У дома Как да изберем Вградени уреди Което е по-добро от индукционен или електрически котлон

Което е по-добро от индукционен или електрически котлон

Разнообразието от кухненски уреди в момента е значително. Ако говорим за плота, тогава е трудно да се повярва, че класическата габаритна печка има множество алтернативи. Съвременните печки не само отлично функционират, но имат изключително модерен вид. С успешна комбинация и правилен подбор, в кухненската стая тя не се откроява на фона на други мебели. Особено този подход изисква подреждането на студийната кухня. Различната изработка, цвят и т.н. ще ви помогне да го комбинирате с любимия си кухненски комплект със стил.

Но, като говорим за основните свойства, отбелязваме, че такива котлони могат да бъдат от различни видове. Електрическите и индукционните печки придобиха голяма популярност. За да изберем най-добрия вариант, трябва да разберем кой е най-добрият индукционен или електрически котлон?

Принципът на работа на устройствата - каква е разликата

Според принципа на работа има съществена разлика между двете устройства.

Електрически печки работят така: повърхността на самата печка се загрява, топлината от която преминава към чиниите. Тоест сте включили конкретна котлона, след което печката започва да се нагрява. При нагряване самата плоча става гореща. Затова трябва да внимавате да не се изгорите.

Индукционна печка не предвижда загряване на повърхността на плочата. Отоплението става с помощта на ток, предаван директно до мястото на контакт на печката с чиниите. Приятна особеност е, че се нагряват само пълни чинии. Ако случайно поставите празна тенджера, тогава нищо няма да се случи. От това следва, че не повърхността е изложена на нагряване, а само дъното на съдовете и съдържанието му. Принципът на работа на плота включва редица други характеристики и разлики между плотовете.

Вижте също - 10 най-добри стъклокерамични котлони

Сравнение на параметрите на електрическите и индукционните повърхности

За да може печката да ви достави удоволствие не само в естетически план, но и да бъде истински помощник в кухнята, който е лесен и лесен за работа, трябва да обърнете внимание на избора. Преди да изберете една или друга опция, трябва да разберете какви функции имат. Това наистина е много важно. След като знаете всички нюанси, ще избегнете грешки при покупката. Така че, помислете: индукционна печка и електрическа печка, каква е разликата, какви са техните свойства?

Изисквания за съдове за готвене

За конвенционален електрически котлон няма специални изисквания за съдове за готвене.Тоест, той е достатъчно топлоустойчив, подходящ за готвене върху съдовете на печката: керамика, чугун или неръждаема стомана.

По отношение на индукционната плоча, съдовете за готвене трябва да са подходящи. Дъното му трябва да бъде оборудвано със специален магнитен слой. Между другото, вече се продават специални магнитни стикери. Ето защо, за тези, които не искат да актуализират чиниите, можете да използвате метода за залепване на магнитни стикери на дъното на стари съдове.

Степен на отопление

Електрическата печка отнема повече време, за да се загрее. Например, са нужни 3-4 минути, за да загрее повърхността си. Ще отнеме до 12 минути, за да се загреят чинии от него, например тенджера с вода.

На индукционен котлон можете да загреете същата тенджера с вода за 3-4 минути. И това е голям плюс в нейна полза.

Ниво на загряване на котлона

Ако говорим за електрическата версия, тогава отоплението достига 400 градуса.

Котлона на индукционната готварска печка се загрява до средно 60 градуса. Тази разлика влияе пряко върху количеството на потреблението на електроенергия. Средно се наблюдава 1,5 пъти по-икономично потребление на енергия, заедно с алтернативна електрическа повърхност.

Безопасност на инструмента

Поради високата температура на загряване на електрическата печка е опасно от гледна точка на възможността за изгаряне. Всеки предмет, оставен на печката, ще бъде изложен на тази температура. Плочата се охлажда за около петнадесет минути.

Опцията за индукция е малко по-безопасна. Малка степен на топлина отрича риска от изгаряния. Ако случайно пластмасово устройство падне върху чиния или е оставено, тогава вероятно нищо няма да се случи с него. След като готвенето завърши, котлона се охлажда почти моментално. Няколко минути и тя се охлади.

Автоматично изключване

Електрическата печка не е толкова „интелигентна“ единица. Ако поставите тенджерата без вода или водата е заврила, в този случай няма автоматично изключване на отоплението. В същото време можете безопасно да оставите определено ястие на печката, за да се готви дълго време и печката няма да се изключи самостоятелно.

Индукционната повърхност разпознава празен резервоар и се изключва. Същото ще се случи, когато водата изври от съдовете. Но замислеността му няма да позволи да остави ястието задушено за дълго време. Ако няма намеса от ваша страна за дълго време, печката ще се изключи.

С какво устройството няма да се справи

Електрическата печка е много гореща. Ето защо, когато млякото заври по време на готвене, има вероятност да изгори на нагрятия панел. Необходими са повече усилия за почистване.

Умният индукционен плот е проектиран така, че да не разпознава чинии с диаметър по-малък от дванадесет сантиметра. Следователно, ако искате да направите ароматно кафе на турчин, тогава това не може да се направи на тази печка.

Вижте също - Вградена електрическа фурна: кое е най-доброто да изберете?

Недостатъци на индукционен плот

Като се има предвид, че този тип технологии принадлежат към сравнително нови технологии, често възниква въпросът за неговата практичност. За да разберете най-накрая нуждата от тази техника във вашата кухня, нека да разберем всички недостатъци. Помислете за всички възможни недостатъци, които съдържа това устройство.

  • Въздействие върху други домакински уреди в квартала. И се отразява на сложно.
  • Предполага се, че тази техника има лош ефект върху тялото. Въпреки че това не е доказано, това е само предположение.
  • Цената на тази техника е значително по-висока от алтернативната печка. Но цената е доста обективна, като се има предвид по-новите технологии, безопасността и икономичният режим на работа.
  • Съществува риск няколко зони за готвене, които са включени, да работят с по-ниска мощност, ако плота е оборудвана с един генератор за всички зони за готвене.
  • Необходимостта от надеждно и мощно електрическо окабеляване. Като се има предвид натоварването, окабеляването трябва да е в перфектно състояние.
  • Необходимостта от специални ястия също е спънка.

Вижте също - Избор на безшумна кухненска качулка

Кой е най-добрият избор?

Кой плот беше избран електрически или индукционен, въпросът е доста личен, защото зависи от отношението ви към всички характеристики на двете опции. По-консервативните хора, въпреки цената на потреблението на енергия, често са по-близки по дух с електрическата опция. Хората, които се стремят да подобрят и съответно да опростят процесите на използване на технологиите, недвусмислено дават предпочитание на такива новости като индукционна повърхност.

Тази статия има за цел да помогне на потребителя да разбере всички тънкости, присъщи на тази техника, и съответно да направи правилния избор.

Вижте също - Оценка на най-добрите индукционни котлони според отзивите на клиентите

4611 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите