У дома грижа Големи домакински уреди Защо прането мирише лошо след пране в пералня?

Защо прането мирише лошо след пране в пералня?

Хората купуват пералня, така че нещата им не само да са чисти, но и да миришат добре. Всяка модерна пералня има функцията да освежава измитото пране. Случва се обаче, че един ден след измиване дрехите са чисти, но миризмата, която не идва от него, е най-приятната. Това може да бъде причинено от повреда на пералнята, използване на неподходящ прах за пране или лошо качество на водата. Ще научите повече за причините, поради които бельото след пране в пералнята мирише лошо, в тази статия.

Причини за лоша миризма

прането мирише лошо след измиване

Причините са малко, но ако не бъдат елиминирани навреме, те могат да се превърнат в по-сериозни проблеми. И така, защо прането все още мирише:

 • вода в застой в резервоара за източване. Вероятно най-популярният проблем, тъй като някои хора не изтичат напълно водата или не я наблюдават, така че мръсната вода може да остане смесена с използван прах на дъното на резервоара. След известно време тази смес образува неприятна слуз, която при следващото измиване се смесва с чиста вода и в резултат на това неприятна миризма;
 • запушване на дренажни тръби, дюзи и филтри за източване. Водата не пречиства и не се оттича според нуждите, оттук и вонята;
 • блокиране на канализацията. Вонята на канализацията може да навлезе във вътрешността на машината и тази остра миризма абсорбира прането;
 • поради неизправност на самата машина, тоест кюветата за прах за пране се измива лошо, в резултат на което останалият прах е плесенясен и покрит със слуз, което следователно не е приятно;
 • ако пералнята не се използва дълго време, водата може да се застоява по стените на барабанната дъвка. Върху него могат да се образуват плесени и израстъци. Трудно е да не ги забележим, но има различни хора;
 • прахът е или с лошо качество или е лежал твърде дълго и е загубил свойствата си. Важно е също да се спазва дозировката при миене на нещата, тъй като излишъкът от прах не винаги се измива и може да остане по стените на барабана. Случва се самият прах да мирише зле, в този случай е по-добре да го замените;
 • Вашият уред е инсталиран в затворена зона, която е слабо проветрена и има достатъчна влажност, като например баня.

Всички тези проблеми могат да бъдат отстранени независимо; основното е да не ги изпълнявате.

Вижте също - Тайните на омекотяване на водата в пералнята

Премахване на причините за възникване

причини за неприятна миризма

Когато прането мирише лошо след измиване, естествено е необходимо да го смилате, за да се отървете от миризмата. За да установите причината за този инцидент, трябва внимателно да проверите колата си, а понякога дори ще е необходимо да я разглобите. Всичко това може да се направи на етапи.

Първо трябва да проверите изпускателния филтър.Повечето производители, въпреки разликата в моделите, го имат отдолу нагоре. Самият процес не отнема много време, но изисква специални грижи и точност. След като го извадите, като предварително сте източили водата, можете да започнете да почиствате филтъра и неговото местоположение. Можете да го почистите с всякакви почистващи и почистващи препарати.

Струва си да проверите устройството за наличие на излишна вода в машината, така че водата да не се застоява или да се извива съответно.

След това почистете контейнера с прах или кювета. Много лесно е да го получите, почти всички машини имат едно и също устройство за подаване на прах. Веднъж отстранен, той трябва да се почисти и измие с химически почистващи препарати. Докато контейнерът се почиства, можете да направите отделението за него. Той също е склонен да се изцапа. Отделението, ако не е твърде мръсно, се измива със същите средства или просто с мокър парцал. След почистване и изсушаване можете да поставите всичко обратно.

Следващата стъпка е да проверите дренажната система и самата канализация. Лесно е да се провери без пишеща машина. Точно когато източвате водата, обърнете внимание на това как тя заминава. Ако този процес е много бавен, тогава можем да заключим, че сифонът е запушен и трябва да се почисти. Също така си струва да обърнете внимание на миризмата, тъй като често това е доказателство за запушена канализация. След това можете да проверите системата за източване на вашата машина. Маркучите също могат да бъдат запушени и слуз отвътре. Всичко се почиства с почистващи препарати и химикали за почистване.

Последното нещо, което трябва да проверите, е гуменото уплътнение на вратата на люка. Образуването на мухъл, натрупването на котлен камък и остатъчната слуз може да доведе до проблем като неприятна миризма на пране след измиване. Каучукът е доста труден за почистване, затова са необходими по-агресивни вещества, като разтвор на меден сулфат и лимонена киселина. С помощта на кърпа можете да подредите маншетите в рамките на половин час. Също така ви съветваме да пуснете сухо измиване с лимонена киселина и оцет за остатъчно почистване. След всички тези процедури можете да измиете и проверите прането.

Как да избегнем по-нататъшното появяване на неприятна миризма?

Тук ще ви посъветваме само периодична профилактика. Тя включва проверка, изплакване и сушене на машината след всяка употреба. Няма нужда да затваряте вратата на люка, тъй като вътре може да остане влага и това ще доведе до мухъл. Не съхранявайте нещата в барабана. Миризмата на мръсно пране може да поеме самото устройство и да го пренесе в чисто бельо.

Надяваме се тази статия да ви е помогнала да разберете причината, поради която прането мирише лошо след пране в пералнята. Внимавайте, когато използвате домакинските уреди.

Вижте също:

9738 2

2 мисли на тема „Защо прането мирише лошо след пране в пералня“

 1. Имам машина на SAMSUNG

 2. Руслан:

  и имам LG. След като използвах пералнята (след около 8 години), срещнах неприятна миризма. Решението за почистване на вътрешността с лимонена киселина не даде резултат. Миризмата се влоши. Реших проблема чрез пълен анализ на пералнята и почистване на барабана и всички дюзи. Направих заключение за себе си: няма нужда да водим до такъв резултат. Почистете вътрешността с оцетна или лимонена киселина.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите