У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да сменим маркуча за вода за пералнята

Как да сменим маркуча за вода за пералнята

За да влезе вода в пералните машини, те са свързани към водоснабдяването с помощта на маркуч за подаване на вода. Най-често тогава се прави разклонение, което има кран, за да можете незабавно да изключите подаването на вода. Входящият маркуч за пералнята се доставя със самото оборудване - не е необходимо да го купувате допълнително.

Какво обаче да направите, ако трябва да го замените? Замяната може да се наложи по различни причини: изтичане, счупена обвивка, неподходяща дължина или некачествена стандартна част. За да получите наистина висококачествен маркуч за пералня, трябва да знаете техните разновидности и колко струва висококачественият маркуч за вход. Само за това и ще бъде написано по-долу.

Разновидности на входящия маркуч

Входните маркучи за пералнята имат много проста схема на устройството. В основата на входящия маркуч е малка тръба от поливинилхлорид, която е подсилена с подсилена резба, а също и найлонова плитка. Това устройство за пълнене се състои от няколко слоя, което ни позволява да се надяваме на неговата сила - те имат достатъчна устойчивост на разкъсване и са готови да издържат на високо водно налягане.

В края маркучите за насипни товари се закрепват с метални ръкави, от него се виждат фитинги и гайки. Едната арматура се завинтва към пералнята, а втората към тръбата за вода. Фитинги, гайки са направени от пластмаса. Те нямат специална здравина, така че са усукани на ръка, а не с гаечен ключ - това ще ги спаси от щети.

Този дизайн на входящия маркуч е много често срещан - затова те отиват в комплект с шайба. Обикновено те имат определен дин. Когато пералната машина не е монтирана към самото водоснабдяване, ще е необходим удължен входящ маркуч за подаване на вода. Тези тръби могат да бъдат закупени отделно, дължината на такъв маркуч варира от 1 до 6 м. Ако е необходимо, дължината може да бъде удължена чрез свързване на два или повече входящи маркучи с помощта на съединители.

FUM - с лента можете да запечатате ставите, за да избегнете изтичане на вода. По-добре е обаче да се изключат такива съединения, тъй като те не могат да бъдат наречени надеждни.

Възможно ли е да разглобявате маркучите за перални машини? Разбира се, можете да направите това. Препоръчва се обаче входящият (входящият) маркуч с повреди да се изхвърли и да се закупи заместител за него. Така ще избегнете евентуални течове по време на водоснабдяването - новите всмукателни маркучи, разбира се, са по-надеждни и имат работещи фитинги, да не говорим за ремонтирания стар маркуч.

Вижте също - Защо водата не влиза в пералнята - какво да правя?

Маркуч за подаване на вода с Aquastop

Дизайн, който има защита срещу течове, се нарича Aquastop. Простите маркучи, които бяха споменати по-горе, могат да се счупят - това се дължи на естественото износване. Ако има течове на вода, лесно можете да наводните съседите. Маркучите Aquastop противодействат на тази възможност.

Маркучът със защитен блок Aquastop е дизайн, при който 1 тръба минава във втората. Между тях има специален материал, когато водата попадне върху него, той набъбва, което задейства защитния клапан, който блокира водата. Системата работи както следва:

  • Нормален режим - водата тече през вътрешния, главен входящ маркуч;
  • когато е повредена (разкъсване или бавно изтичане), водата действа върху набъбващия материал;
  • материалът набъбва и вентилът се активира, блокира водата, подът в сградата остава сух.

Тези маркучи имат висока цена в сравнение с класическите, но те дават гаранция за защита срещу евентуално изтичане. Случва се също така, че пералнята, дори и без да работи, произвежда набор от вода, като в този случай маркучът със системата Akvostop няма да ви помогне.

Входящ маркуч с Akvostop

Неправилно положение на входящите маркучи

Важно е той да бъде разположен в правилното положение по отношение на връзките към водопровода, а също и към шайбата. Пластмасовата част на входящия маркуч вътре трябва да бъде правилно разположена под гуменото уплътнение. При завъртане той трябва да прилага еднакво налягане върху уплътнението от всяка страна. На мястото с най-ниско налягане по време на водоснабдяването може да се образува изтичане на вода.

Ако водата изтича по тази причина, достатъчно е правилно да поставите входящия маркуч и да затегнете ставите малко повече.

Свързване на входящия маркуч към пералните машини

За да свържете входящия маркуч към пералнята, трябва да се внимава да се допусне водоснабдяването. На това място се монтират тройник и кран за припокриване, към тройника се завинтва пластмасова гайка и фитинг. По правило за целия период на използване на шайбата тези операции не е необходимо да се извършват постоянно, както и подмяната на маркуча за източване.

Професионалистите съветват допълнително да се снабди с вградения механичен филтър, който пречиства водата (в допълнение към мрежата, която вече е инсталирана на входа на машината). Поради това пералнята ще бъде защитена от замърсяване. Филтърът се поставя зад тройника, пред тръбата за пълнене.

връзка с маркуч

Какво да направите, ако пералнята не е инсталирана на водоснабдяването? В тази ситуация могат да се свържат няколко входящи маркуча последователно. По-добро решение обаче е полагането на допълнителна пластмасова тръба към мястото на монтаж на машината - по този начин шансът да се избегнат течове е по-голям. Съответно крановете за заключване във всеки случай се поставят в точката на поставяне в главното водоснабдяване.

Когато свързвате пластмасови тръби, се препоръчва да използвате подходящия инструмент. След като пералнята работи, е необходимо да се блокира достъпа на вода до машината.

Как да завиете входящия маркуч? Някои потребители правят това с големи усилия, но не го правете - вероятността от повреда на гайки, направени от пластмаса, е висока. Необходимо е да ги усуквате ръчно, без да използвате инструменти и други импровизирани инструменти, които увеличават усилията. Необходимо е само да се направи плътна връзка, при която гайката няма да се разхлаби, а самата връзка няма да позволи изтичане на вода.

Вижте също:

29996 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите