У дома Условия за ползване Големи домакински уреди Как правилно да пере велурени дрехи

Как правилно да пере велурени дрехи

Купихме красиво нещо от велур и искаме да го поддържаме в отлично състояние възможно най-дълго, но не знаем как да го направим? Не само вие сте изправени пред подобна задача. В крайна сметка велурът е красива и изискана материя, но изисква внимателно отношение към себе си. Всяко отклонение от правилата за пране и гладене води до повреден външен вид на дрехите.

Препоръчваме ви да прочетете информацията за правилното измиване на велур. Следвайки съветите, ще облечете дрехи и ще създадете впечатление, че току-що сте ги купили вчера.

Правила за пране на велур

Характерна особеност на тъканта са вилите, които създават изящен външен вид. Затова грижата за велура трябва да се организира така, че тези вили да останат същите, каквито са били при покупката. Те могат да се смачкат, да променят посоката и пр. Трудно е внимателно и правилно да се отнасяме с такива продукти, но това е реално. На първо място, запомнете няколко основни правила:

 • Не забравяйте да прочетете етикета. Производителите винаги предоставят информация как да се грижим за определено нещо.
 • Независимо от това дали измиването се извършва ръчно или в пералня, температурата на водата не трябва да бъде висока. Най-добрият вариант е 30 градуса.
 • Не усуквайте продукта. В най-добрия случай стиснете леко. Но ако е възможно, просто го оставете да се отцеди.
 • В никакъв случай не трябва да използвате избелители и почистващи препарати, които ги съдържат.
 • Почистващото средство трябва да бъде проектирано за деликатни вещи. Отличен прах за грижа за бебешки дрехи. Както и течни продукти.
 • Необходимо е да измиете нещата без накисване, след като потопите във вода, веднага започнете процеса.
 • Ако миете на ръка, изплакнете обилно. Сапунени ивици не трябва да остават върху него. Това се прави най-добре под течаща вода.

Спазването на тези правила ще ви бъде от голяма полза.

Вижте също - След измиване се протегна пуловер - какво да правя?

Как да перете велур в пишеща машина?

Можете да използвате пералня, за да се грижите за дрехи, изработени от причудлив материал. Но преди да започнете този бизнес, трябва да знаете как точно да перете велур в пералня. Следвайте следния алгоритъм:

 1. Превърнете дрехата отвътре навън. Това ще помогне за предпазването на вилите от повреда. Ако има брави, затворете ги.
 2. Ако има петна, измийте ги. Как да направите това е описано по-долу.
 3. Изберете деликатна настройка.
 4. Задайте необходимата температура на водата. Както вече споменахме, тя не трябва да е повече от 30 градуса.
 5. Задайте минималната скорост (максимална - 600) и изключете режима на въртене или задайте най-малкото количество, което вашият техник позволява.

Естествено, възниква въпросът, възможно ли е да перете велур в пералня заедно с други продукти? Да, защото една рокля или друго парче дрехи не е достатъчно, за да стартира колата. С велурени артикули заредете елементи, изработени от други тъкани, които също изискват нежна грижа.

Как да почистите велурени връхни дрехи и тапицерии?

Кадифе (велур) към момента на появата си е било достъпно само за горните слоеве на обществото. Но технологиите на производство са се променили и има тенденция да се използват за различни цели. Включително - за мека мебел. Такива интериорни елементи изглеждат скъпи и впечатляващи. И за да удължите този ефект, трябва да осигурите правилна грижа.

Основният ключ към успеха е да се вакуумира редовно. За това препоръчваме да използвате специален прикачен файл. Обърнете особено внимание на ставите и шевовете. Те обикновено натрупват максималното количество прах и мръсотия.

Ако искате да възстановите формата на космите, които са остъклени, използвайте пара. Задръжте областта, която трябва да се нагласи над пара за 3-4 минути.

Има същите препоръки за грижата за най-горните неща. Изключение правят връхните дрехи и якета, изработени от велур за пердета. Много е трудно да ги почистите сами. По-добре е да поверите този бизнес на професионалист.

Полезни съвети

Понякога върху дрехите се образуват петна, поради които не искате да изперете цялата работа. С продукти от велур трябва да направите както следва. Пригответе мек сапунен разтвор, за предпочитане от сапун, предназначен за грижа за бебешки дрехи. С него и мека четка отстранете петното. Ако трябва спешно да сложите артикул, можете да използвате сешоар, за да го изсушите. Но не го приближавайте твърде близо до тъканта.

За да осигурите най-правилната грижа, трябва не само да се измиете правилно, но и да изсушите съответно. Основните препоръки за сушене на велурени артикули:

 • поставете далеч от отоплителни уреди;
 • желателно е да се постави хоризонтално;
 • друг най-добър вариант е да го окачите на закачалка в проветриво помещение;
 • не допускайте излагане на слънчева светлина, възможно изгаряне;
 • използвайте гладене с пара;
 • допустимо е да се използва ютия в редки случаи, докато е по-добре да обръщате дрехи отвътре навън.

Както можете да видите от горното, с малко допълнителни усилия можете да запазите велурната си дреха за дълго време. Използвайте съветите и ще успеете.

Вижте също:

9765 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите