У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи сам ремонт на желязо: разглобяване и ремонт

Направи сам ремонт на желязо: разглобяване и ремонт

Такава неприятност като счупване на желязо може да се случи на всеки. Предстои ви да направите елементарно нещо - да гладите нещата, но ютията от изхода отказва да се нагрява. Доста често можете сами да поправите ютиите, толкова повече причината за повреда може да бъде доста проста, често мрежовият проводник се оказва дефектен. Първата стъпка е визуално да проверите устройството за повреди и след това да започнете да проверявате всеки от елементите.

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

Дефектен захранващ кабел

Най-често срещаният артикул за счупване е захранващият кабел, проверете го за механични повреди и видими дефекти. Ако няма такива, тогава за по-нататъшни изследвания ще ви е необходим специален тестер, който ви позволява да звъните на кабела, за да проверите неговата ефективност. Ако причината за повредата наистина е жицата, тогава първо си струва да я съкратите. Ако това не помогне, тогава проводникът ще трябва да бъде напълно заменен с нов.

Захранващият кабел не е наред

Можете да направите прилика на тестер със собствените си ръце; това изисква малка жица, батерия и електрическа крушка. Проводникът е разделен на парчета, единият свързва кабела към батерията, а другият към крушката. По този начин наличието или отсъствието на сигнал е ясно определено - ако кабелът е работещ, тогава лампата свети.

Съвети:

Прочетете също: Ремонт на шевни машини: разглобете и го оправете сами

Счупен регулатор на температурата

Втората най-популярна причина за неизправност е регулаторът на температурата; за да се определи неговата работа, ще бъде необходим и тестер за непрекъснатост. Ако кабелът е добър, следващата стъпка е да проверите регулатора. Демонтажът на ютията на този етап все още не е необходим за позвъняване на този елемент, трябва да използвате контактната група на тялото на продукта. За да проверите, можете да използвате същия тестер, който направихме със собствените си ръце.

Термичен предпазител

За да проверите термичния предпазител, трябва да знаете как да разглобявате ютията. Различните модели могат да бъдат разглобени по различни начини; за да се изяснят детайлите, си струва да проучите инструкциите за употреба. Разглобяването често е просто и изисква само обикновена отвертка Phillips. Термичният предпазител изключва захранващата верига, ако температурата надвишава допустимите стойности, в случай на повреда, веригата остава неизключена завинаги.

дефектен термичен предпазител на ютията

За да определим работата на предпазителя, се нуждаем от същия проводник и ръчно изработен тестер. Ако причината за неизправността се крие в предпазителя, тогава той трябва да бъде заменен с нов. Можете също така напълно да изключите предпазителя от електрическата верига, в повечето случаи няма нужда от този елемент.

Съвети:

Прочетете също: Какво да направите, ако пералнята не загрява водата?

Нагревателният елемент не е в ред

Знаейки как да разглобите ютията, можете лесно да проверите нагревателния елемент (TEN). Ако кабелът работи правилно и всички други елементи на системата работят правилно, необходимите индикатори са включени, тогава проблемът се крие именно в подметката на ютията. Ако е невъзможно да откачите нагревателния елемент поради конструктивните характеристики, тогава трябва да купите ново ютия.

Нагревателният елемент на електрическото желязо изгоря

За да определите здравето на подметката, отново ще ви е необходим тестер, който сте сглобили със собствените си ръце. Ако има подозрение, че нагревателният елемент работи, е възможно да поправите продукта. Нека се опитаме да почистим контактите с шкурка, в повечето случаи тази техника помага да се възстанови пълната функционалност. Лошият проводник е основният проблем. Неизправен нагревателен елемент означава, че ютията трябва да бъде изпратена на депо, тъй като ремонтът ще струва повече от закупуването на ново оборудване.

Вижте също - Как да премахнете петна от тен от ютията от дрехите?

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

Парна система

Ако желязото работи добре като цяло, но има оплаквания от системата за пара, тогава е необходимо да се почистват вътрешните му кухини. Струва си едновременно да защитите шнура, тъй като в разтвора, необходим за събличане, са включени вредни вещества. Решението се прави доста просто, съотношението е една чаша оцет към един литър вода. Много по-лесно е да поправите ютията със собствените си ръце, отколкото може да изглежда на пръв поглед, всеки може да се справи с процедурата за почистване на системата за парно, това не изисква специални умения.

Проблеми с парата

Съвети:

Прочетете също: Ремонт на смесители: разглобявайте и поправяйте сами

Разтворът се излива във всеки подходящ за това контейнер, в който можете да поставите ютията с подметката надолу, като същевременно запазите шнура. Контейнерът се поставя на печката, температурата на разтвора трябва да се доведе до кипене, за пълно почистване, повторете процедурата няколко пъти. Опитайте се да не разваляте кабела, тогава процедурата ще бъде успешна. За да сте сигурни в висококачествения резултат от почистване, просто включете захранващия кабел и проверете как работи системата за парно. Така че, е доста лесно да поправите всяка част от ютията, независимо дали е жица или важни системни елементи.

Вижте също:

5098 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите