У дома Правила за работа Големи домакински уреди Как да измиете кожено яке у дома

Как да измиете кожено яке у дома

Изглежда, че измиването на каквото и да било нещо изобщо не повдига въпроси. С помощта на пералнята всички неща се перат както при високи температури, така и при осигурени деликатни режими. Въпреки факта, че в гардероба ни всичко са точно дрехи, които изискват по-задълбочено и взискателно отношение при почистването.

Говорим за кожени якета, които със сигурност има всеки човек. Този дълготраен аксесоар за гардероб служи с качество и всеотдайност. Наистина, яке, изработено от кожа, е практично, то се носи дълго време и не изисква специално почистване.

Но рано или късно възниква такава нужда, защото дори върху такъв стабилен материал могат да се появят петна и мръсотия, неприятна миризма, която просто искате да опресните. Ето защо, нека да разберем как да измиете кожено яке у дома.

Машинно пране ли е?

Първият въпрос, който всички имаме, е дали е възможно да перете кожено яке в пералнята. Ако сте собственик на яке от естествена кожа, тогава машинното пране определено е противопоказано.

За да разберете с какво се занимавате, изучете етикетите на дрехите. Те съдържат информация за вида и състава на материала. Просто често го наричаме кожа, което всъщност е много висококачествен, еластичен материал - еко кожа. По принцип тези тъкани могат да бъдат машинно прани по деликатна програма за пране.

Що се отнася до продуктите, изработени от естествена кожа, тук трябва да се ограничите до ръчния метод. Въпросът отново е в състава на самия материал. Естествената кожа е естествен материал, който съдържа естествени съставки, което й придава изящен вид. Ако изложите тези тъкани на интензивна обработка с вода и химически детергенти, те всъщност ще измият онези елементи, които осигуряват нейния първоначален вид. Тоест, честно казано, нещото е деформирано и ще изглежда като парцал.

Вижте също - Как и какво да перете бебешки дрехи - средства и правила за пране

Как да измиете лигавицата

За продукт като кожено яке почистването на подплатата е от основно значение. Всичко се обяснява просто. Например, ние го използваме доста често, защото кожено яке е подходящо за хладна лятна вечер, през есента или пролетта. Затова го използваме почти през цялата година.

В същото време, кожата е траен материал, при липса на силно замърсяване и някакъв вид небрежни устойчиви петна, по принцип, не изисква специално внимание при почистването. Подплата от обикновена тъкан е друг въпрос. Тя е склонна да абсорбира различни миризми, а също така страда от различни видове замърсяване по време на носене. Често срещан въпрос е как да измиете хастара на кожено яке.

Правенето на това у дома е доста неприятен бизнес. Ако обаче опитате, всичко ще се получи. Основното е да предпазите външната част на продукта от въздействието на почистващи препарати, които ще се използват при пране на тъкани.

И така, ние приготвяме сапунен разтвор. Якето трябва да бъде обърнато на грешната страна. Не забравяйте да покриете добре външната страна, когато миете облицовката. Внимавайте да не попаднете сапунена вода върху продукта. След като измиете хастар, внимателно окачете якето на закачалка, за да го изсушите. Тя също трябва да бъде окачена отвътре навън. След като сакото е сухо, често е необходимо да се глади, за да се възстанови естетическия вид. Тогава имайте предвид, че това трябва да става само чрез тензух.

Друг начин за правилно почистване на подплатата в кожено яке е напълно да го отделите отвън - да го разкъсате. Ще отнеме малко време, но можете да го измиете дори в пишеща машина. Това може да бъде особено вярно за изолирани облицовки, съдържащи например сентипон и др. Пране на хастара отделно от основната дреха ще направи процеса по-ефективен. Изпирането също трябва да се извършва внимателно, за да се избегне разтягане и деформация на тъканта. В края на краищата ще трябва да бъде пришит в първоначалния си вид.

И накрая, друг вариант е да го занесете на химическо чистене. Тогава вашите усилия не са необходими, специалистите ще се справят с тази задача. Въпреки това, когато раздавате нещо, изберете само доказани салони за почистване. В крайна сметка често се случва често срещан проблем с кожени и кожени изделия, когато непрофесионалистите се заемат с бизнеса.

Как да премахнете петна

Различните видове замърсяване изискват различен подход за почистване. Разбира се, всяко облекло страда от външни влияния, поради които се появяват мръсотия и петна. Затова ще разберем как да се справим с тях.

Най-безобидното замърсяване са следи от прах, стени, пясък, капки от дъжд, които могат да се образуват поради нормалното износване. Те могат да бъдат лесно отстранени чрез избърсване с мека кърпа и сапунена вода. След това трябва да изсушите дрехите си, но избягвайте откритото слънце и не поставяйте близо до отоплителни уреди. Също така се препоръчва да избършете якето по този начин без очевидно замърсяване, за да предотвратите и поддържате спретнато състояние.

Сериозен бизнес - мазни петна. Ако петното току-що се е появило, то може лесно да се отстрани с препарат за миене на съдове, способен да отделя мазнини.

По-лошо е, когато петното е остаряло. В този случай пригответе сапунен разтвор и добавете няколко капки амоняк. За бои се използват различни разтворители, но основното е да не прекалявате. Необходимо е да се използват леки решения, за да не се създават други проблеми.

Тези петна могат да бъдат отстранени и с бензин или ацетон. Вярно е, че след това трябва да неутрализирате характерната миризма. За това използвайте лимон. Той ще скрие миризмата и ще направи кожата блестяща.

Петна от боя Ако се случи така, че сте намазани с боя, тогава можете да използвате средство за отстраняване на лак за нокти. Най-хубавото в това е, че не съдържа ацетон. В допълнение към него можете да премахнете боята с обикновено растително масло.

Полезни съвети

Кожените изделия служат дълго време и са практични. Но дори този траен материал е подвластен на времето. Аразии, пукнатини - правят дрехите по-малко сложни. Как да накарате любимото си яке да издържи по-дълго. Трябва внимателно да се грижите за нея, включително когато я изпращате в килера за лятна ваканция.

  • Препоръчва се лечението на кожените изделия с глицерин. Поддържа еластичността на кожата, блясъка и не позволява продуктът да изсъхне. Обезцветен лак за обувки може да се използва за същата цел.
  • Не излагайте кожените изделия на пряко слънце, тъй като изгаря цвета и изсушава кожата.
  • Втриването на цитрусови пилинг често се използва за поддържане на естествения вид на кожата.

Разгледахме най-често срещаните начини за грижа за кожено яке. Популярни методи, защото те са тествани на практика и време.Надяваме се съветите в тази статия да ви помогнат да защитите вашите вещи и да удължите техния полезен живот.

Вижте също:

2593 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите