У дома Условия за ползване Големи домакински уреди Какво да направите, ако след измиване нещата са оцветени?

Какво да направите, ако след измиване нещата са оцветени?

Всеки човек поне веднъж в живота си се е занимавал с измиване и без съмнение е имало ситуации, когато белите неща са били боядисани в различен цвят. Това се дължи на неспазването на елементарните правила за пране, които трябва да знаете: не можете да перете бяло бельо с цветно бельо заедно - последното може да избледнее. Ако това се е случило, тогава не изхвърляйте повреденото нещо - то може да бъде спасено. Какво да направите, ако нещата са оцветени по време на миене? Как да ги върна в първоначалния си вид? Обмислете тази статия.

Какви дрехи са боядисани

Преди да започнете да миете повредени неща, трябва да изучите информацията, която ще ви помогне да избегнете подобни проблеми в бъдеще.

Застрянето може да бъде дрехи с различни цветове, способни да оцветяват не само бяло, но и неща от други цветове. Специалистите съветват миенето на дрехи по цвят. Но ако няма много дрехи, тогава е необходимо да се помисли:

  • Всички нови дрехи се разтопят - новите неща, в частност, ярки цветове, трябва да се перат отделно за първи път, защото те могат да дадат нов цвят на всяко нещо.
  • Процесът на пране на бели елементи трябва да се извършва отделно от цветните - това правило трябва да се спазва, дори ако цветните дрехи вече не са нови и се мият многократно.
  • Лека, може и лека цветна вложка върху дрехите - например, ярка яка на риза или тениска може да оцвети нещата.
  • Ако прането се случи в гореща вода, тогава вероятността от оцветяване се увеличава - при избора на режим на пране при високи температури е необходимо дрехите да се разделят по цвят.

Ако се придържате към тези правила, тогава следната ситуация и въпросите, произтичащи от нея, няма да възникнат: при измиване нещото е оцветено, как да премахнете произтичащото замърсяване? Ако това вече се е случило, тогава по-долу ще разгледаме как да отстраним тази неприятност.

Специални продукти за възстановяване на цвета

Засипването в процеса на измиване не е рядкост, затова хората търсят инструмент, който може да се справи с тази неприятна ситуация. Производителите на прахове и перилни препарати отдавна разбират това и на пазара се появиха продукти, които могат да възстановят първоначалния цвят на нещата, изгубени в резултат на надзор.

За да се върнете към дрехите, цветът му ще помогне на продукт, наречен "Антилин". Той е специално създаден за тази цел. В интернет можете да намерите отзиви за този продукт, както положителни, така и отрицателни. В това няма нищо странно - всеки случай е индивидуален. Ефективността на Antilin ще бъде значително по-висока, ако го използвате веднага след неуспешно измиване, докато боята все още не е имала време да се накисне в тъканта.

Можете да прибягвате до помощта на избелвачи и средства за отстраняване на петна, но това трябва да стане бързо.

Възстановяване на нещата с водороден прекис

Водородният пероксид може да поправи повредените неща. Веднага щом забележите, че нещо е нарисувало различен цвят, трябва да го поставите още мокро веднага във всеки контейнер, който може да бъде поставен на печката. След това трябва да добавите вода към нея, да я сложите да загрее и да добавите пероксид - 20 грама са достатъчни за 4–5 литра вода. Процесът на кипене трябва да отнеме около 30 минути. В резултат на подобни манипулации боята от дрехите ще отиде във водата и тъканта ще бъде възстановена. Пероксидът дори ще се справи, ако предметът е оцветен неравномерно по време на процеса на измиване.

Как да възстановим белите продукти с нишесте?

В редки случаи, за да се справите с възникналата неприятност, просто трябва да измиете нещата в гореща вода или да заври с прах. Ако това не помогне, тогава е необходимо:

  1. Смесете 1 супена лъжица рендосан сапун за пране, лимонена киселина, нишесте и сол.
  2. Разредете тази смес с вода.
  3. Смесете съставките до каши.
  4. Нанесете продукта върху петното, но на гърба на нещата.
  5. Оставете за 12 часа.
  6. Изплакнете добре.

Тук важи и правилото: колкото по-рано започнете да премахвате петна и ивици, толкова по-добър ще бъде резултатът.

Сега знаете какво да правите, ако артикулът е оцветен след измиване. Какво означава да използвате - модерен или народен. И също как да избегнем подобна неприятност в бъдеще. Надяваме се да намерите тази информация за полезна.

5197 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите