У дома Как да изберем Вградени уреди Избор на надеждна индукционна печка за дома

Избор на надеждна индукционна печка за дома

Тази статия е за това как да изберем индукционен плот година. Тази тема е много актуална. Въпреки че индукционните котлони се появяват на вътрешния пазар преди повече от 20 години, те рядко могат да бъдат намерени в съвременните кухни. И напразно. Степента на нагряване на индукционната печка по никакъв начин не е по-ниска от газовите аналози. А ефективността и лекотата на работа е много по-висока от тази на електрическите. Но коя индукционна печка да изберете за дом, офис или вила? Какви са те и как се различават един от друг? Нека поговорим за това по-подробно.

Как работи

Как работи индукционният панел?

Преди да говорим за това кой от индукционните панели е по-добре да изберете, нека разгледаме принципа на неговата работа. Под горния панел на печката има индукционна бобина, изработена от мед. Ето защо печката се нарича индукция. Магнитна намотка провежда електрически ток, в резултат на което се образува магнитно поле, проникващо през горния капак. Под въздействието на това поле в дъното на специални съдове се генерират електромагнитни трептения, които причиняват нагряване.

Между другото, плота остава студена, така че е почти невъзможно да се изгорите. В този случай се нагрява само онази част от индукционната повърхност, на която стоят чиниите, тоест фурната автоматично се настройва на диаметъра на тигана. Също така, от съображения за безопасност, е невъзможно да включите печката, ако няма тенджера или тиган, което е много добро за икономични, но забравителни домакини.

Вижте също:

Плюсове и минуси на индукционни пещи

Плюсове и минуси на индукционни пещи

Според нас подобни техники имат много повече положителни качества от отрицателните. Сред тях например са: (Вижте също: Рейтинг на най-добрите индукционни повърхности на годината )

 1. Икономично потребление на енергия. Фурната загрява само частта, която е заета от съдовете и поддържа постоянна температура. Така процесът на готвене завършва много по-бързо. В същото време почти всички модели имат сензори за защита от пренапрежение и пренапрежение.
 2. Безопасност. Няма открит огън, няма червена котлона. Ако на печката има празен тиган или го няма изобщо - печката няма да се включи.
 3. Лесна грижа. Дори ако съдържанието на тигана случайно „избяга“, няма да видите никакъв дим, нито изгаряне, нито дете.В крайна сметка котлонът остава едва топъл и не изгаря нищо. След употреба просто избършете плота с влажна кърпа.
 4. Няма особена нужда от проветряване. Тъй като печката загрява само тигана, а не въздуха, няма нужда от непрекъсната вентилация.
 5. Лесна употреба. Почти всички модели Годините са много прости и лесни за управление. Дори индукционната печка с ниска цена осигурява регулируеми или дори автоматични режими, което значително опростява процеса.
 6. Компактен размер. Самостоятелните печки с единични и двойни горелки са толкова леки и компактни, че могат лесно да бъдат отведени до къщичката или удобно поставени дори в много малка кухня.

Сред отрицателните качества има само три:

 1. Доста висока цена.
 2. Необходимостта от закупуване на специални ястия.
 3. Погрешното мнение, че магнитното поле, излъчвано от печката, се отразява негативно на човешкото здраве.

Последното твърдение е абсолютно неоснователно. Учените са доказали, че тъй като създаденото поле е с ниска честота, то абсолютно не влияе на благосъстоянието на човек. А продуктите, приготвени по този начин, не натрупват нищо в себе си.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

Индукционни печки: какви са те

Индукционни печки, каквито са

Има 3 вида индукционни печки:

 • настолна;
 • вграден;
 • комбинирани.

Когато избирате плот, на първо място трябва да се съсредоточите върху вашите нужди и размерите на кухнята. Кой да предпочитате?

Настолните печки са най-компактната версия. Най-често те имат само една или две горелки. Но ако живеете сами и не готвите често у дома, тази опция е ясно за вас. Такъв плот ще бъде достатъчен за млада двойка без деца.

Вградената фурна в пълен размер е отличен избор за семейство от 4 или повече души или професионална кухня. Разбира се, тази опция струва малко повече, но производителността на такъв котлон е несравнимо по-висока.

За модерните апартаменти има още една модификация - комбинирани повърхности, Ако къщата често изключва светлината, би било разумно да изберете индукционен плот от точно този тип. Най-често се състои от четири пръстена: 2 от тях са индукционни, а 2 обикновени - газови. Така винаги можете да сте сигурни, че вечерята ще пристигне навреме.

Вижте също - Кое е по-добре: газова или електрическа печка

Избор на индукционна повърхност: какво да търсите

Избор на индукционна повърхност какво да търсите

За да ви помогнем да вземете решение, ние съставихме кратка инструкция, която ще ви помогне да харчите пари с най-голяма ефективност.

Режими и мощност

За съжаление в индукционните печки няма възможност за плавно регулиране на мощността. В процеса можете да настроите превключвателя във всяко фиксирано положение, както и да зададете минималната или максималната интензивност на работа. Точността, с която можете да регулирате процеса на отопление и да контролирате температурния режим, зависи от броя на тези позиции. По-евтините модели предлагат 10–15 режима, докато скъпите модели предлагат повече от 20 позиции. ( Вижте също: Каква е оптималната мощност на индукционен плот? )

Режим на прегряване

За тези, които са свикнали да живеят в доста бърз ритъм, препоръчваме да изберете плот с функция на аварийно интензивно отопление. Разбира се, печката няма да може да работи в този режим за дълго време, но можете да сварите кнедли за около десет минути. Възможно е краткосрочно увеличение на мощността поради вътрешните резерви на устройството.

Форма на горелка

Някои ястия се приготвят най-добре на открит огън. В този случай се използват специални ястия със заоблено дъно. Топлинната обработка е много бърза, но при максимална температура. Притежателите на обикновени газови печки, дори със специални прибори, са принудени да се задоволят с подобието на такива ястия.Така че, ако сте почитател на ориенталската кухня, е по-добре да изберете индукционен плот, оборудван със специални сферично вдлъбнати горелки. Само в този случай ястията ще имат вкус, сякаш са приготвени на истински огън.

безопасност

Както вече споменахме, почти невъзможно е да се изгорите на плота с индукционен тип. Тук обаче има друга опасност. Ако не полагате достатъчно грижи, можете да се нараните срещу острите ръбове на стъклената повърхност. Ето защо, ако семейството ви има мобилни и много любопитни деца, не забравяйте да получите модел със заоблени ъгли. Някои модели са допълнително оборудвани със защитен метален кант по периметъра. Освен това са доста безопасни.

Габаритни размери

Преди да купите плот, изберете мястото, където ще бъде инсталиран, и измерете максималните възможни размери на бъдещата покупка. В този случай си струва да се вземе предвид фактът, че индукционната печка не може да бъде поставена в близост до предмети и устройства, които имат метални части. Затова хладилникът, съдомиялната и пералнята, фурната и други уреди трябва да бъдат разположени възможно най-далеч от него.

Възможност за задаване на собствена температура на всяка горелка

Много модели индукционни печки ви позволяват да зададете индивидуален режим за всяка горелка. Това ви позволява да готвите повече от едно ястие наведнъж, но няколко. В този случай се използва различна мощност на отопление.

Система за заключване на режим

Най-модерните индукционни повърхностни модели имат доста интересна функция. Можете да спрете индукционния блок за известно време, като просто натиснете само един бутон. В същото време "интелигентната" фурна ще запомни всички режими и настройки и след рестартиране тя ще продължи да работи, сякаш нищо не се е случило. Това е много удобно, когато спешно трябва да напуснете кухнята за кратко време и няма кой да се грижи за процеса на готвене.

Контрол на температурата

Ако сте закупили индукционен котлон, вече няма нужда да контролирате дали ястието да не се прегрява и да определяте температурата по око. Специалните сензори ще направят всичко за вас. Ако температурните индикатори надвишават зададените параметри, плота независимо ще вземе решение за намаляване на отоплителната мощност.

Вижте също - Което е по-добро от индукционен или електрически котлон

ТОП-3 индукционни печки

За допълнително улесняване на избора на нашите читатели сме съставили малка оценка на най-добрите индукционни повърхности на годината за домашно готвене и професионално. Имайки предвид субективността на оценките, няма да разпределяме награди, а просто ще изброим няколко достойни, според нас, модели.

LEX EVI 640 BL

LEX EVI 640 BL

Това е една от най-евтините опции на пазара за такива домакински уреди. В различни търговски обекти цената на такъв панел не надвишава 250 долара. От предимствата може да се отбележи следното:

 • стилен дизайн;
 • горелки с различен диаметър;
 • достъпна цена;
 • сензорно управление;
 • таймер за заспиване;
 • защита на децата (блокиране);
 • индикатор за остатъчна топлина

При всички тези предимства има само един недостатък в този модел - пръстовите отпечатъци остават на повърхността. Но на тази цена този минус не е толкова забележим.

Вижте също - Вградена електрическа фурна: кое е най-доброто да изберете?

Electrolux EGD - 6576 NOK

Electrolux EGD - 6576 NOK

Този модел от компанията "Electrolux" ще подхожда на тези, които предпочитат да бъдат готови за всички житейски ситуации. Две от четирите горелки на този модел са газови, така че можете да готвите вечеря дори при липса на електричество. Индукционната готварска печка EGD - 6576 NOK уверено държи водещата позиция от около две години и ето защо:

 • "Газовата" част е оборудвана с електрическо запалване и класически превключватели;
 • страната на индукция се управлява от сензори;
 • системата е оборудвана с детска ключалка, контролер за изтичане на газ и индикатор за остатъчно отопление;
 • при изливане на течност върху индукционната повърхност, печката автоматично се изключва;
 • за тези, които са особено прибързани, има режим "Boost".

Този модел има и недостатъци:

 • превключвателите на "газовата" страна се нагряват много, тъй като са разположени доста близо до повърхността;
 • почти всяка мръсотия се вижда на напълно черна повърхност.

Вижте също - Избор на безшумна кухненска качулка

Siemens EH645FE17E

Siemens EH645FE17E

Тази индукционна повърхност спечели най-висока оценка от потребителите. Според отзивите на потребителите, той може да се нарече един от най-популярните модели сред стандартните опции.

Професионалисти:

 • стилен дизайн;
 • елегантна защитна рамка в сребро;
 • Режим "Boost";
 • индикатор за остатъчно отопление, заключване за контрол на детето, изключване на безопасността при преливане на течност;
 • повърхността е в състояние да разпознае присъствието на чинии;
 • в края на процеса на готвене печката дава информация за количеството изразходвана енергия.

С всички предимства, този модел има няколко недостатъка. Има малко от тях, но те са много значими:

 • при работа с висока мощност се чува силен шум;
 • не можете да регулирате нивото на мощност отделно за всяка котлона;
 • отсъствието на специални скоби създава трудности за самостоятелно сглобяване;
 • доста висока цена.

Вижте също - Как да почистите керамична печка от мазнини и въглеродни отлагания

Наистина се надяваме, че нашата статия ви е помогнала да разберете как да изберете индукционен плот. на годината. Вероятно скоро във вашия дом ще се появи нов и модерен кухненски помощник, а готвенето ще стане лесно и приятно.

Вижте също:

16247 1

Една мисъл на тема „Избор на надежден индукционен плот за вашия дом“

 1. Катя:

  уау, дори не знаех за индукционни печки с остри ръбове (много полезна статия, можете да видите, че човек разбира. Използвам индукционна печка от три години (гореща точка), усещам, че все още не съм пробвал всички функции ..)), но като цяло нещата са много удобни, мен на газ сега готвя някак не е наред!

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите