У дома Ремонти Големи домакински уреди Как самостоятелно да замените нагревателния елемент в пералнята?

Как самостоятелно да замените нагревателния елемент в пералнята?

Качеството на измиването зависи от точното изпълнение на положената програма от пералнята, един от важните параметри на която е поддържането на необходимата температура на водата. Ако водата в автоматичната машина е спряла да се нагрява, причината може да е отказ на програмиста, повреда на датчика за отопление на водата, но най-често това се дължи на факта, че нагревателят е изгорял. В съвременните модели разбивка на нагревателния елемент може да бъде сигнализирана чрез съобщение, което се появява на информационното табло.

Причини за неизправност

TEN (често срещано съкращение за „тръбен електрически нагревател“) е метална тръба, напълнена с електрически изолатор с добра топлопроводимост. В средата има проводяща (фехромична, но по-често нихромна) нишка, която се нагрява, когато е свързана към мрежата. Нагревателният елемент в пералнята служи за загряване на вода в съответствие с програмираната програма или температурата, зададена от потребителя.

TEN е една от най-уязвимите части за счупване в пералнята. От една страна, това се дължи на честотата на работа на спиралата, която или се загрява, или охлажда. Но най-честата причина, поради която нагревателният елемент спря да работи, са скални отлагания, причинени от висока твърдост на водата. Дебел слой от котлен камък предизвиква смущение в преноса на топлина, намотката се прегрява и изгаря. Подмяната на нагревателя в пералнята не изисква много усилия и може да се извърши у дома независимо.

Вижте също - Как да проверите сензора за ниво на водата в пералнята

Подготвителен етап

Няма да е трудно да закупите нов нагревателен елемент за пералня, важно е само той да е предназначен специално за този модел. Въпреки факта, че се различават малко структурно, може да има някои разлики в размера, формата на спиралата и т.н. Освен това ще ви е необходим комплект отвертки, тръби и гаечни ключове и уплътнител за ремонт. Добре е, ако имате тестер или омметър - ще ви бъде полезно, за да сте сигурни, че нагревателният елемент не работи или работи.

Важно:

Преди започване на работа е задължително да изключите пералнята, да я изключите от водоснабдяването и да източите водата с помощта на филтъра за източване.

Определете местоположението на нагревателния елемент

Производителите на перални машини могат да поставят нагревателни елементи на различни места - както отпред, така и отзад. Като правило пералните машини Atlant, Zanussi, Whirpool, Electrolux, Ariston, Indesit и Candy могат да имат нагревател отзад, но Bosch, LG и Samsung често поставят този елемент отпред. При автоматични машини с вертикално натоварване достъпът до нагревателния елемент може да бъде през страничната стена.Най-лесният начин да се изясни къде се намира нагревателният елемент в определен модел може да бъде чрез изучаване на инструкциите за експлоатация или чрез попълване на заявка в Интернет. Много често в мрежата се публикува подробно видео за това как да смените нагревателния елемент в пералня на конкретен модел.

Друга опция е визуална проверка на гърба на пералнята, тъй като за да увеличат поддръжността, дизайнерите предвидиха доста лесен достъп до нагревателя:

  • Ø почти цялата задна зона пада върху подвижната част - по-вероятно е нагревателят да е монтиран отзад
  • Ø подвижна част от малка площ - в този случай ще трябва да разглобите предния панел, това е малко по-сложно. В края на краищата ще трябва да премахнете горния капак, да демонтирате тавата за прах (перилни препарати), да разглобите частично люка за бельо и едва след това да извадите самия преден панел.

По принцип можете веднага да премахнете задния капак (това е просто, трябва само да развиете няколко винта / болта), за да сте сигурни на коя страна е нагревателният елемент.

Вижте също - Защо пералнята не загрява водата?

Подмяна на нагревателя

Доста лесно е да се определи нагревателния елемент чрез два характерни съединителя, към които са свързани проводниците. Ако обаче имате омметър под ръка, преди да го извадите, си струва проверете нагревателния елемент - неизправността може да не е причинена от нейната повреда. Съпротивлението на нагревателния елемент в работно състояние не надвишава 200 Ома, в противен случай се изисква подмяна.

Важно:

Преди да започнете работа, препоръчваме да снимате (скицирате) местоположението на проводниците и реда на тяхното свързване.

Демонтажът на електрическия нагревател е много прост - той се закрепва само с една гайка, за това ви е необходим ключ за гнездо. Развивайки гайката, трябва леко да почукате на шпилката, като я натиснете (леко потъва) в нея. Сега, когато монтажът е отстранен, можете директно да премахнете нагревателния елемент, който е много плътно поставен върху гуменото уплътнение. Препоръчваме да използвате отвертка с прорези, за да разхлабите леко уплътнението.

Преди да инсталирате нов нагревател, струва си да проверите за работоспособност - винаги има малка вероятност от дефект в производството. Така че е по-добре да отделите няколко секунди, отколкото да повторите цялата операция по разглобяване / сглобяване на пералнята. Поставяме работещия нагревателен елемент на негово място, като внимателно следим неговото положение - той трябва да седи равномерно и плътно, без да докосва резервоара. Фиксирайки нагревателя на ръка, започваме да затягаме гайката. За да се осигури пълна водоустойчивост, мястото за монтаж може да бъде допълнително обработено с уплътнител. Затягаме гайката върху фиксатора плътно, но без прекомерни усилия. След това, след проверка на картината / чертежа, превключваме проводниците. Ако по клемите има следи от ръжда или изгаряне, те трябва да бъдат отстранени. Ако е необходимо, клемите могат да бъдат затегнати с клещи, за да се постигне добър контакт.

Поставяме защитните капаци на кутията - операцията е завършена. Извършваме контрола - включваме функцията, при която водата се загрява над 50 градуса. Ако капакът на люка се нагрее, тогава всичко се прави правилно.

Колко струва смяната на нагревателния елемент в пералня

Цената на работата по подмяна на нагревателния елемент не отчита приблизително цената на нов ... Окончателното количество на ремонта се изчислява от капитана на място и зависи от производителя и модела на машината. Цената включва работа по демонтаж и отстраняване на дефектен нагревателен елемент, както и инсталиране на нов и сглобяване на пералня.

Вижте също:

7698 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите