У дома Правила за работа Големи домакински уреди Какви съдове не могат да се мият в съдомиялната машина

Какви съдове не могат да се мият в съдомиялната машина

След като купуват съдомиялна машина, някои домакини изпитват чувство на някакво объркване и дори разочарование. Това се дължи на факта, че не можете да измиете доста голям брой кухненски съдове в съдомиялната машина.

Проблемът е, че някои видове съдове и кухненски прибори не трябва да се мият в автоматична машина, поради факта, че в камерата за миене се създават доста екстремни условия, за да се постигне абсолютна чистота. Съдовете са изложени на продължително излагане на много гореща вода с добавяне на силни химикали, а в края на цикъла претърпяват принудително сушене с поток горещ въздух. Не всеки материал или покритие може да издържи на такова интензивно въздействие без неприятни последици. За да знаете кои не се препоръчва да се мият в автоматичен режим, трябва внимателно да проучите инструкциите за съдомиялната машина преди употреба.

Метални съдове

Не всички метални съдове са безопасни в съдомиялните машини, в зависимост от вида на материала, от който са направени. Необходимо е напълно да се изключат онези кухненски предмети, които трябва да се перат при ниска температура, като се използват неагресивни почистващи препарати:

 • Алуминий - в съдомиялната машина този метал се окислява активно. Това се дължи както на излагането на много високи температури, така и на използването на алкал, който е част от детергентите. Ако вземете алуминиеви съдове от съдомиялната машина, тогава черните петна ще останат на ръцете ви - това е алуминиев оксид.
 • От сребро - след обработка в съдомиялната машина на повърхността им се появяват тъмни петна, самите уреди избледняват, избледняват. Обикновено се препоръчва да се мие сребро отделно, като се избягва контакт с други метални съдове, масло и киселини.
 • Чугун - отрицателен ефект ще се прояви с течение на времето, особено - когато става въпрос за големи масивни тигани. След третото или четвъртото измиване на повърхността ще започнат да се появяват следи от корозия и храната ще изгори по време на готвене, залепвайки върху повърхността на тигана
 • Мед - продължителен контакт с почистващи препарати и топла вода е противопоказан за това. В доста агресивна среда медът започва да потъмнява, губейки характерния си топъл златист оттенък.
 • Cupronickel - поради продължително излагане на гореща вода, той губи блясъка си, потъмнява, покритието започва да се отлепва.

Вижте също - Принципи и особености на зареждане на чинии в съдомиялната машина

Дървени прибори за хранене

Изключително нежелателно е да миете кухненски съдове от дърво в съдомиялната машина. Това се дължи на структурните особености на дървото.При продължително излагане на вода дървесните влакна започват да абсорбират влагата, дървеният продукт започва да набъбва, увеличавайки се по размер. За да може дървените съдове да бъдат наситени с влага, дори и в студена вода, ще са необходими около 30-40 минути (за справка, един цикъл в съдомиялна машина може да отнеме до 3 часа).

В топлата вода този път е значително намален, абсорбцията на влага е много по-интензивна. При сушене (обработка на съдове с горещ въздух) се наблюдава рязко и неравномерно намаляване на съдържанието на влага във влакната, те започват да се свиват. В резултат на това на дървен предмет се появяват пукнатини, той се деформира, губи своята привлекателност и естетика. Ето защо, за да се гарантира безопасността и дългосрочната експлоатация на кухненските прибори, изработени от дърво, е по-добре да изплакнете ръцете си в топла (не гореща) вода.

Важно:

Също така, не мийте съдове в съдомиялната машина, която съдържа дървени елементи, като тигани или режещи (готвещи) ножове с дървени дръжки.

Пластмасови съдове

Разрешено е да се зареждат в съдомиялната машина само съдовете, които са изработени от специална термоустойчива пластмаса. Обикновено тя има специален знак, указващ възможността за автоматично измиване. Ако няма такъв знак, не бива да рискувате и да използвате миялна машина, за да миете пластмасови съдове. Освен това не трябва да поставяте всички прибори за еднократна употреба, както и пластмасови предмети, върху които има залепени предмети. Друг признак, който говори за негодността на пластмасовите съдове за миене в автоматична машина, е острата характерна "пластмасова" миризма.

Какво друго не трябва да се мие в съдомиялната машина

Също така отбелязваме кои съдове не могат да се мият в съдомиялната машина:

 • позлатени елементи се перат изключително от ръце, това ще запази представящия им вид. Агресивната среда в съдомиялната машина е абсолютно неподходяща за позлатяване; почистващите препарати буквално ще отмият тънък слой от благороден метал. Това правило важи и за позлатените порцеланови чаши.
 • Кристал - много чувствителен към резки промени в температурата, които могат да доведат до образуването на пукнатини. Освен това малките вибрации могат да причинят почти невидими драскотини. С течение на времето, когато има достатъчно от тези драскотини, това ще доведе до замъгляване на повърхността на кристала, губейки своя специален, уникален блясък.
 • фин порцелан - не понася резки промени в температурата; когато се обработва с гореща пара, повърхността му може просто да се напука
 • остри ножове - самите ножове няма да имат нищо, но ще загубят заточването си. Опитът показва, че дори да задържите ножа в гореща вода за 5-8 минути, той ще стане забележимо по-тъп. Ножовете след измиване в съдомиялната машина ще трябва постоянно да се смилат
 • Съдове с тефлоново покритие - сами по себе си те не изискват много усилия по време на измиване, защото при правилна употреба храната не се придържа към дъното на съда или тигана. Следователно такива съдове трябва да се мият ръчно с топла вода, като се използва минимално количество неагресивен препарат. В съдомиялна машина, поради доста интензивно излагане, тефлоновото покритие се износва бързо, което води до значително намаляване на експлоатационния живот на такива съдове
 • вакуумни съдове за готвене - пластмасови тигани и контейнери, чиито капаци позволяват изпомпване на въздух, за да се осигури дългосрочно съхранение на продуктите. Поради обработката с много гореща вода в автоматична мивка, пластмасата може леко да се деформира. И въпреки че тези промени са почти невидими за човешкото око, капакът вече няма да приляга плътно към стените, така че непроницаемостта на съдовете ще бъде загубена.

Измиването на термоси и термо чаши в автоматичен режим е позволено само ако производителят е посочил такава възможност. В противен случай те трябва да бъдат измити с ръце.

Какви съдове могат да се мият в съдомиялната машина

Въпреки доста голям брой ограничения, миялната машина остава много удобна и полезна техника в домакинството, справяйки се с голям брой ястия от различни видове:

 • керамични и емайлирани съдове за готвене
 • стъклени съдове - важно е да го поставите правилно, за да не се счупи поради силни вибрации, предметите трябва да се поставят плътно и на определено разстояние един от друг.
 • всички прибори, изработени от неръждаема стомана
 • фаянсови и порцеланови чаши и чинии без шарки
 • силиконови форми - те са в състояние да издържат на най-високите температури, чудесни са за автоматично измиване.

Почти всички XXX хранителни преработватели са подходящи за пране в автоматичен режим. Но за да не направите грешка и да не развалите съдовете, първо трябва да се запознаете с препоръките на производителите. Сега всички водещи компании в инструкциите за експлоатация като отделен параграф посочват дали съдовете са подходящи за миене в съдомиялната машина. Основният съвет е, ако производителят не препоръча да не използвате автоматична мивка за миене на такива съдове.

Важно:

На пазара има все повече модели с функция, които ви позволяват да миете съдове в „нежен” режим. Това значително разширява списъка с кухненски елементи, които могат да се перат автоматично. Списъкът с такива ястия трябва да бъде посочен в инструкциите.

4418 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите