У дома Ремонти Големи домакински уреди Вратата на пералнята няма да се затвори - какво да правя?

Вратата на пералнята няма да се затвори - какво да правя?

Всички домакински уреди, които се използват активно, са предразположени към повреди. Понякога не се замисляме за това, което обикновеното заключване на пералнята изпитва. Има силно налягане върху него и при честа употреба трябва постоянно да щраквате. Не е изненадващо, че в определен момент вратата на пералнята просто спира да се затваря, и това въпреки факта, че самият блок продължава да работи правилно.

Причини за повреда на ключалката на пералната машина

Бравата на пералнята не е заключена

Най-често трябва да се сблъскате с факта, че когато се опитвате да затворите вратата, тя просто не се заключва на място. Обикновено чуваме характерно щракване, което просто не може да се пренебрегне. Ако това не се случи, тогава UBL няма да работи и пералнята няма да стартира.

Има няколко причини, които могат да доведат до неизправност на вратата на пералната машина:

 • изкривяване на вратата във времето;
 • смесване на заключващия раздел в заключващия механизъм;
 • износване на пластмасовия компонент или гуменото уплътнение.

По правило няма специални затруднения с диагностиката. Ако вратата не се затвори в нормалното си състояние без пране, тогава, най-вероятно, самият механизъм за затваряне (UBL) е повреден или се появи изкривяване.

Понякога пералните машини не се инсталират напълно прави, така че стъкленият люк може да се изкриви под въздействието на гравитацията и треперенето. По същия начин ключалката на пералнята може да се повреди.

Пералните машини с дисплей ще докладват за проблеми със заключването на люка с код за грешка. Например на пишещи машини на Samsung (dE, Ed или врата), LG (DE), Electrolux (E40), Аристон (F17 или врата).

Вижте също - Как да проверите нагревателя TEN с мултицет

Вратата не се заключва в пералнята - какво да правя?

В този случай е достатъчно да се извърши визуална проверка на пералнята и заключващия механизъм на вратата. Необходимо е да се обърне внимание на няколко аспекта:

 • има ли неща, които пречат на затварянето (понякога неща или части от тях попадат под люка);
 • в какво състояние е заключващата кука и попада ли в съответния отвор;
 • Нормално ли е задържащият раздел?
 • ако има някаква хлабава гума или пластмаса.

Вратата не се заключва в пералнята

Най-често трябва да се сблъскате с факта, че люкът се изкривява малко с течение на времето, така че трябва да го проверите веднага. Достатъчно е да го докоснете и да разберете дали се държи здраво и не виси. Ако водачът е лошо износен, куката просто престава да бъде здраво фиксирана в жлеба.

В някои случаи метален прът пада, като държи заключващия раздел в положение, така че вратата просто не се заключва.За да разберете, просто докоснете ръцете си и проверете силата му.

Вратата на пералната машина не се затваря или заключва

Ако люкът на пералнята не се затвори, тогава по-често нещо не му пречи. Ако блокирането не се случи, това показва повреда на механизма. Проблемът е, че машината няма да започне да мие, защото просто няма да разбере, че е затворена.

За да се елиминират проблемите с UBL (заключващото устройство на люка), той трябва да бъде заменен, тъй като това е електронно устройство, през което преминава електрически ток. Така се проверява надеждността на връзката и защита срещу внезапно отваряне.

Дефектна UBL на пералнята

Други неизправности могат да бъдат отстранени по следния начин:

 • регулирайте позицията на стъкления люк с помощта на специални монтажни болтове, за да се отървете от възможни изкривявания;
 • извадете и разглобете вратата, за да настроите металния щифт на заключващия раздел;
 • сменете дръжката на врататаако куката се счупи;
 • почистете или сменете UBL, ако пералнята не стартира програмата за пране.

Преди да направите основен ремонт, струва си да проверите общото състояние. Ако няма визуално увреждане на ключалката, дръжката или самата врата, тогава можете да продължите към друг етап. Обикновено причината е повреда контролен модул или UBL, така че си струва да звъните на контактите. Едва след това можете да започнете да анализирате с помощта на специални инструменти.

Вижте също:

32353 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите