У дома грижа Малки домакински уреди Как да премахнете железни следи от дрехите?

Как да премахнете железни следи от дрехите?

Всички искаме да изглеждаме спретнато и презентативно. Или модерен и стилен. Ние внимателно подбираме нещата, така че да подчертаят имиджа ни и да съответстват на ситуацията. Е, ние също следим нашите неща - измиваме ги, гладим ги и понякога ги съживяваме. Днес ще ви кажем как да премахнете желязната маркировка върху дрехите, което причинява тези досадни неприятности и как да ги избегнете.

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

Маркира дрехите: кой е виновен?

Маркира дрехите, как да почистите

За съжаление, доста често срещана ситуация - гладене на дрехи и като резултат - изгори любимото ви нещо. Защо? Причините са различни, но най-често тази неприятност възниква поради:

 • неспазване на температурния режим на гладене на продукта;
 • неизправности на устройството;
 • небрежност на човека, който гали нещото.

Железните петна могат да изглеждат като огромен кафяв тен или лъскав блясък по шевовете от черна тъкан. Ако видите такова петно ​​по нещата си - първо, проверете режима, в който това нещо е гладено. Ако не сте нарушили този параметър, тогава, вероятно, термостатичните сензори са се счупили в ютията ви. Проверете топлината на ютията върху ненужното бельо - стар чаршаф или опъната домашна тениска ще свърши работа. Ако се появят маркировки върху дрехите поради повреда, тогава можете да занесете своя електронен асистент в сервизен център или да направите диагностика и ремонт на ютията сами.

Може би причината за появата на петна от желязото е по-честа? Може би просто сте били разсеяни от гладенето от деца или телефонно обаждане или дори зрелищни телевизионни кадри? Но дори и в този случай не се отказвайте и изхвърлете разваления продукт - вероятно е с помощта на прости съвети да научите как да премахнете следата от ютията и да използвате нашите препоръки, за да запазите дрехите си.

Вижте също - Как да почистите ютията от въглеродни отлагания върху подметката: как да премахнете изгорялата тъкан

Как да премахнете следите от желязо?

И така, петна от тен от желязото: как да премахнете? Можете да помолите професионалистите за помощ и да занесете дрехите си на химическо чистене. Но не винаги има време или възможност за това. Освен това услугите за химическо чистене са скъпи.

Петната от джинджифил върху всяка тъкан могат да бъдат отстранени с химическо средство за отстраняване на петна. Има огромен брой производители и всички те настояват за изключителността на техните конкретни средства. Въпреки това, във всички видове форуми за домакини, най-често се споменават такива продукти като органичен спрей от търговската марка Amway, молив за отстраняване на петна Faberlic, белина, съдържаща кислород Ace, Vanish под различни форми - течност, прах, сапун.

Как да премахнете петна от тен от желязо върху синтетиката

Но бързаме да ви разкрием тайна - не бива да бързате с глава към магазина за чудодейно лекарство, има по-прости, по-безопасни и безполезни вещества, които ще помогнат да премахнете следата от желязото върху любимата си рокля или блуза.Подготвили сме ви 15 препоръки, които ще ви научат как да почиствате тен и лъскави железни следи върху любимите си продукти.

 1. За да започнете, опитайте да разтриете изгореното място с обикновена чиста, мокра гъба. Това ще помогне за премахване на изгорял и овъглени пух от повърхността на продукта. Понякога това е достатъчно.
 2. Ако това не помогне - въоръжете се с пила за нокти или бръснач, просто се опитайте да "обръснете" повредената област на тъканта. Основното нещо е да го направите много внимателно. Ако този метод не ви подхожда - тънка риза или друг памучен продукт е подпален, ние се обръщаме към „тежка артилерия“ - импровизирани вещества.
 3. Марля, навлажнена с оцет, ще помогне да премахнете лъскавото петно ​​от ютията върху панталона. Стиснете го леко и гладете панталоните си на онези места, където се появи блестяща маркировка от работната повърхност на устройството. След това измийте добре и изплакнете продукта, за да се преборите със специфичната миризма на оцет.
 4. Коварните лъскави следи от желязото върху черно могат да бъдат премахнати със сапун. Необходимо е плътно да намажете марля или тънка кърпа и да изгладите петната отвътре навън. След това изплакнете „малката си черна рокля“ или друга изгладена черна дреха и я носете с удоволствие.
 5. Можете да опитате да гладите черни панталони или пола през вестника, което също помага да премахнете лъскави петна по шевовете и гънките на дрехата.
 6. Понякога канцеларски ластик премахва петна по панталони. Тази със синия ръб. Просто интензивно разтривайте тена и изплакнете предмета в топла вода.
 7. Белите изгорени тъкани могат да бъдат засегнати от всяка белина - банална белота. Или водороден пероксид. Пероксидът трябва да се разрежда с вода - една част от активното вещество съставлява една част вода. Следващата стъпка е да нанесете разтвора върху петното с гъба и да го оставите за известно време. Можете да извадите и разнесете продукта на слънце - излагането на ултравиолетови лъчи ще засили и ускори избелващия ефект на пероксида. Не забравяйте след това да изплакнете дрехата си в течаща вода с балсам. Такъв инструмент успешно ще се справи с „реанимацията“ дори на такива деликатни тъкани като коприна, шифон и сатен.
 8. Ако ефектът на пероксида ви се стори слаб, добавете амоняк към разтвора, приблизително същият като пероксида. След това нанасяме разтвора върху тъканта, изчакваме и изплакваме.
 9. Ако увредената тъкан е вискоза, разтворът трябва да се направи от винен алкохол или денатуриран алкохол.
 10. Ако оцветено нещо е повредено, тогава е по-добре да премахнете петна от тен с лимонов сок и пудра захар. Първо обилно навлажнете парчето място със сок, след което го покрийте с пудра захар. Сега трябва търпеливо да изчакате, докато активните съставки разтворят петното. За да засилите ефекта, можете да разнесете предмета на слънце.
 11. Един обикновен бял лук за печене също ще се превърне в надежден помощник. Обелете една глава от люспите, направете от нея каша и намажете повредената зона с тази каша. След няколко часа лъкът успешно ще се справи с петно ​​върху любимата си риза или пола. И просто трябва да измиете предмета в топла вода с парфюмирани препарати.
 12. Не много силни петна от желязото по синтетика или естествено бельо, обикновеното обезмаслено мляко ще ви помогне. Ще ви трябва достатъчно количество мляко, за да накиснете продукта и няколко часа време, така че млякото да има време да действа.
 13. Ако имате борна киселина у дома, можете да я използвате и като евтин, но ефективен препарат за отстраняване на петна. Особено, ако килимът или килима са повредени от ютията.
 14. Как да премахнете петна от желязо по синтетика? С помощта на сода за хляб. Необходимо е старателно да намокрите изгореното място и да го покриете със сода. Когато целият прах се намокри и абсорбира в тъканта, разтрийте петното с твърда кърпа.
 15. Или накиснете кърпата в обикновен оцет и поръсете със сол. След това поставете продукта на слънчевия прозорец. Когато продуктът е напълно сух, струва си да измиете нещата в достатъчно количество вода и прах и след това да изплакнете обилно в хладна вода.

Естествено, по-добре е да направите всички тези спестяващи манипулации веднага след гладенето. Колкото по-свеж е тенът, толкова по-лесно е да се отървете от него. Как да премахнете железни следи от дрехите - сега знаете, но как да предотвратим подобни проблеми?

Вижте също - Как да обезмасляваме желязото

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

Как да избегнем тен?

За да не задавате на Google въпроса: „как да премахнете петното от ютията?“, Просто следвайте основните правила:

 1. Използвайте работеща ютия. И колкото повече температурни условия са налични в него, толкова по-добре.
 2. Винаги проверявайте етикета за вашите вещи.
 3. Не използвайте прекалено тънка марля за гладене, понякога именно тя причинява появата на блестящи следи върху синтетични тъкани или черни изделия. По-безопасно ще бъде използването на фланела или памук.
 4. След всяка употреба на ютията или преди гладене, струва си да избършете подметката на уреда и да го почистите от мъх или конци. Понякога именно овъглената мръсотия върху подметката на ютията създава допълнителни проблеми за нас под формата на петна по дрехите.

Надяваме се, че нашите препоръки как да премахнете следите от ютията върху дрехите ще помогнат на повече от една домакиня да възстанови повреденото по време на гладене нещо. В крайна сметка, затова сме събрали всички съвети в една статия. Добро настроение към вас, скъпи читатели!

Вижте също - Направи сам ремонт на желязо: разглобяване и ремонт

6291 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите