У дома Условия за ползване Климатична техника Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Всяка година технологиите се подобряват, се появиха много голям брой начини за отопление на жилището. Въпреки това, от известно време насам, нагревателите станаха популярни, чийто принцип на работа се основава на излъчването на инфрачервените вълни. Те спечелиха своята популярност благодарение на широко разпространената реклама във всички медии. Производителят твърди, че устройството е абсолютно безопасно за използване в ежедневието, а освен това е и икономично устройство. Това се проявява във факта, че инфрачервеното лъчение отделя повече топлина от конвенционалните уреди за отопление на помещение. В същото време предимствата на този нагревател не са толкова много, но те покриват недостатъците на конвенционалните. В тази статия ще ви кажем, че инфрачервените нагреватели са вредни или не. Ползите и вредите от устройствата ще бъдат описани по-долу в статията.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Принцип на работа и дизайн

IR нагреватели в къщата

За да разберете ползата или вредата, или и двете едновременно, трябва да знаете принципа на работа на самото устройство, неговия дизайн и технически параметри.

Както обикновено е известно, всички локални отоплителни устройства излъчват инфрачервени вълни, които са вид електромагнитен поток. Разликата между обикновена батерия и нашето устройство обаче се състои в дължината и интензивността на тези потоци, което е съществена разлика. Като пример за естествена топлина и светлина, нашето Слънце е най-мощният излъчвател на IR вълни на планетата. Дългото излагане на слънце може да доведе до изгаряния и други неприятни последици.

Инфрачервеният нагревател не е Слънцето, радиацията е хиляди пъти по-слаба, дължината на вълната и честотата са по-малко, което означава, че е по-безопасно. Принципът на работа е равномерно загряване на околните предмети, като се използват насочени лъчи в пространството на помещението. Околните предмети, или по-скоро повърхността, се загрява в зависимост от нагряването на самото устройство. Броят на вълните се увеличава в зависимост от степента на нагряване на нагревателя.

Инфрачервените нагреватели са разделени според пиковата температура и дължината на вълната. Ето няколко примера:

  • Инструменти, излъчващи дълги вълни - от около петдесет до двеста микрона;
  • Излъчващи вълни със средна дължина - от две и половина до петдесет микрона;
  • Излъчващи вълни с къс обхват - от седемдесет и шест стотни до две и половина микрона.

Те също са разделени според ефекта върху човешката кожа, тоест проникващата способност на вълните под кожата. Зависи от честотата и интензитета на IR вълните, които са разделени на три вида: IR-C, IR-B, IR-A. Буквите от С до А показват ефекта на инфрачервените лъчи върху човешката кожа, тоест в зависимост от дължината на вълната проникването на последните в слоевете на кожата се увеличава.Когато нажежаемият елемент достигне определена температура, в зависимост от неговата стойност, броят на излъчваните вълни ще се промени и някои вълни ще бъдат повече, други по-малко. Известно е обаче, че колкото по-висока е температурата, толкова по-висока е концентрацията на късите вълни. Най-често това не се споменава и ще бъде новост за неинформиран потребител.

Също така си струва да обърнете внимание на какъв материал е направено устройството. Известно е, че черните нюанси поглъщат инфрачервеното лъчение по-силно от другите и също така ги отразяват добре, като същевременно ги изкривяват. Затова си струва да избягвате уредите, изработени от метал или черна пластмаса, за това най-подходяща е керамиката, която има оптични отражатели.

Вижте също - Как да свържете терморегулатор към инфрачервен нагревател

Вреда и полза

ползите и вредите от IR нагревателя

И така, тук стигаме до основния въпрос, който интересува много потребители или просто хора, които ще купят инфрачервен нагревател за тяхната употреба, дали устройството има отрицателен ефект върху тялото им.

От откриването на IR лъчението учените проверяват и изучават години наред как влияе върху човешкото тяло като цяло, ползите и вредите му. Както бе споменато по-горе, най-големият и агресивен източник на радиация е Слънцето, именно това послужи като пример за експерименти. И така, влиянието на радиацията минава главно през кожата и очите. В зависимост от броя на IR вълните, тяхното влияние също се променя.

Основната вреда се причинява от инфрачервените лъчи на кожата, изсушават я, а епидермисът няма време да подчертае сегмента, който навреме овлажнява повърхността. Следователно, да бъдете под въздействието на нагревател за дълго време е вредно, защото това може да доведе до изгаряния от различни степени и кожни заболявания. Силно не се препоръчва да включвате устройството изцяло, когато сте под пряко влияние, особено за устройства, които излъчват къси и средни вълни. Всички тези показатели зависят и от самия човек, от неговата податливост, на която определено трябва да обърнете внимание, за да не обвинявате производителя в измама по-късно. Всеки човек може да издържи определено количество от всяка вълна, а не само инфрачервена, така че трябва да бъдете внимателни и да следвате всички инструкции, приложени с устройството.

Освен това, според степента на вредното въздействие върху човешкото тяло, има вреда за очите. Често продължителното излагане на директни инфрачервени лъчи влияе негативно върху вътрешната структура на окото. Ефектът е хиляда пъти по-слаб от слънцето, но гъбите всичко зависи от физиологията на хората, които използват устройството. Затова силно не се препоръчва да инсталирате инфрачервени устройства в близост до работни места, където има пряк ефект върху очите. Това се отнася за производствените предприятия и офисите. Нарушаването на тези параграфи е пряко нарушение на безопасността при експлоатация.

Ето защо, за да избегнете вредните ефекти, трябва да знаете няколко неща:

  • Устройството не е предназначено за използване дълго време, тъй като принципът му на работа е коренно различен;
  • Устройствата, използващи къси и средни дължини на вълната, са предназначени за използване в големи помещения и на открито;
  • Ако сте закупили устройство, моля, следвайте правилата за безопасност по време на работа, за да не възникнат по-късно ненужни въпроси.

И така, запознахме се с вредните фактори, сега ще разберем полезните аспекти на инфрачервения нагревател.

Първо, за разлика от слънцето, инфрачервеното лъчение на устройството няма радиоактивни ефекти и ултравиолетово лъчение. Това е огромен плюс, който прави това устройство удобно и безопасно, ако изберете правилното устройство и го използвате правилно.

Второ, както бе споменато по-горе, устройството загрява всички предмети в стаята, което е подобно на ефекта на слънцето върху повърхността.Само поради това, когато използвате това устройство, ще усетите, че стаята се затопля равномерно, а не като от обикновените нагреватели, тоест зони.

Също така си струва да се отбележи, че основното предимство на тези нагреватели е фактът, че те не изсушават въздуха, унищожават микробите и предотвратяват разпространението на влагата, като по този начин създават уют и комфорт в дома.

Устройствата са чудесни не само за отопление на помещения, но се използват и на улицата. Много устройства се използват за медицински и профилактични цели, за бързо и ефективно загряване на определени части от тялото. Полезен е за профилактика на настинки и възпалителни заболявания.

Вижте също - Конвектор или инфрачервен нагревател - кое е по-добре да се използва?

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

продукция

И така, от горното можем да направим следния извод: инфрачервените нагреватели имат повече положителни качества от отрицателните, рационално е да ги използвате както на закрито, така и на открито, но за домашна употреба се препоръчват устройства, които използват дълъг обхват на дължината на вълната.

Надяваме се тази статия да ви помогне да решите дали инфрачервените нагреватели са вредни или не. Използвайте устройствата според инструкциите и ние ви уверяваме, че устройството ще ви бъде от голяма полза.

Вижте също:

3866 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите