У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да проверите и поправите двигателя на пералната машина

Как да проверите и поправите двигателя на пералната машина

Причината за повреда на пералнята може да има много. Най-често срещаните от тях: потребителски грешки, допуснати по време на работа, неправилно зареждане на пране, некачествени миещи препарати, фабрични дефекти по време на производството, твърде твърда вода от чешмата и др.

Всеки елемент от домакинския уред може да се провали. В зависимост от тежестта на неизправността, проста ремонт на пералня, която се произвежда у дома независимо. В по-сериозни случаи ще трябва да потърсите помощ от професионален майстор, който може да определи причината и да извърши сложни ремонти.

Най-важната част от пералнята е двигателят. Основната му задача е въртенето на барабана. Нейната повреда може да доведе до сериозен проблем, до повреда на цялата пералня.

Вижте също - Пералнята бие токов удар - какво да правя?

Видове двигатели на перални машини

Автоматичните перални машини, които вече са в домовете на потребителите, могат да имат един от трите типа електродвигатели:

 • Асинхронен, използван при по-стари модели. Простият дизайн, състоящ се от стартер и ротор, има ниска цена, работи тихо. Но поради големия размер и ниската ефективност в съвременните машини, този мотор не се използва;
 • Колектор, този тип се използва в повечето съвременни модели машини. Предаване на колан на въртене от двигателя към барабана. В сравнение с предишния тип той има по-малки размери, висока скорост и не зависи от честотата на електрическата мрежа. Основните структурни елементи: стартер, ротор, тахогенератор, електрически четки. Много често ремонтът на такъв двигател може да се извърши независимо;
 • Безчетков или директен задвижващ двигател. Ярък пример за съвременните перални машини с този тип двигатели е гамата на LG. Свързан директно към барабана без колан. Такъв двигател е трифазен, колекторът е многополюсен, а роторът е с постоянни магнити. Той има подобна структура с асинхронен, но по-малък размер, с висока ефективност, оттам и скъпата цена на такива устройства.

разновидности на двигатели на перални машини

Как да се диагностицира електромотор у дома?

Най-лесно е да проверите двигателя на комутатора за правилна работа. По-лесно се отстранява у дома и може да се тества без използване на професионално скъпо оборудване.

Що се отнася до електродвигателите с директно задвижване, за диагностицирането им е необходима система за управление и тя ще трябва да бъде отстранена заедно с резервоара, тъй като той е неразделна част от него.Статорът е закрепен с болтове към рамката на самата пералня, роторът също има твърдо монтиране, което в повечето случаи не е сглобяемо. Ремонтът на такива перални машини най-често се извършва само в сервизни центрове.

Как да проверите двигателя с директно задвижване?

Най-често такъв двигател може да бъде проверен само чрез анализ на грешките, показани на дисплея или в сервизното меню на пералнята. Чрез кода за грешка, който се появява на дисплея, е възможно да се открие намотка, да се диагностицира прекъсване на захранването, повреда на четката.

По-сложната и професионална проверка и ремонт се извършват от квалифицирани майстори, използващи специално лабораторно и стенд оборудване.

Как да проверите двигателя с директно задвижване

Как да проверите мотора на комутатора?

Най-често срещаният двигател, използван в съвременните модели перални машини. Можете сами да проверите колекторния мотор на пералнята у дома. Първо, електродвигателят трябва да бъде изваден от тялото на машината. Първо, задната или предната стена на корпуса се развиват (в зависимост от модела на пералнята). Самият мотор е разположен под резервоара от задната страна и е прикрепен към металната рамка с шипове или болтове. Електрическата връзка е снабдена с клеми, които се отварят лесно.

След отстраняването на двигателя е необходимо да се извърши серийна връзка на статора и ротора и да се приложи напрежение 220 W към краищата. Най-добре е, ако се захранва чрез допълнителен баласт. Тъй като е възможно да се използва нагревателен елемент, основното е, че мощността на оборудването с активно съпротивление трябва да бъде най-малко 500W. Ако след свързване към електрическата мрежа двигателят се върти и автотрансформаторът не се нагрява много, на този етап е възможно да се диагностицира нормалната работа на двигателя.

Най-честите причини за повреда на двигателя

 • Счупени електрически четки;
 • Отворена намотка в ротора и статора;
 • Колекторни ламели

Подмяна на четки

Това са проводящи графитни кубчета с проводници, които се трият в колектора.

Причината за подмяната на четките на двигателя може да бъде:

 • загуба на въртяща сила на барабана или пълното му спиране;
 • необичаен шум по време на работа на пералнята.

Най-честата причина за повреда е претоварването на резервоара. Също така, електрическите четки се износват бързо при използване на въртящия се цикъл при максимална скорост или поради късо съединение в завоите на намотката на двигателя, проблеми с ремъка, който свързва двигателя към барабана, може да се изплъзне от шайбата или да се счупи.

Подмяна на електрическите четки на двигателя на пералната машина

Също така да се разбере необходимостта от подмяна ще помогне визуална проверка на четките. Ако по време на работа те искрят или има черно покритие на повърхността - детайлите трябва да бъдат променени.

Разбира се, това е евтин елемент на двигателя и ремонтите могат да бъдат направени у дома. Достатъчно е да закупите подходящ модел четки в специализиран магазин или сервизен център. Основното нещо е да изберете и сменете четките на пералнята, те трябва да съответстват напълно на типа на двигателя и по-добре, ако това е оригинален комплект от производителя на пералнята.

Необходима е смяна на ламела

Това е точно онази част на колектора, върху която се плъзгат електрическите четки. Според тях токът се предава чрез навиването на ротора към мотора. Самите плочи рядко са изложени на износване, счупване на шнура при навиването на онези места, където са закрепени ламелите или тяхното отлепване може да стане причина за счупване.

Това се случва, най-често, и поради неправилна употреба на устройството, например в машина с вертикално натоварване, процесът на миене е стартирал при отворени врати на капаците или повреда на лагера.

подмяна на ламелите на двигателя на пералната машина

Ако откъсването е малко, ремонтът се извършва на специална машина, чрез набраздяване на колектора. Вкъщи можете да направите с обикновена малка кожа. Принципът е същият - ламелите се заточват, след това пространството между тях се почиства старателно от прах и боклук.

Можете да проверите двигателя за тази неизправност, като бавно превъртите ротора, ако се появи характерен звук, най-вероятно причината е в ламелите.

Отворена или къса в намотката на ротора или статора

Това са най-честите причини за загуба на мощност на двигателя или пълно спиране на неговата работа, което може да е следствие от:

 • прегряване на корпуса на двигателя в резултат на късо съединение в намотката. Нормалната температура не трябва да бъде по-висока от 80 градуса, ако се повиши до 90 градуса, термостатът се активира, за да спре двигателя;
 • нарушение на изолацията на намотката. В този случай ремонтът в сервизния център е неизбежен. Най-често трябва да смените целия двигател. Правенето на навиването отново у дома не се препоръчва.

Отворена или къса в намотката на ротора или статора

Отворът в намотката може да бъде открит с мултицет в режим на измерване на съпротивлението между ламелите. Норма 0,1-0,4 Ohm.

Неизправност или късо съединение в електродвигателя на пералнята може да причини неизправност и повреда на други части на уреда, например командния апарат (друга скъпа част от машината), триак за захранване, реле. Както се вижда, най-честите причини за сривове, несъответствие с обезопасена работа или нестабилност на електрическата мрежа. За да увеличите експлоатационния живот, се препоръчва да използвате устройството в съответствие с инструкциите, а за да се предпазите от пренапрежения на захранването, инсталирайте difavtomat и свържете пералнята само чрез това защитно устройство.

Вижте също:

38932 2

2 мисли на тема „Как да проверите и поправите двигателя на пералната машина“

 1. Николай:

  Не коментар, а въпрос.
  Машината източи водата и не включи въртенето. Не миришеше нито на изгоряло, нито на шум, нищо - просто не се включи и F-21 излезе - двигателят се повреди. Тъй като не започна да се върти (висока скорост), тогава и края на четките. Той свали двигателя - да, четки в кошчето. заменен, но дисплеят все още проверява F-21 и машината не се стартира. Как да отключите?

  1. amaksil1:

   В интернет има информация как да премахнете тази грешка. Все още нямаме тази статия. Знаем със сигурност, че тя е почистена

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите