или все още трябва да давате предпочитание на старите доказани дизайни? В тази статия ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси.

Каква е разликата между дизайна

За да разберем ясно как една пералня се различава от друга, нека първо да си припомним как работи обикновена пералня. Такъв монтаж има традиционно работещо задвижване с помощта на колан. Това означава, че двигател е разположен в долната част на корпуса, който задвижва барабана през ролка и задвижващ ремък. Ако дори сте малко запознати с устройството на автомобила, тогава лесно ще намерите приликите.

Пералня с директно задвижване има малко по-различна структура. Тук моторът е "монтиран" директно върху барабана. Коланът и шайбата в този дизайн липсват напълно, а двигателят и резервоарът са едно цяло. От една страна, това осигурява редица предимства, а от друга страна, не може да направи без недостатъци, които също не могат да бъдат пренебрегнати.

Вижте също - Пералня в кухнята - правила за подбор

Плюсове на задвижване без колан

 • На първо място, собствениците на такива модели перални няма нужда да се притесняват, че рано или късно коланът ще се счупи и той ще трябва да бъде заменен. Това е една от най-често срещаните повреди в традиционните пишещи машини.
 • За разлика от машините, които имат колан принцип на работа, пералните машини с прав ход са много по-добре балансирани. Следователно те са много по-тихи и почти никога не прескачат банята, когато се въртят.
 • Тъй като барабанът се люлее по-малко отстрани, нещата при машини с устройство за директно задвижване са по-малко податливи на повреди. Качеството на измиването се увеличава леко.
 • Поради минималното присъствие на триещи се части, двигателят обикновено издържа по-дълго и не се нуждае от специална поддръжка. В тази връзка икономиите на енергия леко се увеличават. Вярно, спестяванията няма да са толкова големи, че да го забележите.
 • Такива машини имат специална система за контрол, която може независимо да определи теглото на прането, скоростта на въртене на барабана и количеството вода, необходимо за измиване.
 • Пералните машини с директно задвижване са способни да мият повече вещи наведнъж, отколкото техните колеги с "колан". Това се дължи на наличието на мощен двигател и повече свободно пространство.
 • Удължен гаранционен срок.Например производителят LG на двигателите на своите перални машини дава гаранция от цели 10 години.

Минуси от директно задвижване

Дали директното шофиране наистина е толкова добро, както се казва? Или дизайнът все още има недостатъци?

 • Най-големият недостатък на такива шайби е, че двигателят е разположен в непосредствена близост до барабана. Ако уплътнението на маслото изтича внезапно в машината, моторът може да се напълни с вода. И това ще завърши с пълното му изгаряне. Тъй като тази ситуация не се признава като гаранция, ремонтите ще трябва да бъдат направени за собствени пари. И тъй като моторът в шайбата е не само сърцето му, но и най-скъпата част, тогава с такава повреда ще бъде по-лесно да си купите нова машина.
 • Друга „болест“ на пералните машини с директно задвижване са лагерите. Тези елементи са инсталирани в такива "перални" с малка празнина, така че често се провалят. Както знаете, подмяната на лагер не е евтина.
 • Някои модели с директно задвижване имат повишено ниво на шум по време на всмукване и изпускане на вода. Това може да се дължи на качеството и техническите характеристики на помпите.
 • Автомобилите с директно задвижване често са натъпкани с много „умна“ и скъпа електроника. Така че, ако едно от тези устройства не успее, разходите за ремонт също няма да са доволни.
 • Поради факта, че двигателят с директно задвижване в пералнята е разположен директно зад барабана, а не отдолу или отстрани, такива машини могат да имат големи размери.
 • Е, може би най-важният недостатък е цената им. Както всяка друга широко рекламирана новост, такива единици са необосновано скъпи.

Кой диск да избера

Пералните машини с директно задвижване са доста ново явление на пазара на домакински уреди. Така че засега оценяването на истинския дългосрочен характер на работата им е доста трудно. Ето защо, преди да купите, трябва да вземете предвид всички нюанси на пералните машини с директно задвижване:

 • Може да се твърди с почти абсолютна сигурност, че животът на всяко оборудване зависи не толкова от типа на задвижването, колкото от качеството на монтажа и компонентите като цяло. Ако сте закупили евтин нискокачествен агрегат, никакво директно задвижване няма да ви спести от допълнителни разходи.
 • Ако въпреки това се случиха неприятности и машината все още се нуждае от ремонт, тогава цената на компонентите за нови разработки е неизмеримо по-висока, отколкото за традиционното оборудване. Това важи особено за сериозни повреди.
 • От една страна, автомобилите с директно задвижване изглеждат по-тихи, но от друга страна, новите модели на традиционните „перални машини“ не издават много повече шум. Така че тази разлика едва ли може да се счита за твърде значителна, за да говори за някакво силно предимство.
 • Цената на машина с директно задвижване е по-скъпа от колана, но предвид обещания дълъг експлоатационен живот, рано или късно тя ще се изплати. Това обаче ще се случи само ако се справите с изключително внимание и то не се счупи преди крайния срок.

Как да удължите живота на машина с директно задвижване

Както знаете, най-често проблемите са по-лесни за предотвратяване, отколкото за премахване на последствията от нея. Това важи и за пералните машини. Ако знаете как правилно да се грижите за "шайбата" и най-важното, не бъдете мързеливи да го направите, техниката ще ви служи вярно в продължение на много години:

 • Като за начало - не пренебрегвайте превенцията. Дори ако нищо не ви притеснява при работата на машината, на всеки три до четири години си струва да поканите специалист, който да прегледа вашия асистент, да извърши работи по поддръжката, където е необходимо да смажете и затегнете ставите, да замените износените части.
 • За да избегнете изтичане на двигателя, е необходимо своевременно да смените маслоуплътнението. Тази процедура също е по-добре да се повери на специалист.
 • Лагерите също изискват редовна подмяна. Не ги довеждайте дотам, че те да се разпаднат.
 • За да се предпази скъпата електронна система за управление от внезапни скокове на електроенергия, се препоръчва тя да бъде оборудвана с отделен изход и защита от пренапрежение.Може да изглежда като ненужен разход, но ако в резултат на пренапрежение мозъкът на шайбата изгори, ремонтът ще струва непропорционално голяма сума.
 • За да предпазите вътрешните части (нагревателни елементи) от натрупване на мащаб и сол, струва си да инсталирате специален филтър на входа. Той ще омекоти водата и ще удължи живота на домашния ви асистент.

Сега знаете какво е директно задвижване в пералня и като вземете предвид всички горепосочени условия, можете да изберете най-добрия вариант за себе си. Струва си да подходите към проблема отговорно и шайбата за директно задвижване ще ви служи вярно в продължение на много години.

Вижте също:

3008 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите