У дома Как да изберем Малки домакински уреди Как да изберем домашна електрическа фурна

Как да изберем домашна електрическа фурна

В условията на градски апартамент или общежитие с малък размер или със сезонна лятна резиденция, не е необходимо да купувате обемисти домакински уреди. Отличен изход може да бъде настолна фурна, която, ако е необходимо, напълно ще замени обичайната печка с вградена фурна.

Външно настолна фурна е подобна на микровълнова, но функционално те са напълно различни.

Предимства на настолна електрическа фурна

 1. Компактен размер. Има мини фурна с капацитет само 6 литра. Този уред е особено удобен в малки помещения, където трябва да спестите място. Но има и големи фурни за настолни плотове, които не са по-лоши от вградените уреди с размер - до 50 литра (за сравнение фурната на стандартна печка има обем от 40 до 50 литра).
 2. Мобилност. Лесно е да вземете такава мини фурна със себе си на пътуване до страната, да я поставите в килер или хладилник, да я съхранявате на балкона или в килера.
 3. Комбинация с плот. Има модели с една, две или три котлони с различни размери и мощност, разположени на горния капак на електрическата фурна. Такава комбинирана фурна значително спестява кухненско пространство.
 4. Екологичност. За разлика от газовия колега, електрическата настолна фурна не оставя продукти от горенето, които могат да развалят вкуса на готовото ястие.
 5. Лесно почистване. Емайлираната незалепваща повърхност на мини фурната е устойчива на залепване и се почиства лесно с всеки препарат. Повечето модели са допълнително оборудвани с пиролитично или хидролизиращо почистване, има фурни с филтър за мазнини.

Вижте също - Преглед на електрическата фурна "Руска печка"

Критерии за избор на мини фурна

Когато избирате мини фурна, на първо място, трябва да обърнете внимание на нейната мощност и размер. Трябва да се има предвид, че можете да готвите бързо и много храна само в голяма или средна електрическа фурна. Възможно е да се пекат хлебни изделия и пица, да се пекат всякакви продукти, да се задушава и къкри, да се скара пилешко месо.

Мощността на фурната също пряко зависи от размера - колкото по-голям е размерът, толкова по-мощна е фурната (от 600 до 3200 W). Но голям и мощен блок става по-малко мобилен - ще бъде много по-трудно да се движи и транспортира голяма фурна, а също така ще заеме повече място в кухнята. Има и модели с микровълнова функция.

Съвременните модели настолни мини шкафове са оборудвани с повече от 10 режима на отопление, като например горещо или долно отопление, равномерно отопление от всички страни, интензивно отопление, размразяване и други режими.

Освен това трябва да обърнете внимание на набора от необходими функции. Колкото повече функции има агрегатът, толкова по-добре, но цената на напълно оборудвана електрическа фурна също ще бъде значително по-висока.

Основни функции на мини фурната

 1. Таймер - сигнализира края на готвенето, в по-сложните модели той изключва мини фурната сама.
 2. Конвекция - принудителна циркулация на въздушните потоци вътре във фурната, което позволява на храната да се готви равномерно.
 3. Скарата е нагревателен елемент (десет), благодарение на което се създава златистокафява кора.
 4. Шишът е въртящ се прът, който гарантира, че големи разфасовки на месо се готвят равномерно от всички страни.
 5. Функция размразяване - дава възможност да се готви замразена храна без предварително размразяване, а именно чрез постепенно повишаване на температурата на загряване в мини фурната.
 6. Мангал - използва се при някои модели с подвижен капак, превръщайки фурната в електрически мангал.
 7. Контрол на кипене - поддържа зададената температура на избраното ниво и, ако е необходимо, автоматично я понижава, предотвратявайки преваряването на храната.
 8. Функция за самопочистване - тя може да бъде хидролитична или пиролитична. Въпреки това, нито едното, нито другото ще заменят, а само ще улеснят ръчното почистване на фурната.

В зависимост от набора от функции и производителя, цената на електрическа настолна фурна варира от преди .

Допълнителни функции

В допълнение към обичайния набор от функции, електрическата мини фурна може да бъде оборудвана с допълнителни функции, които не са интересни за всички, но могат да осигурят допълнителен комфорт и безопасност.

Например функция като индикатор за остатъчна топлина ще предпази домакинята от изгаряне, като покаже, че фурната е все още гореща. Индикаторът се изключва, когато фурната се охлади до 60 градуса.

Вграденият металотърсач разпознава метални съдове вътре в шкафа - ако го няма, става невъзможно да включите фурната. Ако имате такава функция, трябва да попитате продавача за възможността да я изключите, тъй като в противен случай няма да е възможно да готвите храна върху термоустойчив стъклен лист за печене или в керамични съдове.

Вградените уреди и дизайнерската функция на мини фурната играят важна роля за комфорт и безопасност. Плътно прилепващата врата на фурната и наличието на няколко топлоизолационни стъкла предотвратяват изтичането на топлина отвън, което означава, че ви позволяват да готвите храна много по-бързо.

Много електрически фурни се отопляват не само отвътре, но и загряват пространството около тях - това трябва да се вземе предвид и преди да купите, разберете от продавача колко е топлоизолиран този модел. Желателно е да имате прибиращи се телескопични водачи, които ви позволяват безопасно да изваждате горещи листа за печене от фурната.

Функцията за запаметяване на режима на готвене позволява просто да изберете програма, запаметена в паметта на фурната веднъж, без да задавате нови параметри всеки път. Тази функция е особено удобна за тези ястия, които се приготвят ежедневно.

Вижте също - Как да изберете правилната микровълнова фурна за вашия дом

Избор на мощност

Без съмнение фурна с голяма мощност ще готви ястие много по-бързо от по-компактното, но не толкова мощно устройство. Но в същото време мощната фурна ще консумира повече енергия.

Затова всеки клиент трябва самостоятелно да реши кое е по-важно за него - краткосрочно и интензивно потребление на електроенергия или по-дълъг процес на готвене с икономично потребление на електроенергия.

Производителите етикетират своите продукти според класа на консумация на енергия: клас А се счита за най-икономичен, а продуктите, маркирани със знака С, се считат за най-енергоемките.

Също така трябва да вземете предвид състоянието на електрическото окабеляване в стаята - тя трябва да издържа на натоварването, създадено от настолната електрическа фурна. Средно една електрическа фурна консумира 2 до 4 кВт.В селските райони или в страната, доставяното напрежение понякога не е достатъчно, в този случай е по-добре да закупите мини фурна с ниска мощност.

Кратко обобщение

Когато избирате настолна електрическа фурна, трябва да обърнете внимание на многофункционалните модули със средна мощност от известен производител. Такава настолна фурна ще замени голям брой кухненски уреди, което ще спести място и пари.

За да потвърдите качеството на избрания продукт, трябва да поискате от продавача сертификат за качество и гаранционни задължения на производителя. Изборът е твой!

Вижте също - Вградена електрическа фурна: кое е най-доброто да изберете?

31450 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите