У дома Как да изберем Вградени уреди Кое е по-добре: газова или електрическа печка

Кое е по-добре: газова или електрическа печка

В съвременния свят вероятно всяка домакиня задава въпроса кое е по-добро от газова или електрическа печка? Когато е необходимо да изберете кухненска единица, всяка домакиня оценява всички предимства и недостатъци на моделите, представени на пазара, характеристиките на нейната кухня, за да направи правилния избор. В момента електрическите и газовите печки са в най-голямо търсене и това не е изненадващо. В този преглед ще се опитаме да разкрием всички плюсове и минуси на това оборудване, ще говорим за критериите за избор и кое е по-изгодно: газова или електрическа печка.

Какво да търсите при избора

Ако трябва да изберете печка за вашата кухня, трябва да вземете предвид не само личните си предпочитания, но и да вземете предвид различни фактори, които са много. Сред най-важните са:

 • Безопасна употреба.
 • Бързо приготвяне на храна.
 • Наличието на различни функции.
 • Цена.
 • Възможности за фурна.
 • Дизайн.

Днес е доста трудно да се отговори коя от печките, газови или електрически, има по-привлекателен дизайн. Това може да се обясни с факта, че производителите вземат предвид всички желания на клиентите, следователно, тези единици се представят на пазара в голям асортимент и всеки потребител ще може да намери нещо за себе си. Но има купувачи, които не гледат на привлекателността на печката, защото търсят продукти възможно най-евтино. А за останалите функционалността и дизайна излизат на преден план при избора. И накрая, за трето, икономичната работа на устройството е важна.

Вижте също:

Плюсове и минуси на газова печка

Газовите печки са популярни и се използват в почти всеки дом. За готвене в такива единици се използва открит огън. Функционирането на печката се основава на газ. Горелките се запалват доста бързо, ястията се загряват равномерно и ако трябва да ускорите готвенето, просто трябва да повишите температурата.

Предимства на газова печка:

 1. Бързо готвене - това се постига поради факта, че температурата на открит огън е значително по-висока от тази на електрическите горелки.
 2. Сравнително ниска цена.
 3. Лекота и простота на използване - на газ можете лесно да регулирате температурата, процесът на готвене е много по-лесен.
 4. Рентабилност - това струва по-малко да се плаща за използвания газ, отколкото да се плаща за електричество.
 5. Контрол на пламъка - ви позволява да изберете температурния режим при готвене.
 6. Къща без ток е много полезно нещо.

И също така модерните газови печки могат да се похвалят с допълнителна функционалност:

 • Наличието на таймер.
 • Електрическо запалване.
 • Конвекция.
 • Контрол на нивото на газ.

Недостатъци:

 • Вероятността за пожари и експлозии е висока - следователно е необходимо да се закупуват само висококачествени печки и само професионалисти трябва да ги инсталират, за да се избегнат различни течове, които могат да причинят сериозни трагедии.
 • Трудността при контролиране на температурата във фурната, ако няма сензор за температура.
 • Сажди - при постоянно готвене може да се образува сажди, така че е необходимо да се почиства по-често качулката и мебелите.

Газовата печка ще бъде оценена от хората, които ценят времето си, не пекат различни сладкиши и предпочитат здравословна храна.

Вижте също - Сравнение на газова печка и котлони

Плюсове и минуси на електрическа печка

Въпреки всички възможности на газовите печки и тяхната надеждност, електрическите печки също са с голямо търсене на пазара. Те са по-сигурни и функционални и дизайнът им е доста интересен.

Обърнете внимание, че е по-добре да ги инсталирате в къщи, където окабеляването е добро и е с високо качество, тъй като мощността на тези единици е доста висока. Ако всички тези условия не бъдат изпълнени, тогава вероятността от пожар ще бъде висока.

Ползи:

 1. Безопасност - липсата на електроенергия няма да доведе до големи проблеми, за разлика от изтичането на газ; устройството просто няма да функционира.
 2. Екологичност.
 3. Страхотна функционалност - повечето готварски печки имат допълнителни функции, които правят готвенето много по-лесно.
 4. Удобство на електрическите фурни - можете точно да зададете температурата, но те не са икономични.
 5. Функция грил.
 6. Контрол на отоплението на горелките.

Минуси:

 • Висока цена.
 • Не можете бързо да промените температурата при готвене на ястия.
 • Готвенето отнема малко повече време.
 • Значителни разходи за енергия.
 • Котлоните бавно се нагряват и охлаждат бавно.
 • Способността за готвене зависи от наличието на електричество.
 • Електричеството се използва за отопление на околното пространство.

Вижте също - Избор на надеждна индукционна печка за дома

заключения

За да решите точно коя печка е по-добра газ или електрическа енергия, трябва да вземете предвид всичко по-горе. В резултат на това получаваме следното: газовите печки са подходящи за любителите на здравословната храна, за онези райони, където няма електричество или чести капки, а това е и по-икономичен вариант не само по време на покупката, но и по време на работа. Електрическите печки могат да бъдат инсталирани в къщи с добро окабеляване, а жените, които обичат да пекат различни десерти, също харесват тези устройства. Сега просто трябва да изберете най-подходящия за вас вариант и да отидете да купувате.

Вижте също:

8363 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите