У дома Инсталиране / конфигурация Вградени уреди Как сами да инсталирате и свържете електрическа фурна

Как сами да инсталирате и свържете електрическа фурна

Монтаж и свързване на фурнатаВ кухнята такова нещо като фурната помага на домакините, когато искат да приготвят нещо вкусно. Но всяка техника изисква инсталация. Но как да инсталирате фурната правилно сами? За да направите това, трябва да го инсталирате и да го свържете към газ или електричество.

 

 

Сортове на фурни

Така наречените "фурни" са от два вида. Първата е самостоятелна или независима фурна. Тяхното функциониране зависи само от тях самите и нищо друго. Вторият вариант не е самостоятелен. Този тип фурна е електрически свързан към основния плот. В този случай фурната е разположена отдолу, а плота е разположена отгоре. Инсталирането на вградена фурна със собствените си ръце не се различава по нищо основно от инсталирането на конвенционална фурна.

Сортове на фурни

Подготовка за инсталиране и свързване на фурни

Направете самостоятелно инсталирането на фурната започва с факта, че мястото, където ще се намира фурната, се освобождава и изравнява.

Трябва също да се отбележи, че между фурна и просто всеки дяволче и стената трябва да има въздушна междина. Не е тайна, че при контакт с високи температури, близкото разположение на стената и мебелите няма да има благоприятен ефект върху вашия интериор. Средно дебелината на пролуката трябва да бъде: от задната стена - 4 см, от съседните шкафове - 0,5 см, от пода - 8-9 см.

Подготовка за инсталиране и свързване на фурни

Както знаете, фурната може да работи както на газ, така и на електричество. В първия случай е необходимо да се осигури газоснабдителната система и да не се нарушава нейната цялост. Препоръчва се да разположите газовия шкаф на разстояние 1,2 метра от директния източник на газ.

Вторият вариант е електрически шкаф. По отношение на самоинсталацията е по-проста, тъй като е по-лесно да свържете електрическа фурна към електрическата мрежа. Как да свържем фурната към електричество? Изходът, където са свързани проводниците, е най-добре разположен на разстояние най-малко 10 см от пода. Изходният отвор трябва да издържа ток от поне 40 ампера.

Вижте също:

Схема на монтаж на газова фурна

Свържете фурната със собствените си ръце към газовата мрежа с помощта на гъвкав маркуч. Наблюдава се цялостно уплътняване на фугите на специалния кран и изходящия монтаж.Трябва да се отбележи, че такава работа се препоръчва да се извършва от служители на газовата служба. Освен това, без тяхна лична намеса не е позволено да се свърже фурната към газопровода.

 • Инсталирайте и обезопасете оборудването. Свързващата част на тръбопровода се завинтва в тръбопровода за подаване на газ, докато спре. Това се прави с помощта на специален газов гаечен ключ за работа с тръби.
 • Разширяващият се край на тръбата е усукан към инсталирания тръбопровод. Другият край е свързан с изпускателния клапан, разположен в стената.
 • С помощта на гаечен ключ всеки край на тръбата се усуква и затяга.

Схема на монтаж на газова фурна

Инсталиране и свързване на електрическа фурна

 1. Електрическият ток в окабеляването е напълно прекъснат.
 2. Ако проводниците за свързване към мрежата не са налични, тогава тя се закупува допълнително. По време на процеса на инсталиране направи сам, той е прикрепен към съответните терминали.
 3. От разпределителното табло към изхода, където ще бъде свързан шкафа, се полага 3-жилен меден проводник. Ако шкафовете консумират мощност в интервали от 3 до 3,75 kV, тогава необходимия ток в електрическата мрежа се колебае в стойности от 16 A
 4. Помислете за превключвателната кутия. Трябва да се осигури окабеляване. Може да се окаже както проводник VVG-3 * 2.5, така и проводник VVG-3 * 4.0.
 5. Свързване към изход. В кабела често има 3 вени. Съответно за него е избран 3-пинов гнездо.
 6. Извършва се пробен старт на фурната и се наблюдава дали всичко е направено правилно. Ако е така, работата е завършена.

Как да проверите правилно работата на фурната?

 • Включете шкафа, като предварително прочетете инструкциите, предоставени от производителя.
 • Проверете дали индикаторите работят.
 • Всички нагревателни елементи трябва да се нагряват равномерно. Вашата задача е да проследявате този процес.
 • Режимът на отопление е настроен на максимална мощност.
 • Загрейте фурната до температура от +150 до +250 ° C. Оставете прозорците отворени или включете качулката. Това напълно ще премахне миризмата на фабричната грес и изгарянето.

Как да проверите работата на фурната

Вижте също - Как да изберем електрическа фурна за плот за вашия дом

Полезни съвети

 • В ставите покрийте маркучите със сапун, който сте използвали за свързване на газовата фурна. На маркучите могат да се появят мехури, това е сигнал, че нишките не са много стегнати на тези места. Ще бъде необходимо да разглобите проблемната единица и след това да инсталирате отново.
 • Електрическата фурна, независимо дали е конвенционална или вградена, има висока консумация на енергия. В резултат на това е необходимо да се води допълнителен клон от щита към него. Използва се цял недокоснат проводник с напречно сечение, чиято ширина на токопроводящия проводник е около 2,5 или 4 квадратни метра. mm с мощност на фурната по-висока от 3,5 kW.

Вижте също:

11314 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите