У дома Правила за работа Големи домакински уреди Как и какво да перете детски дрехи - средства и правила за пране

Как и какво да перете бебешки дрехи - средства и правила за пране

Детето се нуждае от внимателна грижа. Но ще трябва да се грижите не само за бебето, но и за дрехите му, така че всяка майка, още преди да се роди, иска да знае как да пере дрехите за бебета за новородени? На пазара има различни продукти, които ще помогнат да почистите добре нещата на децата от замърсяване и да ги подготвите за първото им носене, така че не е изненадващо, че майките се опитват да намерят правилното решение. В тази статия ще разгледаме как и как да перете детски дрехи, защо да перете нови неща, а също така ще дадем някои полезни съвети.

Колкото по-добре да перете дрехите на новороденото си

Кое лекарство е ефективно и безопасно за бебе? Всяка майка си задава този въпрос, защото здравето на бебето ще зависи от правилния избор. При бебе защитната бариера на кожата е доста слаба, поради което като правило през нея проникват различни вещества, които провокират развитието на алергии. В допълнение, съставът на домакинските химикали включва летливи вещества, които могат да причинят респираторна алергична реакция у бебе, а имунната система е отслабена. Преди да закупите почистващ препарат, трябва да изучите състава и да прочетете отзиви в Интернет.

Бебешки сапун

Лекарите препоръчват през първите месеци от живота на детето да използва изключително бебешки сапун. Няма чужди вещества, които могат да навредят на детето. Състои се от:

 • Успокояващи компоненти - глицерин, масла, които правят дрехите меки и приятни за тялото на бебето;
 • Антибактериални средства - билкови екстракти, които успокояват бебешката кожа.

Пяна, образувана от бебешки сапун, е в състояние да абсорбира мръсотията и не позволява да се свърже с повърхността.

Плюсове на детския сапун:

 1. безопасност;
 2. Лесно се отмива.

Недостатъци:

 1. Неефективен за сериозно замърсяване.

През първите месеци от живота на бебето, което се храни с кърма, движенията на червата и изхвърлянето му са безцветни и без мирис. Измиват се много лесно, така че не е необходимо да използвате почистващи препарати: просто измийте памперсите с обикновена вода.

Сапун за пране

Сапунът за пране също е популярен, но дали е безопасен за бебето? Съдържа алкали, мастни киселини, а нивото на киселинност е 11-12. Този продукт е антибактериален.

Естествено, сапунът за пране не е подходящ за бебешка кожа, но в идеалния случай ще премахне всички примеси, дори сложни. Недостатъкът на този продукт е специален силен аромат, но ако изплакнете старателно дрехите си, той ще изчезне.

Когато купувате сапун за пране, трябва да се запознаете с неговия състав.По принцип тя задължително трябва да съдържа естествени съставки. Но някои компании добавят избелващи компоненти и химикали за постигане на най-добри резултати. Невъзможно е да се мият детски неща с такъв сапун.

Прахове

Можете да изперете дрехите на новороденото си с прах, но той не трябва да съдържа вредни съставки. Важно е също така да знаете, че е невъзможно да премахнете напълно целия прах от тъканта, неговите частици все още остават върху дрехите и са в състояние да проникнат в кръвта на бебето през кожата.

Когато избирате този препарат, трябва да изберете прах, предназначен за пране на бебешки дрехи или да купите продукт с "0+", също така трябва внимателно да проучите състава. Обикновените прахове за възрастни никога не трябва да се използват за новородени, защото могат да причинят обрив и дразнене на кода на бебето.

В бебешката пудра трябва да се изключи следното:

 • Фосфат - намалява устойчивостта на кожата към дразнители отвън, а когато попадне в кръвта, дори променя формулата си;
 • Хлорът - е причината за сърбеж, пилинг, също пресушава нежната бебешка кожа;
 • Избелвания - остават в тъканта дори след изплакване;
 • А-повърхностно активно вещество.

Някои прахове съдържат повърхностно активни вещества. Те са биоразградими, а примесите се задържат в получения разтвор. Детските прахове се предлагат както за миене на ръце, така и за автоматична машина. Най-търсените са:

 1. Приливни деца;
 2. Уша бавачка;
 3. Фъстък;
 4. Щъркел.

По-скъпите марки произвеждат най-безопасните състави. Цената им е доста висока, но съдържанието на активни вещества напълно оправдава цената. Също така на пазара има измиващи гелове, които много лесно се отмиват от тъканта.

Сапунени ядки

Но можете да перете детски дрехи, без да използвате горните средства, така наречените сапунени ядки са подходящи за това. В тяхната обвивка има висока концентрация на ПАВ с естествен произход. Преди измиване тези ядки трябва да се поставят в платнена торба. Този продукт ще ви помогне да се справите с леките замърсявания.

Вижте също - Всичко за топки за изпиране на якета

Защо трябва да мия нови неща

Замърсеното пране трябва да се измие, за да се отървете от мръсотия и петна, но дали е необходимо да се мият нови дрехи за новородено? Лекарите казват, че това трябва да се направи без провал.

Имунитетът на детето все още не е напълно развит, така че той трябва да бъде защитен от всякакъв контакт с вредни микроби и мръсотия, които може да са в новите дрехи. Младите родители не могат да бъдат напълно сигурни, че нещата са били съхранявани в идеални условия, възможно е на местата им за съхранение да присъстват плесен, гъби, мишки и насекоми. Освен това никой не може да гарантира, че дрехите са били докоснати с чисти ръце. Освен това нещата могат да бъдат третирани с нишесте, така че външният им вид да не се влоши.

За да приведете нещата в правилната форма за нероденото бебе е необходимо поне 2 седмици преди очакваното раждане. За измиване трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Накиснете нови неща и памперси в сапунен разтвор за четвърт час;
 • Ръчно пране;
 • Изплакнете добре в много вода;
 • Закачете на чист въздух;
 • Ход, по-добре от двете страни;
 • Сгънете в тесен плик.

Подготовка на нещата преди измиване

Някои майки перат дрехите на бебетата си по свой начин: някой прави прането веднага, а някой събира голямо количество мръсно пране и едва след това се включва на пералнята. Някои дори мият детски дрехи с възрастни и използват обикновени перилни препарати, което е абсолютно невъзможно. За прането на детски дрехи има някои правила, които трябва да знаете:

 1. Пелените, въпреки че все още не са се залепили към тях, трябва да се изплакват в хладна вода. Ако направите това в топла вода, след това в тъканта могат да се хранят следи от изпражнения;
 2. След изплакване трябва да намажете всички петна с бебешки сапун.За максимален ефект е необходимо да търкате нещата с този продукт от двете страни;
 3. Мокрите неща, които са били оцветени със сапун, могат да бъдат поставени в леген и оставени до вечерта, след което могат да се измият. В никакъв случай не трябва да оставяте мокри неща за дълго време.

Ръчно пране или в пералня?

Много майки са изправени пред избор: ръчно пране на бебешки дрехи или машинно пране. Домакинските уреди несъмнено улесняват живота на майките, особено ако „пералнята“ има режим „Бебешка пералня“. Дрехите в този режим се перат при високи температури и изплакването става в голямо количество течност, за да се изплакне напълно почистващия препарат от тъканта. Ако тази опция не е налична, тогава режимът се избира въз основа на тъканта и е необходимо да се използва интензивно или двойно изплакване. Ако говорим за температурния режим, то за деликатните неща той е 40 градуса, а за обикновените неща - 80-90 градуса. Според някои експерти „пералнята“ улеснява процеса на пране на майката, но не се препоръчва да се използва твърде често, тъй като е нехигиеничен: не само дрехите на бебето, но и възрастните членове на семейството се измиват от мръсотия в пералнята. Поради тази причина майките може да предпочетат измиването на ръцете, но тук също има нюанси.

Не е възможно да перете дрехите на бебето си на ръка при температура 90 градуса, така че трябва да носите 2 чифта ръкавици, за да предпазите ръцете си от изгаряния. За измиване на ръцете е необходимо детергентът да се разтвори във вода, да се разтрият петната и да се накисва от 30 минути до няколко часа, което зависи от естеството на замърсяването. След това разтрийте тъканта и изплакнете поне 3 пъти. Имайте предвид, че при смяна на водата температурата му трябва да бъде понижена.

Полезни съвети

 • Необходимо е да се мият и съхраняват детски и възрастни неща отделно един от друг. Това правило важи не само за мръсни неща, но и за чисти;
 • Бялото бельо се пере отделно от цветното;
 • Замърсяването не е необходимо да се пере в отделни зони, необходимо е да накиснете всички дрехи или памперс във вода. Това равномерно изплаква почистващия препарат от тъканта;
 • Преди да измиете, отстранете всички неща за изпразване или остатъци от храна;
 • След приключване на измиването изплакнете добре прането;
 • По-добре е да изсушите измитите дрехи на чист въздух. По-добре е да направите това на места, където прахът от улицата не попада върху детско бельо;
 • Ако майка кърми, тогава тя също трябва да мие нещата си с бебешка пудра.

В тази статия говорихме за това как да перете дрехи за новородени, какви са правилата и перилните препарати, с които можете да се отървете от замърсяването.

Вижте също:

5411 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите