У дома Правила за работа Големи домакински уреди Функции и режими в пералнята: от А до Я

Функции и режими в пералнята: от А до Я

„Те са посрещнати от дрехите си“ - така нашите родители и баби и дядовци често ни казваха. И тук изобщо не е необходимо редовно да попълваме гардероба с модни дизайнерски неща, но е важно дрехите ни да са чисти. И освен дрехи - и спално бельо, кърпи, завеси и дори обувки. В грижата за всички тези неща ни помагат пералните машини, които са станали част от ежедневието ни и неуморно ни помагат да изперем нещата си. Но как да намерите правилната грижа? Тоест, какви са режими на пране в пералнята? Нека да поговорим за всичко в ред.

Какви операции извършва машината по време на пране?

режими на пране в пералнятаСлед като заредихме прането в резервоара, напълнихме почистващия препарат и балсама и стартираме машината, всеки модел от всеки производител извършва стандартен набор от действия. Първо, тя събира необходимото количество вода: стандартно - за основни режими и по-малко - за икономични. Освен това тя загрява водата, освен ако, разбира се, не се измие със студена вода. След това се извършва самото миене, водата се оттича и първото предене, след това цикълът на изплакване, окончателното въртене и в някои съвременни устройства - сушене и гладене на бельото.

Но има някои отличителни характеристики, които ще навредят на някои тъкани, докато други ще могат да се мият ефективно. Точно това са режимите на пералнята.

Вижте също - Какво е деликатна пералня

Основни режими на измиване 

предпранеВ огромното мнозинство перални машини има най-често срещаните режими, които са необходими за различни тъкани, различават се един от друг по температура и продължителност на прането.

 1. Измиваме памук... Това е дълъг режим, за естествено бельо и спално бельо водата загрява до 90-95 °, а продължителността е 1,5-2 часа. Също така се произвежда максимално възможното завъртане.
 2. За синтетика... Това също е много дълъг цикъл, но водата загрява до 60 °. Завъртането става с максимална скорост.
 3. Деликатно измиване - се грижи добре за вещите си. Измива се бързо - 30-40 минути и при температури от 30-40 °. Завърта с минимална скорост или напълно източва вода, без да се върти. Понякога този режим се заменя с ръчен или коприна / вълна.
 4. Бързо измиване - за леко замърсени предмети. Водата се загрява до 30-40 °, продължителността е около 30 минути, а машината се изтласква изключително силно в този режим.
 5. Предварително измийте в пералнята... Най-дългият режим е от 2 часа. По правило първо се изтегля водата и се нагрява. Тогава измиването се „изключва” за известно време и тогава се извършва стандартен набор от операции - всъщност измиване, изплакване и въртене. Понякога този режим осигурява два цикъла на измиване в един. Подходящ за силно замърсени предмети или остарели петна. Температурен диапазон - 80-95 °.
 6. Икономичен режим - присъства в повечето по-нови модели. По време на такова измиване машината събира минимум вода, загрява я до 30 ° и отнема около 60 минути.

Почти всички тези цикли присъстват дори в "стари" и "непретенциозни" вносни автомати, които отдавна са преустановени. Този комплект е напълно достатъчен за правилната и ефективна грижа за различни неща за всички членове на вашето семейство - и за възрастни, и за деца.

Допълнителни режими на пране

допълнителни режимиВсе повече и повече модерни перални машини се допълват с различни специални и допълнителни режими. Пране на връхни дрехи и обувки, завеси, бебешки дрехи, дънки, нощен цикъл - може да има много такива програми. Освен това в някои машини основните режими са малко разширени - поради различни температурни режими на пране. Това означава, че основният режим за памук е на 90 °, обаче има отделна програма за цветни памуци на 70-80 °.

 1. Пране на връхни дрехи осигурява умерени температури - 40-60 ° и увеличен брой изплаквания.
 2. Обувките се перат в хладна вода - 30-40 ° и с нежно въртене.
 3. Режимът на бебешките дрехи ви позволява ефективно да премахвате петна - поради дългия цикъл и високите температури - 75-90 °, а също така е необходимо дрехите да се изплакват и изваждат няколко пъти преди последното сушене.
 4. За завесите се използва хладна вода, плавно движение на барабана и леко въртене при ниски скорости.
 5. Интензивно измиване помага за справяне с тежки, трудни или упорити петна. Виното, шоколадът, тревата, плодовете перфектно се измиват при температури 80-90 °, активно въртене на барабана. Този цикъл е по-дълъг и използва няколко изплаквания и завъртания. Въпреки това, с интензивен режим в пералнята Не мийте деликатни предмети - вълнени пуловери, копринени ризи, рокли с дантелена тапицерия и т.н.
 6. Интересен нощен режим. Той осигурява тиха работа на двигателя, дълъг цикъл и не изтича вода от последното изплакване. Също така няма звукова индикация в края на измиването.

Полезни функции на перални машини

полезни функцииВ допълнение към стандартния набор от операции и режими пералните машини от различни производители могат да имат полезни допълнителни функции, които ще помогнат да се направи миенето още по-удобно и ефективно. Изцеждане без предене и допълнително изплакване - тези възможности не са изненадващи за съвременния потребител, но има някои възможности на перални машини, за които си струва да кажете малко повече.

 1. Сушене на пране. Тази функция е налична в Candy CSW 105, Hotpoint-Ariston ARMXX D 129, LG F1496AD3, Bosch WVG30461OE. Позволява ви да извадите сухо пране след измиване. Тази възможност се реализира с втория нагревателен елемент и потоците от горещ въздух. Не сушете деликатни тъкани или предмети с чувствителни към топлината фитинги, акрилни дизайни и стикери.
 2. Половин товар. Представен в Samsung WF8590NMW9, ZANUSSI ZWY 1100 и други. В същото време електронните сензори независимо изчисляват нивото на водата, необходимо за измиване.
 3. Защита от деца. Изключително полезна функция. Напълно елиминира възможността за превключване на програмата по време на работа. Предлага се в модели Whirlpool AWS 63013, Electrolux EWC 1350, Indesit IWSB 5085 (CIS) и много други.
 4. Отложен старт Whirlpool TDLR 65230, BEKO ELB 67031 PTYA, Hansa AWS510LH. Удобен режим за спестяване на време за заети хора. Можете да получите прясно измиване сутрин или след завръщане от работа.

В зависимост от това кои функции са подходящи за вас и си струва да изберете пералня. Изборът на модели е широк и е трудно да не се объркате в цялото това разнообразие, но като знаете вашите задачи и изисквания към пералнята, ще ви бъде по-лесно да изберете най-добрия вариант за себе си и да не преплащате за ненужна опция.

Съвети:

Няколко тайни за по-добър резултат от измиване

 • сортирайте продуктите по цвят и вид плат;
 • използвайте качествени почистващи препарати и омекотители за вода;
 • не забравяйте периодично да обезмаслявате шайбата със специални средства;
 • извадете монети и други дребни предмети от джобовете, така че да не се разливат в барабана по време на измиване;
 • следете теглото на нещата, които сте заредили в резервоара - по-добре е да не допускате излишък.

Ако спазвате всички експлоатационни правила и препоръки на производителите на дрехи, тогава перането винаги ще доведе до отличен резултат, а самата пералня ще продължи дълго и без прекъсване. различни режими на пране в пералнята ще ви помогне да се грижите правилно за дрехите, обувките и текстила. Добре подбраният режим на пране е гаранция за чисти неща и подредени собственици!

Вижте също:

16795 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите