У дома Как да изберем Малки домакински уреди Как да изберем електрическа кана?

Как да изберем електрическа кана?

Ежедневието е трудно да си представим без такъв важен домакински предмет като електрическа кана. И със сигурност всяка домакиня ще отговори без зрънце съмнение, че знае как да избере електрическа кана. Но наистина ли е лесно да разберем този въпрос, когато на рафтовете на магазините и супермаркетите е представен огромен избор от манекени на местни и чуждестранни производители? Как да изберем правилния модел, който ще се превърне в надежден помощник във всяка кухня?

Когато купувате устройство, експертите препоръчват по-задълбочено разглеждане на основните параметри за избор, като например:

 1. Материал;
 2. Консумация на енергия;
 3. Видове нагревателен елемент;
 4. Допълнителна функционалност.

Материал на тялото

избор на електрическа кана

За производството на външното тяло на електрическата кана се използват различни материали - пластмаса, стъкло, керамика, неръждаема стомана. Но кой от тях е по-добър, зависи от вас да решите.

Електрическа кана от пластмаса

Най-достъпните и съответно бюджетни са пластмасовите устройства. Те имат много предимства - леко тегло, издръжливост, ниска цена, устойчивост на прегряване и широка гама от цветове. С течение на времето обаче пластмасовите калъфи стават по-крехки, появява се неприятна химическа миризма, а предишният блясък и яркост на цветовете се губят. Освен това при високи температури на нагряване пластмасата отделя формалдехидно вещество, което е изключително опасно за човешкото здраве. При висококачествените пластмасови уреди всички ръбове и шевове са идеално равномерни, основните елементи са фиксирани сигурно, а на гърба на основата има маркировка за качество под формата на трилистник, поставен в кръг.

Електрическа кана от неръждаема стомана

Моделите, изработени от неръждаема стомана, отдавна са спечелили доверието на повечето обикновени хора. Без съмнение, те са по-скъпи и по-добри от своите пластмасови колеги, по-трайни и практични, но, за съжаление, не са без недостатъци. На такава повърхност най-често ще се забелязват пръстови отпечатъци, дребни драскотини, петна от вода и всякакви петна. По принцип това е добър вариант за ежедневна употреба, единственият съвет е да не оставяте в казана преварена вода, за да избегнете появата на неприятна миризма и утайка.

Разновидности на електрическа кана

Стъклен електрически чайник

Това е най-екологичният материал и следователно такива устройства са най-безопасните за работа. Струва си да се има предвид, че само тялото на устройството е направено от стъкло, всички останали части са изработени от пластмаса или метал, следователно, когато избирате чайник, отново си струва да разгледате набор от критерии.

Керамичен електрически чайник

Керамичните модели все още не са толкова популярни и търсени в ежедневието, колкото техните конкуренти, но въпреки това те продължават да печелят симпатиите на потребителите.Такива устройства са практични, издръжливи и лесни за ежедневна грижа.

Вижте също - Кой е най-добрият материал за електрическа кана?

Консумация на енергия

Следващият параметър на избор е мощността. Скоростта на загряване на водата зависи от тази характеристика - колкото по-голяма е мощността, толкова по-бързо водата кипи.

В зависимост от модела и типа нагревателен елемент, мощността на чайника може да варира от 900 W до 3 kW.

Компактните устройства с обем от 1 литър консумират 1 kW, мощността на манекените с 1,2–1,5 литра не надвишава 2 kW, а устройствата с големи размери с обем 1,7–2 литра работят с мощност до 3 кВт.

Вижте също - Как да изберем тостер за вашия дом, за да се възползвате максимално от него

Видове нагревателни елементи

За да изберете правилната електрическа кана, помислете за основните видове нагревателни елементи и има само два от тях:

 • Отворен спирален елемент;
 • Дисков нагревател.

Нагревателна намотка

Този тип нагревател външно прилича на познатия бойлер, прикрепен вътрешно към основата на корпуса. Моделите чайници с отворени нагревателни елементи (тръбен нагревателен елемент) са с ниска цена и това е единственото им предимство. Спираловидният елемент е труден за обезмасляване и трябва постоянно да се уверите, че той е във водата.

Тип нагревател с електрическа кана

Отоплителен диск

При такива модели спиралата е поставена под дисковото дъно, което я предпазва от бързо износване и образуване на мащаби. В казани с дисков нагревател можете да загреете минимално количество вода (1 чаша), те не са податливи на корозия, по-лесно се грижат и скоростта на кипене на водата е много по-висока.

Ако говорим за това кое устройство е по-добро, то определено със затворен нагревател.

Вижте също - Как да изберете кафемелачка за вашия дом година

Допълнителна функционалност

След като разгледахте основните параметри, вече ви стана ясно как да изберете електрическа кана, но също така препоръчваме да не забравяте за допълнителната функционалност на такова устройство.

Модерните модели чайници могат да имат следните опции:

 • Таймерът е забавяне на отопление на вода с определено време;
 • Функция на дълго кипене (3-4 минути) за елиминиране на хлора от водата;
 • Функцията за поддържане на зададената температура на преварена вода. В този случай чайникът се използва като термос;
 • Звуков сигнал за края на отоплението с вода;
 • Функция на защита срещу включване на устройството без вода;
 • Възможност за автоматично изключване на устройството след кипене;
 • Функцията на заключване на капака до кипене;
 • Термостат за настройка на желаната температура на нагряване на водата (от 60 до 100 градуса) в зависимост от нуждите.

Сега спокойно можем да кажем, че знаете всичко за това как да изберете електрическа кана. Но преди да тръгнете за дългоочаквана покупка, вземете решение за тези параметри, които са ключови за вас. Като сте решили вашите желания, можете лесно да изберете правилния модел.

Вижте също - 10 най-добри електрически чайника с регулатор на температурата според отзивите на клиентите

7099 0


Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите