У дома Инсталиране / настройка Климатична техника Как да свържете терморегулатор към инфрачервен нагревател

Как да свържете терморегулатор към инфрачервен нагревател

В съвременния живот при използване на ново оборудване има нужда от оптимизиране на използваното оборудване, за удобна и ефективна ежедневна употреба. Това включва работата на уреди, които помагат да се намалят разходите за енергия, да се увеличи ефективността и да се контролира цялата ви отоплителна система в дома. Пример за такива устройства са термостатите за инфрачервените нагреватели. Как да свържете термостата към инфрачервен нагревател, както и как да го използвате правилно, ще научите в нашата статия.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Технически характеристики и видове регулатори на температурата

терморегулатор за нагревател

Така че, за да започнете, всъщност, инсталирането на оборудване, трябва да знаете и да имате представа за неговата структура и характеристики. Това е необходимо, за да се определи максимално правилно ефективността на определено устройство специално за вашата употреба.

Регулаторът на температурата, както се казва от името му, регулира температурата в помещението. Той прави това чрез измерване на температурата на въздуха в помещението и в зависимост от резултатите и настройките, той вече регулира отоплителната система. Тоест, ако имате инсталиран един или повече нагреватели, няма значение коя е зададена определена температура и след това се изключва, това е работата на нашия термостат. Принципът на действие е прост и не изисква задълбочени познания.

В момента на пазара има два вида термостати: електронни и механични. На външен вид всички те приличат на кутии с малък размер, често изработени от пластмаса. На предната част винаги има терморегулатор, въпреки че има модели, където той е поставен отстрани. Типът на устройството зависи от производителя, модела и, съответно, от цената му. По правило механичните температурни контролери имат управление под формата на колело или бутони, докато електронните са оборудвани с сензорен екран или голям набор от бутони, а също така имат дистанционно управление.

Производителите препоръчват да се използват механични регулатори на температурата само когато винаги има някой в ​​стаята. Електронните са по-интелигентни в това отношение и не се нуждаят от постоянно наблюдение.

Термостатите са свързани към всички съвременни отоплителни устройства, а инфрачервените нагреватели не са изключение. Именно за тях ще обсъдим в нашата статия.

Вижте също - Как да изберем перфектната климатична инсталация за дома и апартамента

Инсталиране на термостат на IR нагревател

настройка на регулатора

Инсталирането на такова оборудване като регулатор на температурата не изисква много познания в областта на електротехниката, но трябва да се знаят някои точки. Например, трябва да изберете правилното място, където да поставите устройството си, независимо от неговия тип. Най-добре е да извършите монтаж на места с ниска влажност, устройствата не харесват това много, те могат да станат бъги и евентуално да станат неизползваеми, особено механичните устройства, тъй като електронните устройства са по-защитени от външни влияния и имат уплътнение. Освен това не поставяйте устройството близо до източници на топлина или слънчева светлина, например в близост до кухненска печка, нагреватели и срещу отворени прозорци. Това е първата стъпка при инсталиране на термостат за инфрачервени нагреватели - избор на местоположението на инсталацията.

Това е последвано от самата инсталация. Този процес включва свързване на устройството към мрежата и нагревателя. За правилното свързване на всички елементи един към друг се използва автоматично реле, което служи като източник на енергия за вашия нагревател, в нашия случай инфрачервен нагревател. Има няколко схеми, които се използват за инсталиране на термостати, те ще бъдат предоставени по-долу.

Вижте също - Какъв тип нагревател да изберете за къща или апартамент

Схеми за свързване на термостата към нагревателя

електрическа схема

Има няколко схеми за свързване на термостата към отоплителната система, както проста, така и сложна, но можете да го направите сами. Така че, най-простият вариант би бил верига с един термостат и един нагревател. Веригата е много проста: машината има две двойки контакти, като единият от тях е свързан директно към термостата. Естествено контактите са нулеви и фазови, всеки запознат с електротехниката трябва да разбере тези стойности. Останалата двойка проводници вече е свързана към нагревателя.

Вариант номер две е малко по-сложен, тъй като включва паралелно свързване на нагревателя чрез термостат. Този метод ви позволява да свържете няколко нагревателя към термостата. Схемата също е доста проста, ако я разберете. От прекъсвача двойка проводници отива към термостата и вече от него има окабеляване на контакти към вашите IR нагреватели.

Най-сложната е схемата на свързване, която също използва един термостат за няколко отоплителни устройства в помещението, но разликата от втората е в самата връзка. Така че, за да монтирате тази верига, се използва магнитен стартер, а веригата за свързване е индивидуална. Има и готови схеми, просто вземете и инсталирайте, но това не ви гарантира стабилна работа на системата. Тази опция е най-практичната и често срещана.

Вижте също - Как да изберем перфектната климатична инсталация за дома и апартамента

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

продукция

Температурният контролер за инфрачервени нагреватели е отлично решение за отоплителната система на къщата, офиса и други неща. Свързването се осъществява както независимо, така и с помощта на съветник. Как да свържете термостата към инфрачервен нагревател, можете да намерите инструкциите в комплект с устройството или да намерите в Интернет. Надяваме се нашата статия да е била полезна.

Вижте също:

4831 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите