У дома Правила за работа Големи домакински уреди Вреден ли е фреонът от хладилника за хората

Вреден ли е фреонът от хладилника за хората

Всички в къщата имат полезен домакински уред, наречен хладилник, който запазва нашите продукти за дълго време. Уви, като всяко устройство може да се разпадне, но в тази статия ще говорим за изтичането на „хладилен агент“, газът, с който се охлаждат и двете камери на хладилника, и ще разберем дали фреонът в хладилника е опасен или не, и ще разгледаме неговата вредност за хората ,

Както бе споменато по-горе, повредите на хладилника могат да бъдат придружени от намаляване на налягането и изтичане на газ от камерата. Затова по никакъв начин не се опитвайте да почиствате леда от стените на устройството с остри предмети, тъй като това може да свърши зле за вас. Оттук възниква въпросът за хората: опасен ли е фреонът от хладилника?

Видове фреони

Видове фреони

Към днешна дата фреон от различни марки се използва в хладилни системи, по-долу ще разгледаме отделно всяка от тях:

  1. Марка R600а или изобутан - може би най-често срещаният тип хладилен агент, широко използван в хладилните системи. Това е смес от естествени газове, така че да не изчерпва озоновия слой в атмосферата. Въпреки това той има доста висока степен на опасност от експлозия при контакт с въздух. При голяма концентрация в помещението сместа може да се запали. Що се отнася до опасността за хората, тя може да навреди само при висока концентрация - при долния праг на опасност от експлозия, който е 31 грама вещество на един кубичен метър въздух. По стандарти най-обикновената кухня е 15 кубически метра, така че за да създадете такава среда, ви трябват 400 грама от това вещество, но за това ще ви трябва напълно запечатано помещение, в което то не може да избяга никъде. Това и в самия хладилник изобутан не повече от 150 грама.
  2. Марка R134а или "тетрафлуороетан" - също не по-малко разпространен тип фреон, като гореописания хладилен агент. Това е първото лекарство, отглеждано без използване на хлор. Това е газ, абсолютно безцветен. Тя се различава от предшественика си по това, че не е токсична и не експлозивна. Той е напълно безопасен за хората във всяка среда и при всякаква температура.
  3. Марка R12 или "дифлуородихлорометан" - намира се главно в хладилници на старото производство, така че няма да го намерите в съвременните единици. Това е безцветно вещество под формата на газ, но има лек мирис на етер и не е взривоопасен. Вредно е за околната среда и е способно да изчерпи атмосферния озонов слой. Що се отнася до това дали фреон от хладилник от тази марка е вреден, тогава всичко е както следва - с висока концентрация на вещество в промишлени помещения (обемът във въздуха е около 30%), това води до задушаване на човека.В хладилника обаче няма много от него, за да се създаде такава среда. Ако го нагреете до температура 330 градуса по Целзий, тогава той ще започне да отделя токсични газове.
  4. Марка R22 или "дифлуорохлорометан" - точно като горния тип фреон в хладилника, използван в по-старите модели хладилници, днес няма да намерите такъв. Това е газообразно вещество, напълно безцветно, незапалимо и не експлозивно. Има фина хлорна миризма. Веществото може лесно да унищожи озоновия слой, но потенциалът му е десет пъти по-малък от този на предишния. Способен да се разложи на вредни елементи при контакт с пламък. За човек той става отровен само когато се нагрява до 250 градуса, когато започне да се разлага на отделни елементи.

Въпреки факта, че фреоните в някои случаи са безвредни или изобщо не са опасни за човешкия живот, най-добре е да не поемате рискове и да не влизате в контакт с хладилни вещества.

Как да разберете кой фреон циркулира във вашия хладилник

Достатъчно лесно е да разберете точно кой фреон имате в хладилника и неговата марка на вашия хладилен агент в хладилника.За да направите това, трябва да разгледате корпуса на компресора и да намерите специален етикет, върху който ще бъде посочена марката на фреона или друго вещество. Ако не искате да преместите хладилника или не имате възможност да стигнете до задната стена, тогава можете да разберете вида на хладилния агент в техническата документация.

Вижте също - Каква е зоната на свежест в хладилника?

Какви са признаците на изтичане на фреон?

Какви са признаците на изтичане на фреон

Има много фактори за изтичане, някои от тях се дължат на човек, а други поради фабричен дефект или неточно транспортиране на устройството, добре, или хладилникът просто надминава живота си. Те са както следва:

  • Когато извадихте леда във фризера с остър предмет, случайно пробихте стената, след което чухте съскане от тази дупка - тук говорим за пряко изтичане на фреон.
  • Компресорът работи, но няма да се изключи и в този случай недостатъчно охлаждане на камерите на блока когато фреон изтича от системата, хладилникът няма да може да поддържа зададената температура и се опитва да компенсира това чрез непрекъсната работа. Ако хладилникът ви е двукамерен и има два компресора, тогава можете да забележите спад на температурата само в една от камерите, а ако има само един компресор, той ще се отрази и на двете камери.
  • "Моторът" на хладилника не иска да стартира - ако целият хладилен агент е излязъл от системата, компресорът няма да стартира.
  • Контролният панел сигнализира за неизправност - на съвременните модели хладилници са предвидени информационни табла, които съобщават за неизправност в системата чрез мигане на определени индикатори. Обикновено значението на тези индикатори е описано в ръководството за употреба на устройството.
  • Можете също така да идентифицирате теч визуално - в този случай върху изпарителя ще се образува малко натрупване на лед.

Повечето от марките фреони имат повишена течливост, така че с най-малкото намаляване на налягането хладилният агент лесно може да се изпари. Често е много трудно да се определи мястото, където веществото се предава, тъй като газът е безцветен и поради компресора може да не чуете съскане. В тези случаи можете да направите малко сами, на помощ ще ви се притекат само майстори със специално оборудване.

Вижте също - Хладилникът замразява храната: защо се случва това?

заключение

За хладилника фреонът е най-важният елемент, без който той няма да може да функционира нормално, следователно веднага щом подозирате изтичането му от системата, свържете се с специалист възможно най-скоро.

Надяваме се, че сме отговорили на вашия въпрос: опасен ли е фреонът в хладилника или не? Както самите производители посочват, той е безвреден, докато не попадне в определено местообитание, където започва да се разлага на токсични вещества. По-добре да не рискувате и ако изтичате, избягвайте вдишването на изпаренията на това вещество.

Вижте също:

15287 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите